A populizmus ellen szólalt fel Ferenc pápa

2024. július 08. 09:59

A demokráciák állapotáért aggódik a katolikus egyházfő.

2024. július 08. 09:59
Ferenc

Nyitókép: Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP

 

Ferenc pápa vasárnap elítélte a populista politikát, és arra figyelmeztetett, hogy a demokrácia a világ számos részén nincs jó állapotban – számolt be az Euractiv. A szociális ügyekkel foglalkozó éves római katolikus kongresszuson tartott beszédében Ferenc azt mondta, hogy sokan úgy érzik, hogy kirekesztették őket a demokráciából, a szegények és a gyengék pedig magukra maradnak.

Nyilvánvaló, hogy a demokrácia nincs jó állapotban a mai világban” 

– mondta és elítélte a polarizálódást és a pártoskodást.

„Az ideológiák csábítóak. Egyesek a hamelni patkányfogóhoz hasonlítják őket. Elcsábítanak, de arra késztetnek, hogy megtagadd magad” – mondta, utalva arra a német legendára, amelyben egy patkányfogó varázserejével elrabolja a város gyermekeit.

Ezt is ajánljuk a témában

Azt mondta, hogy a „demokrácia válsága” különböző nemzeteket sújt, de konkrét példákat nem említett.

Ne hagyjuk, hogy könnyű megoldások csapjanak be minket. Legyünk inkább elkötelezettek a közjó előmozdítása iránt” 

– mondta a pápa vasárnap, kiemelve a politikai „korrupció és törvénytelenség” által okozott károkat. Később a pápa egy szabadtéri misén elítélte a társadalmi igazságtalansággal szembeni közönyt. 

„Miért nem botránkozunk meg a burjánzó gonoszság, az élet megalázása, a munkaügyi kérdések, a migránsok szenvedései láttán? Miért maradunk közömbösek a világ igazságtalanságai iránt?” – tette fel a kérdést.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi-2
2024. július 09. 04:53
Először azt kellene tisztázni, mi is az, hogy populizmus! Addig minden csak vízgereblyézés!
OneiroNauta
2024. július 08. 15:50
Most ezzel mit akart mondani? Mert ilyen semmitmondó beszédeket kb. az EU-s biztosok szoktak előadni...
tapir32
2024. július 08. 14:10
Populista az, aki hisz a demokráciában és abban, hogy az emberek képesek a helyes döntéseket meghozni. A populizmus ellentéte az elitizmus. Az elitizmus a néptől való félelem, a tömegek lebecsülése, a néppel szembeni ellenszenv. A Fidesz és Orbán populista. Elitisták a balliberálisok és a DK.
tapir32
2024. július 08. 14:06
Az USA, EU, Brit vezető tudták, hogy a szankcióknak és a fegyverszállításoknak az lesz a hatása, hogy konzerválják a Putyin rezsimet és a háborús konfliktust Ukrajnában. Az USA, EU, Brit, orosz és ukrán politikai vezetők alkalmatlanságának bizonyítéka, hogy háborúig fajult az orosz - ukrán konfliktus. Átvágták az ukránokat amikor a hazájuk védelmét összekötötték a globalizált tőke érdekeivel. A tőkések az elhúzódó háborúban érdekeltek az ukránok a hazájukért halnak. Ebből a csapda helyzetből a mielőbbi tűzszünet és béke a kivezető út. A szankcióknak több a halottja Nyugat-Európában mint a Covid-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!