Kamala kabalái: Ki lesz Harris alelnökjelöltje?

2024. július 23. 14:03

Kamala Harris nehéz választás előtt áll; a megfelelő társ kiválasztása kulcsfontosságú lesz, ha 2024-ben nyerni szeretne. A lehetséges jelöltek listája hosszú, köztük új generációs pártvezetők és már jól ismert politikusok nevei is szerepelnek.

2024. július 23. 14:03
U.S. Vice President Kamala Harris holds campaign in North Carolina

Nyitókép: Peter Zay/Anadolu/Getty Images

Azzal, hogy Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől, és átadta helyét alelnökének, Kamala Harrisnek, felmerült egy igen aktuális kérdés: ki lesz Harris alelnökjelöltje? A New York Times összeszedett néhány nevet, akiken a kaliforniai politikusnő jelen helyzetben is gondolkodhat.

A lehetőségek listája mostanra már meglehetősen ismert: olyan demokraták, akik potenciális 2028-as elnökjelöltek, vagy akár már idén is potenciális jelöltek lehettek volna. 

Még túl korai megmondani, hogy Harris kihívó nélkül indul-e pártja jelöltségéért a Demokrata Nemzeti Konvención, de akárhogy is legyen, el kell kezdenie gondolkodni azon, kit választ alelnökének a republikánus jelöltpáros ellen, amelyet Donald Trump és JD Vance alkot. 

A NY Times szerint Harris inkább hajlik afelé, hogy egy csatatérállamból válasszon alelnökjelöltet, valamint valószínűleg egy férfi mellett dönthet, hogy egyensúlyt adjon a jelöltpárosnak. 

Az első név a listán az 51 éves Josh Shapiro, akit 2022-ben választották Pennsylvania kormányzójává (előtte öt éven át az állam főügyészeként szolgált). Pennsylvania a demokraták számára kulcsfontosságú állam a maga 20 elektori szavazatával. Shapiro azután robbant be a köztudatba, miután 2022-ben 56-41 százalék arányban legyőzte republikánus ellenfelét, Doug Mastrianót a kormányzóválasztáson. 

Philadelphia Phillies v Pittsburgh Pirates
PITTSBURGH, PENNSYLVANIA - Josh Shapiro a Philadelphia Phillies Pittsburgh Pirates elleni baseball meccsen. (Kép: Justin Berl/Getty Images)

Shapiro — aki a történelem második zsidó alelnökjelöltje lenne egy nagy párt színeiben, ha őt választanák — felszólalt az izrael-ellenes egyetemi tüntetések ellen, és elítélte az antiszemitizmus növekedését a Hamasz október hetedikei terrortámadása után. Shapiro azonnal támogatta Harrist vasárnapi bejelentése után, valamint dicséretet kapott az I-95-ös autópálya tavalyi összeomlása utáni gyors helyreállítások felügyeletéért. Májusban a New York Times/Siena College/Philadelphia Inquirer Pennsylvania-i közvélemény-kutatása szerint a választók 57 százaléka mondta azt, hogy elégedett azzal, ahogyan Shapiro úr kormányzói munkáját végzi.

Mark Kelly arizonai szenátor is esélyes lehet az alelnökjelölti pozícióra. 60 éves, a haditengerészet veteránja és egykori űrhajós, aki a szigorúbb fegyverkorlátozásért kampányol. 2020 óta szenátor, alapvetően a demokraták mérsékeltebb szárnyához tartozik, különösen népszerű a külvárosi fehér nők és a fiatal hispán nyelvű szavazók között, nagy szerepet játszott abban, hogy Biden 2020-ban meg tudta nyerni az államot. 

Democratic Senate Candidate Mark Kelly Holds Election Night Event In Tucson
TUCSON, ARIZONA - Mark Kelly, Arizona állam szenátora. (Kép: Kevin Dietsch/Getty Images)

A 46 éves Andy Beshear is egy esélyes jelölt, Kentucky demokrata kormányzója, egy jelentősen konzervatív államból. Amikor 2019-ben először nyert, győzelmét véletlennek tartották; Trump három évvel korábban mintegy 30 százalékpontos előnnyel nyerte meg az államot. De tavaly is könnyedén nyerte meg a kormányzóválasztást, nemcsak a városok, hanem olyan kis vidéki megyék megnyerésével is, ahol korábban nem teljesített olyan jól. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Beshear együttműködött a republikánusokkal a jogalkotásban, beleértve az orvosi marihuána kérdését is, és gyakran beszél keresztény hitéről a nyilvánosság előtt. Ez az üzenet különösen vonzó lehet most a demokraták számára, amikor a külvárosi mérsékelt fehér szavazókat próbálják megnyerni. Beshear ellen szólhat azonban az, hogy alig ismert országos szinten, és lehet, hogy nem segítene a demokratáknak megnyerni a számukra létfontosságúnak tartott Michigan, Pennsylvania és Wisconsin államokat.

Kentucky Gov. Andy Beshear Holds Election Night Party In Louisville
LOUISVILLE, KENTUCKY - Andy Beshear, miután megnyerte a kormányzóválasztást. (Kép: Stephen Cohen/Getty Images)

A negyedik név a listán az 59 éves JB Pritzker, Illinois kormányzója, a nagy múltú és befolyásos Pritzker család tagja. Illinois nem csatatérállam, de Pritzker mellett szólhat milliárdos vagyona és kiterjedt kapcsolatrendszere, amivel jelentősen segíthetne finanszírozni a kampányt, így a demokraták ellensúlyozni tudnák a Trumpnak juttatott jelentős pénzügyi támogatásokat. 

Az 56 éves Gavin Newsom is potenciális jelölt; Newsom Kalifornia kormányzója, és az elmúlt két évben hűségesen kampányolt Biden mellett. Gyakran emlegették potenciális 2028-as jelöltként, vagy Biden utódjaként, ha ő visszalépne. Azonban nagyon valószínűtlen, hogy ő lenne Harris alelnökjelöltje; először is, ő is kaliforniai, és van egy alkotmányos akadály arra vonatkozóan, hogy az elnök és az alelnök ugyanabból az államból származzon, emellett nem nyújtana sem földrajzi, sem ideológiai egyensúlyt a jelöltpáros. Ráadásul, bár Newsom vasárnap este támogatta Harrist, a kormányzó és az alelnök sosem voltak közeli barátok.

A fentiek mellett más nevek is felmerültek a Biden bejelentése óta eltelt órákban, többek között: Wes Moore, Maryland kormányzója; Gina Raimondo, a kereskedelmi miniszter; Pete Buttigieg, a közlekedési miniszter; Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója; és Tim Walz, Minnesota kormányzója. 

Azonban az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Shapiro – Beshear – Kelly hármasból kerül ki az új alelnökjelölt. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­k­­e­­­l­d­­ ­­a­ ­­s­­z­e­­x­i­­­ ­p­u­n­­­c­­i­m­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
canadian-deplorable
2024. július 23. 23:02
Szerintem Big Mike lesz az alelnök jelölt, aki az utóbbi időkben Michelle néven Obama feleslegét játszotta. Obamáról nyílt titok, hogy buzi, felesége pedig igazából a buzzancs szerelme, akivel a Columbia egyetemen ismerkedett meg. Igazi neve Michael Robinson.
Hangillat
2024. július 23. 18:52
"Ki lesz Harris alelnökjelöltje?" Legyen Joe Biden vagy Mrs Biden!
connorj
2024. július 23. 17:28
Obama nem lehetne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!