Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ki az a svájci újságíró, aki elkísérte Orbánt Kijevbe?

2024. július 04. 09:51

A svájci reneszánszember, aki a germán nyilvánosság fenegyereke lett – íme Roger Köppel portréja.

2024. július 04. 09:51
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Fotó: Mandiner

Azt hallani, még Budapesten sétálva is odalépett hozzá egy német járókelő, hogy leszólítva gratuláljon neki a munkásságához: Roger Köppel, a svájci közéleti reneszánszember a német nyelvű nyilvánosság egyik legbefolyásosabb személyisége lett mostanra, akire svájci hazájától a német és osztrák végekig sokan odafigyelnek. Köppel a napokban Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnába látogató küldöttségében is részt vett, s nemsokára interjút közlünk vele.

De ki is igazából Roger Köppel

Véleményvezér, laptulajdonos és saját lapjának riportere, a svájci elit egyik izgő-mozgó tagja és egyben tapasztalt politikus is.

Köppel 1965-ben született Zürichben egy építési vállalkozó fiaként, a családban keletporosz kivándorló ősök is akadtak. Fiatalon elárvult, de tanulmányait magas szinten végigvitte, filozófiát és gazdaságtörténetet hallgatott, diplomamunkáját Carl Schmittből írta. Már korán beszippantotta őt az újságírás világa, a nyolcvanas évektől a Neue Zürcher Zeitung szerzője lett, írt sportról, filmekről, kultúráról is. Később a Tages-Anzeiger kulturális szerkesztője lett, ahol hét évig emelkedett a ranglétrán, miközben a Harvardon is tanulmányokat folytatott.

Karrierjének fő állomása, ahol kétszer is kezébe vette az irányítást, a svájci Weltwoche: előbb a kétezres évek elején, majd 2006-tól irányította a lapot, ahol rendszerváltást csinálva 

határozott jobboldali, konzervatív, ugyanakkor trendi lapot faragott a korábban nehézségekkel küszködő újságból.

Köppel 2004-től egy rövid ideig a befolyásos Die Welt főszerkesztője lett, de aztán visszatért svájci lapjához. A főszerkesztés mellett a saját kezébe került a Weltwoche tulajdonjoga is – így lassan két évtizede egyszemélyi irányítása alatt van a Svájcon túl az egész germán nyilvánossághoz is szóló, sokfelé olvasott konzervatív lap. A fáradhatatlan véleményvezér YouTube-csatornát működtet, járja a német nyelvű nyilvánosság különböző csatornáinak vitaműsorait, eközben a svájci felső tízezer partijain is ott van, miközben laptulajdonosként és főszerkesztőként is helyt kell állnia több évtizede.

Az évek során Köppel az egykor még kívülálló szerepre kényszerített jobboldali Svájci Néppárt (SVP) határozott támogatója lett. Ezt az irányultságát a mai napig tartja, miközben az SVP-ből Svájc legnagyobb és az örökös összpárti svájci kormányzásban is részt vevő pártja lett.

Ez a támogatás odáig ment, hogy 2015-ben belépett a politikába, és 

az az évi választás legtöbb szavazatot kapott politikusaként be is került a berni szövetségi törvényhozásba

– ismertségét és népszerűségét tehát politikai sikerekre váltva. Négy évvel később ismét nagy támogatottságot szerezve került be újra a parlamentbe.

Köppel nyolc évig folytatta párhuzamosan médiatulajdonosi, főszerkesztői és pártpolitikusai karrierjét, politikában szerzett információból újságot csinálva, újságjával és véleményvezéri szerepével pedig a politikát is formálva. 2023 tavaszán azonban bejelentette visszalépését a politikától, hogy ismét az újságkészítésre tudjon fókuszálni.

Roger Köppel a legforróbb témákban szólalt és szólal meg, alkot véleményt és formál közvéleményt

Svájc határain belül és kívül is. Felszólalt az illegális migráció és a Greta Thunberg-féle klímaaktivizmus ellen, támogatja Donald Trumpot és politikáit, és a német nyelvterületen nagy visszhangot kiváltva Orbán Viktor mellett is teljes mellszélességgel kiáll. Köppel élvezi a felhajtást és a baloldali-liberális fősodor rendszeres felháborodásait a saját véleményei miatt. A Neue Zürcher Zeitung szerint Köppel alapelve a nonkonformizmus, és az a lételeme, hogy szembe menjen a berögződött germán alapvetésekkel.

Vele készült korábbi interjúnkat itt olvashatják:

Ezt is ajánljuk a témában

A svájci véleményvezér februárban azt nyilatkozta: Magyarország az európai civilizáció tartóoszlopa; most pedig Orbán ukrajnai útja kapcsán szólalt meg ismét nagy visszhangot kiváltva, amiről a Mandiner is beszámolt. Szerinte Orbán kijevi látogatása hozhatja el a fordulópontot az orosz-ukrán háborúban, 

ez jelentheti a háború végének a kezdetét.

Köppel elmondta, hogy az ukrán fővárosban nem sok jel utal arra, hogy az ország háborúban áll, azonban amikor emberekkel beszélgetett elmondták neki, hogy az országban egyre nagyobb a háborús fáradtság, és egyre többen várják, hogy véget érjen a háború. Köppel kiemelte, hogy Orbán Viktor az egyetlen olyan európai politikus, „aki konstruktív módon akar tárgyalni a helyzetről. Át akarja vágni a gordiuszi csomót”. A magyar miniszterelnök újra cselekvőképessé akarja tenni Európát és újra meghatározó politikai erővé tenné a kontinenst. Zelenszkijt pedig meg akarja győzni, hogy csak úgy kezelheti a helyzetet, ha előáll egy saját béketervvel – jelentette ki Köppel.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­a­­ ­s­­­z­­­e­x­­­i­­­ ­p­­­u­­n­­c­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Patika
2024. július 04. 13:38
Ő Egon Erwin KIsch utódja.
stormy
2024. július 04. 12:11
" reneszánszember" én mindig próbáltam az lenni, de az ember inteligenciája mégha 140 felett is van már nem elég hozzá a mai világban. a reneszánsz idején egyszerü volt mert a tudomány egy középiskolai éretségi szintjét se ütötte meg. jobb ha ma már nem használjuk ezt a szót.
bhölömbika
2024. július 04. 10:48
random újságíró kicsit jót ír orbiról. fideszmédia: itt egy portré a legfontosabb cikkíróról a világon, mostmár mindenki szeresse őt, mert jót írt a vezérről. birkák: éljen ez a random ember!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!