Háború és béke

2024. július 15. 07:58

Közhely, de attól még igaz, hogy egy háborút elkezdeni nagyon könnyű, befejezni viszont nagyon nehéz. Nyilván ennek súlyát élheti át mostanában Orbán Viktor is.

2024. július 15. 07:58
World Leaders Attend NATO Summit In Washington, D.C.
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Nyitókép: Kent Nishimura / Getty Images

„Orbán Viktor számára az év végéig tartó magyar EU-elnökséggel egy egészen kivételes »idő-ablak« nyílt meg. Ebben a félévben lesz ugyanis az amerikai elnökválasztás, amelyben egyre abszurdabb helyzet kezd kialakulni, és ez még inkább arra ösztönözhetné Európát, hogy ezt a birodalmi »történelem-szünetet« felismerje és kihasználja az eddig követett öngyilkos zsákutcából való kihátrálásra. Annál is inkább, mert ha valóban Donald Trump győz, akkor a háború, ha nem is egyetlen nap alatt, de Ukrajna felosztásával igen rövid időn belül véget ér.

Ám Orbán Viktor személyes tudásán, bátorságán és elszántságán túl van még egy olyan tényező, ami erre a szerepre alkalmassá teszi. És ez az, hogy a világhatalom harmadik szintjét képviselő »birodalom kiválasztó hatalom« a Tucker Carlson interjúval a magyar miniszterelnököt beemelte a globális beszédtérnek abba a szegmensébe, ahová csak igen keveseknek van bejárása. Ezzel feltehetőleg azt a teljesítményt ismeri el, amit részben a 14 éve működtetett lokális nagykoalíciójával (a kétharmados többségekkel megnyert választásokkal) és az ennél is fontosabb globális nagykoalíciójával megvalósít.

Orbán Viktornak azért lehet a Magyarországhoz hasonló befolyással rendelkező országokhoz képest szinte értelmezhetetlenül kiemelt szerepe, mert egy olyan rejtett globális nagykoalíció van megszerveződőben mögötte, amelynek ő vált a legalkalmasabb »szóvivőjévé«. Ám e szerep rendkívüli nehézségét, veszélyét, kockázatait az adja, hogy láthatólag tektonikus összeütközések zajlanak az amerikai birodalmi eliteken belül is, a felette álló »birodalom kiválasztó hatalom« szintjén is, és ennek nyomán értelemszerűen e két szint egyre zavarosabb és feszültebb kapcsolati rendszerében is.

Történelmileg e konfliktusok akár egy permanens „százéves« háborúhoz is vezethetnek, de egy olyan eddig ismeretlen globális egyezségrendszerhez is, ami viszont »százéves« békét hozhat a világnak. Orbán Viktor most kivételes esélyt kapott ennek befolyásolására.” 

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. július 16. 00:30
Az a közhely, ami igaz és ezért sokan sokszor mondják.
Kovács Ubul
2024. július 15. 12:38
Kár, hogy Trump az elnökjelölti vitában is elmondta, hogy a kágébés gecc NEM tarthat meg területeket - innentől bukik az egész tetszetős putyinista világkép.
templar62
2024. július 15. 11:11
NATO = mercenary horde ( YouTube : "South solgier " dalszövegéből ) ( az északiakat becezi , a déli , " kalózhordának .)
Dixtroy
2024. július 15. 10:01
Orbán legnagyobb sikere, hogy megnevezte és kicibálta a fényre Tudjukkit, megkritizált a tervét, kibírta aa viszonttámadást és győzött. Kikukázta a filantróp szar "egyetemét". Tényleg, mitől egyetem egy ilyen fos okjs libsiképző, ami valami amcsi kemping egyik bungalójában tartja székhelyét? És mikor a néppárt parancsolt oda Orbánnak, hogy engedje vissza, meg kérjen bocsánatot, akkor dörzsölhette mindenki a szemét, hogy mi a fasz is van itt? Hát tényleg az, amit Orbán megmutatott. Nobozmog. Megjárta az alvilágot és győztesen jött fel, bár a testével kellett etetni griffet, de ettől lett hős Orbán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!