Ki lesz Rishi Sunak utódja?

2024. július 25. 17:46

Sokan szeretnék vezetni a tory pártot, ami miatt kemény belháborúra lehet számítani.

2024. július 25. 17:46
London Ahead General Election

Tory kampánybusz/Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A következő három hónapban a brit Konzervatív Párt tagjai új vezetőt választanak, akinek az lesz a feladata, hogy új életet leheljen a pártba a hatalmas választási vereséget követően – számolt be a Politico. 

Szerda este kezdődött meg a jelöltállítás és 

a vezetői posztra pályázóknak mindössze 10 képviselő támogatására van szükségük ahhoz, hogy bekerüljenek a versenybe. 

Azok a jelöltek, akik hétfőig elegendő jelölést kapnak, a nyarat kampányolással töltik, majd szeptember elején a parlamentben a képviselőtársak több fordulóban választják ki őket.

A fennmaradó négy jelölt szeptember 29-én Birminghambe érkezik, ahol a közelmúlt egyik legfontosabb pártkonferenciája lesz. A tory képviselők október elején újra szavaznak, hogy a két főre szűkítsék a kört – ez lesz a végső lista, amelyről a párt tagjai a hónap végéig tartó online szavazáson választhatnak. A győztest végül november 2-án hirdetik ki. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kik a jelöltek?

A Politico szerint három nagy esélyes van: Priti Patel, James Cleverly és Tom Tugendhat. 

Cleverly, az „árnyék belügyminiszter” a Daily Telegraph-ban hivatalosan is bejelentette jelöltségét és párt egyesítését ígérte. 

Priti Patel egykori belügyminiszter is úgy döntött, hogy indul, kampánycsapata pedig több konzervatív miniszterelnök alatt szerzett tapasztalatait hangsúlyozza. 

Kemi Badenoch a párt egyik legnépszerűbb és legszókimondóbb tagja, szintén elindul. 

Egyelőre ő az egyetlen a párt jobboldaláról, aki bedobta a nevét a kalapba. 

A Konzervatív Párt, amely az elmúlt években három vezetőt is megbuktatott – Theresa Mayt, Boris Johnsont és Liz Trusst 2019 és 2022 vége között mindannyian a kollégáik váltották le – méltán híres a belső harcokról. Sokan ezúttal is kemény összecsapásokra számítanak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Őrségváltás Londonban

Tizennégy év után jelentős vereséget szenvedett a Konzervatív Párt, a Munkáspárt pedig megkezdte kormányzását Nagy-Britanniában.

 

 

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­k­e­­­l­d­­­ ­a­­­ ­­­s­­z­­e­­­x­i­­ ­p­u­­n­­­c­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
bakafant-28
2024. július 25. 19:33
Csakis egy bengáli makákó lehet,esetleg egy burkina fasoi pávián...Uralkodj,Britannia!
Krupp Skya
2024. július 25. 19:05
Ez Gyurcsány Feri bácsi név rokona egy betű eltéréssel ez Sunák, Feri bácsi meg Sumák.
simonpali
2024. július 25. 18:42
A Toryknak befellegzett. 6.5 millió szavazó, innen nincs visszaút. Most jön az a szakasz, amikor az amúgy túlságosan nem népszerű Labour amortizálodik majd le. (Ne feledjük, Keir Starmer pártja még 10 millió szavazatot sem kapott, 2017ben és 19 en ennél jóval több szavazattal bukott el a Labour, mindenki Jeremy Corbynt szidta.) A Labour leamortizálodása után jön az, hogy a két nagy összefog az elöretörö "szélsőség" ellen, ami ugye Farage Reform pártja. Miután ketten nagykoalícióban is leamortozálodnak, akkor végre, alighanem túl későn, hatalomra kerülnek Farageék. Nem sokkal azután ök is mennek a levesbe. No, akkor fog kitörni az anarchia...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!