Hatott Fico keménysége: Ukrajna kész megoldani a Szlovákiába irányuló kőolajtranzitot

2024. július 30. 20:08

Ukrajna kedden közölte, hogy javulóban van az ország energiahelyzete, és első ízben júliusban nem voltak előre tervezett áramszünetek az ismételt orosz csapások által megrongált elektromos hálózat javítási munkáinak köszönhetően.

2024. július 30. 20:08
null

Nyitókép: Milan Jaros/Getty Images

Ukrajna garantálja a kőolajtranzitot azon cégek számára, amelyeket nem sújtanak szankciók, és kész megoldani a tranzit kérdését Szlovákiával az európai uniós társulási szerződésnek megfelelően – közölte kedden az ukrán energiaügyi miniszter egyik helyettese.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy leállítja az Ukrajnának szánt dízelszállításokat, ha Kijev nem állítja vissza a Lukoil orosz cég területén áthaladó tranzitját.

Ezt is ajánljuk a témában

Kijev június végén sújtotta szankciókkal a Lukoilt, az egyik legnagyobb orosz kőolajipari céget, eltiltva bármilyen ukrajnai tevékenységtől, és leállítva a kőolajszállítást a magyarországi és szlovákiai kőolajfinomítókba. Roman Andarak ukrán energiaügyi miniszter kedden kijelentette, hogy „Ukrajna kész megoldani az esetleges problémás kérdéseket”, amint Szlovákia aktiválja az uniós társulási szerződés vonatkozó mechanizmusát.

Eddig a napig ezt még nem tette meg” – írta Andarak a Reuters hírügynökség megkeresésére, hozzátéve, hogy Kijev garantálja a folyamatos kőolajtranzitot minden olyan cég számára, amelyet nem sújtanak nyugati és ukrán szankciók.

Más orosz kőolajszállítók Ukrajnán keresztül történő szállításait nem állították le, és Ukrajna továbbra is megbízható partner lesz az Európai Unió számára a kőolajtranzit területén – írta Andarak.

Az ukrán fél nem állította le a tranzitot, a szállítás folytatódik, minden megrendelést teljesítünk” – tette hozzá a miniszterhelyettes. Ukrajna kedden közölte, hogy javulóban van az ország energiahelyzete, és első ízben júliusban nem voltak előre tervezett áramszünetek az ismételt orosz csapások által megrongált elektromos hálózat javítási munkáinak köszönhetően.

Két atomerőmű-blokkban végzett javítási munkáknak, és a hőség csökkenésének köszönhetően stabilizálódott a helyzet az energiaszektorban” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Denisz Smihal miniszterelnök. Az Ukrenerho energiavállalat szerint kedd volt az első nap júliusban, amikorra nem terveztek áramkimaradásokat. „A megrongált energiahálózatok javítása folytatódik, a karbantartók keményen dolgoznak, hogy felkészítsék az erőműveket a télre” – közölte az áramszolgáltató.

(MTI)

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. augusztus 06. 13:22
Szóval, ha a szlovákok aktíválják a társulási megállapodást, majd aztán ismét elzárják a vezetéket az ukrik....
fogas paduc
2024. augusztus 06. 13:19
Ezt a " továbbra is megbízható partner"-t úgy kell értelmezni, hogy továbbra is megbízhatatlan......
survivor
2024. augusztus 06. 12:14
Kösz Robert !
Jackvomnoricum
2024. augusztus 01. 06:09
Úgy látom, a Szlovákoknak eggyel több golyójuk van mint nekünk (lásd még olimpia) :(((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!