Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ki vezeti valójában Amerikát? Merthogy nem az a Joe Biden, akit a vita színpadán láttunk, az biztos!

2024. július 05. 05:25

A demokraták a főáramú média segítségével éveken át sikertelenül próbálták elfedezni, hogy milyen rossz állapotban van a világ vezető hatalmának feje. Ha ez nem világra szóló botrány, akkor micsoda?

2024. július 05. 05:25
Donald Trump And Joe Biden Participate In First Presidential Debate
Hajdú Tímea

Nyitókép: Justin Sullivan/Getty Images

Amerikában hosszú ideig szinte áhítat övezte az elnökség intézményét. Az elnököket szinte sztárokként kezelték, akiknek fikciós verziói a hollywoodi filmekben mindig megmentették a világot. Bush, Obama és Trump elnöksége után nem sok maradt ebből az imázsból – és ami a vitán történt a múlt héten, az talán véglegesen megölte ezt az elnöki ideált.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, a világ legnagyobb hadseregének főparancsnoka, a világ vezető gazdaságának feje a CNN színpadán nem egy méltóságteljes államférfi volt, hanem egy zavarodott és gyenge öregember.

Aki figyelemmel kísérte az elmúlt három és fél évben Biden tevékenységét, azt nem lepte meg az elnökjelölti vitán látott zavaros tekintetű, elakadó szavú elnök. Már négy éve is lehetett gyanítani, hogy Biden nincs olyan egészségügyi állapotban, amelyet egy olyan embert próbáló munka igényel, mint az elnökség. A 2020-as kampány során Biden alig hagyta el a Delaware-i birtoka alagsorát.

Akadozó beszédét a tanácsadói egy korábban nem emlegetett, állítólagos gyerekkori dadogással indokolták.

Megválasztását követően látványos volt a romlás. Az elnök az elmúlt három és fél évben szinte kizárólag a súgógépre támaszkodva mondott beszédeket, alig adott interjúkat, és csak alaposan koordinált sajtótájékoztatókat tartott. Még a videóüzeneteiben is számtalan vágást lehetett felfedezni, mintha minden egyes mondatot külön kellett volna elmondani. S ott voltak a kamerák által rögzített pillanatok, mikor Biden

rossz irányba indult a színpadon, eltévedt a Fehér Ház gyepén, elesett a biciklivel, vagy éppen a repülő lépcsőjén esett orra.

Ezt is ajánljuk a témában

A beszédeiben egyre abszurdabb fordulatok jelentek meg: azt állította, hogy a nagybátyját kannibálok ették meg, a fia Irakban hunyt el (Beau Biden agydaganat következtében halt meg), hogy tiniként polgárjogi aktivista volt, sőt, szakszervezeti gyűléseken már többször utalt arra, hogy valamikor kamiont is vezetett… A New York Post gyűjtése szerint 

Biden gyerekkorával kapcsolatban állította már, hogy „egy fekete gyülekezetben nőtt fel”, máskor azt mondta, az állama „zsinagógáiban nőtt fel”, egy harmadik esetben pedig a „lengyel közösségben nevelték fel.” 

Korábban arról is regélt, hogy Nelson Mandelával együtt letartóztatták Dél-Afrikában és 9/11 másnapján már ott volt a leomlott tornyok helyszínén.

Ezek a bizarr történetek az utóbbi időben megszaporodtak, és emiatt több republikánus megkérdőjelezte az elnök szellemi állapotát.

A mesék mellett Bidennek voltak olyan elszólásai is, amik még inkább zavarba ejtőek voltak. Ezek pedig azok az esetek, mikor az elnök arra utalt, hogy a tanácsadói „nem engedik meg neki,” hogy váratlan kérdésekre válaszoljon. Néhány hónapja pedig egy eseményen

egyenesen azt mondta, hogy „bajba kerül”, ha válaszol.

Biden elnökségének egyik alapkérdése: valójában kik határozzák meg a döntéseit? Nem kell valami nagy összeesküvésre gondolni. Az elnök szűk köréhez néhány tanácsadó, beszédíró, kampányfőnök és a családjának tagjai tartoznak. Ha jó állapotban van egy elnök, akkor is nagyon sokat számít, hogy kikkel veszi körül magát. A beszámolók szerint Jill Biden, az elnök felesége az, akinek a legnagyobb befolyása van a férjére. Jill alig néhány nappal férje lebőgése után már a Vogue divatmagazin címlapján feszített, és láthatóan élvezi a first lady szereppel járó státuszt. A Biden család tagjai az elmúlt negyven évben remekül megéltek Joe politikai pozícióiból.

Az amerikai történelemben már előfordult olyan, hogy egy first lady vezette az országot.

Mikor Woodrow Wilson elnök 1919-ben agyvérzést kapott, gyakorlatilag a felesége, Edith vette át a szerepét, és az elnök legszűkebb köre az orvosok közrejátszásával elrejtette az amerikaiak elől, hogy valójában milyen beteg az elnök.

Biden elnöksége alatt arra is volt példa, hogy a kijelentéseit maga a Fehér Ház cáfolta meg. 

Gyakran előfordult ugyanis, hogy miután Biden mondott valamit, ami nem volt benne az előre megírt beszédében, a Fehér Ház azonnal kiadott egy „nem változott az amerikai kormány állsáspontja” jellegű nyilatkozatot. 

Leggyakrabban Tajvannal kapcsolatos elszólásait kellett cáfolni. Bidennel kapcsolatban van egy elmélet, miszerint valójában Barack Obama irányítja a háttérből. Ennek egyik alapját az adja, hogy ellentétben a korábbi elnökökkel, az Obama házaspár nem költözött el Washingtonból. A pártot valóban a mai napig meghatározza a volt elnök, ráadásul az ő régi embereivel van tele Biden kormányzata. Biden külpolitikája pedig szinte egy az egyben korábbi főnöke külpolitikájának a folytatása, s azt a progresszív vonaatl, amit Obama elindított, Biden szintén folytatta a transz-kérdés felkarolásával. 

A vita óta eltelt héten kétfajta reakció érkezett a demokrata oldalról.

Az egyik továbbra is a tagadás:

„Joe Biden meg volt fázva a vita alatt, semmi baja, valójában Trump a beteg és öreg.” A másik pedig: „nem is sejtettük, hogy Joe Biden ilyen rossz állapotban van, vissza kell lépnie!” Az első verzió főleg a demokrata politikusokat jellemzi, míg a második azt az amerikai médiát, amelynek jelentős része eddig a pontig tagadta, hogy bármi baja lenne Bidennek. Az a New York Times, amelynek szerkesztőségi cikke a vitát követően visszalépésre szólította fel az elnököt,

néhány hete még azt elemezgette, hogy milyen félrevezető volt az a videó, amelyen az látható, ahogy Barack Obama levezeti a színpadról a bizonytalan léptű Bident.

Azok a lapok, amelyek folyamatosan gyártották a cikkeket, melyek szerint „Biden ugyan néha félrebeszél, de a zárt ajtók mögött kivételesen éles elméjű beszélgetőtárs”, most kiszivárogtatják, hogy az elnök 10 és 4 óra között van használható állapotban, és már hónapok óta aggódnak miatta az őt körülvevő emberek. 

Éveken át republikánus propagandaként kezelte a média, ha valaki megkérdőjelezte Biden alkalmasságát. Most menteni próbálják magukat, ezért bedobták a busz alá az elnököt. 

Persze a demokratáknak nem olyan könnyű kihátrálniuk Biden mögül, mint a médiának. A párt tagjai nem ismerhetik el, hogy valójában nagyon is jól tudták, hogy Biden nincs jó állapotban. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­k­­e­l­­d­­­ ­­a­­ ­­­s­z­­e­­x­­­i­ ­­p­­u­­­n­­­c­­­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
istvanpeter
2024. július 05. 11:23
A valóságban persze az Egyesült Államok a háttérhatalmi maffia anyaországa és a kvázi operatív szerve, s különösen a demokrata elnökség és kormányzás idején a közvetlen irányítás is széles körben érvényesül. Mindazonáltal több olyan intézmény is van, amely abszolút független az Elnöktől és a Kongresszustól. Ilyen például, a CIA és Federal Reserve System.
Robert-N
2024. július 05. 11:07
Zsolakomarom 2024. július 05. 10:04 Ki vezeti valojaban Magyarorszagot? -------- Téged ki vezet az orrodnál fogva tetű? Na?
Robert-N
2024. július 05. 11:05
"Zsolakomarom 2024. május 17. 19:05 jaja, irta a Buzimaci magazin xDD" Ennyire ne légy csökött, te nyomorult .. www.wien.gv.at/english/social/integration/facts-figures/population-migration.html Az osztrák kormány oldalára mutat a link.. wien.gv.at www.statista.com/statistics/686147/gdp-growth-europe/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!