Gyakorlatilag visszavennék az EU-ba a briteket a németek

2024. július 26. 16:33

Átfogó, új megállapodást akarnak az Egyesült Királysággal Berlinben.

2024. július 26. 16:33
NATO summit

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök új biztonsági megegyezést szeretne kötni az Európai Unióval. Berlin ezt a tervet egy átfogó megállapodássá szeretné alakítani, amelybe belepakolnák a mezőgazdasági szabályoktól kezdve az Erasmus programot is – számolt be a Politico. „Üdvözöljük a biztonsági paktumra vonatkozó kezdeményezést. Ez nem csak a biztonságról szól, hanem inkább az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti biztonsági és együttműködési megállapodásnak nevezném” – mondta Miguel Berger Németország brit nagykövete a Politicónak. 

A megegyezés első pontja a biztonság és az együttműködés, de ezeken túl több olyan területet át kell tekintenünk, ahol találhatunk közös érdekeket” 

– tette hozzá Berger.

Ezt is ajánljuk a témában

Starmer azt ígérte, hogy új alapokra helyezi a az EU-val való kapcsolatot, miután a Brexit utáni időket turbulens kétoldali kapcsolatok jellemezték. A brit miniszterelnök szorosabb biztonsági együttműködést szeretne, de erősíteni szeretné a gazdasági kapcsolatokat is. A berlini javaslat szerint az ilyen törekvéseket a biztonsági és együttműködési megállapodás részévé tennék, amibe olyan uniós prioritásokhoz csomagolnának, mint a fiatalok mobilitásának javítása. Más EU-tagállamok – amelyeknek bele kellene egyezniük az elképzelésbe ahhoz, hogy az tovább léphessen – saját kéréseikkel csatlakozhatnának.

A nagykövet által javasolt megállapodás neve a Boris Johnson alatt aláírt kereskedelmi és együttműködési megállapodást idézi. Az uniós tagállamok, köztük Németország is, ódzkodnak attól a gondolattól, hogy újranyissák ezt az évekig tartó, olykor fájdalmas viták eredményeként létrejött megállapodást, de továbbra is szívesen elmélyítenék az együttműködést Nagy-Britannia új kormányával. Ennek egyik módja lehet egy új megállapodás. 

Július 5-i hivatalba lépése óta Starmer javítani próbálta a Németországgal való kapcsolatokat: mindössze 10 nap alatt háromszor találkozott Olaf Scholz kancellárral. 

„Azt látom, hogy nem csak Németországban, hanem azt hiszem, az Európai Unióban általában véve is nagy hatással volt az emberekre az új brit kormány nagyon gyors közeledése” – mondta a londoni német nagykövet. Starmer várhatóan még a nyár vége előtt találkozik Ursula von der Leyennel. Ez alkalmat adhat arra, hogy kidolgozzák, pontosan miről fognak tárgyalni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­r­­t­é­­­k­­­e­l­d­ ­­­a­­­ ­­­s­z­­­e­x­­i­­­ ­­p­u­­n­c­­­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
blondibarbi
2024. július 27. 04:15
Akkor mi is lépjünk ki, aztán ha majd normálisabb lesz az EU, visszalépünk. ;-)
Palatin
2024. július 26. 21:06
BRICS IST DIE LÖSUNG.
westend
2024. július 26. 17:27
jó kép. Újbolsi balf@szok ha találkoznak. Értelmes ötletek, vagy józan kormányzás híján legalább vigyorogni tudnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!