Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megdöbbentő változások előtt: Giorgia Meloni és Ferenc pápa a magyar modellről beszélt

2024. június 20. 09:05

Demográfiai szakértők egyre jobban aggódnak Európa jövője miatt, az olasz miniszterelnök és a pápa szerint a magyar kormány családpolitikája a válság kezelésének tökéletes példája. Eközben a baloldali akadémiai lapnak is lenne egy megoldása a problémára.

2024. június 20. 09:05
Summit on demographics with Italian PM Giorgia Meloni attending

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

A gyermekek születésének üteme Európában zuhan, ami megdöbbentő társadalmi változásokat eredményez a demográfiai szakértők szerint – írja a Daily Mail. A cikk rámutat, a stabil nemzeti népesség fenntartásához minden nőnek legalább két gyermeket kellene szülnie, ám az évszázad végére csupán hat ország lesz a 2,1-es felett: Szamoa, Szomália, Tonga, Niger, Csád és Tádzsikisztán.

A baloldali Lancet akadémiai lap szerint az lenne a kézenfekvő megoldás, hogy több ember jöjjön az Európai Unióba a fiatalabb népességű országokból.

A Daily Mail azonban felidézi, hogy Orbán Viktor és a Fidesz más irányt választott Magyarországon, majd a szerző hosszasan sorolja a családbarát politikai intézkedéseket. Felidézi, 2010-ben 1,25-ös történelmi mélyponton volt a születésszám, ez 2021-ben 1,59-re nőtt, miközben a házasságkötések száma megduplázódott.

A lap hangsúlyozza, a magyar modellt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Ferenc pápa is a válság kezelésének tökéletes példájaként üdvözölte.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-100
2024. június 27. 08:16
🍓 ️ ­É­­­r­t­­é­k­e­­l­d­ ­­­a­ ­­s­­­z­e­x­­i­ ­­­p­­u­­­n­­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 20. 15:08 Szerkesztve
"fintaj-2 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. június 20. 14:36 • Szerkesztve Te is azok közé az emberek közé tartozhatsz, akik az öregjeiknek, miután már hasznot számukra már nem hajtanak, két pokrócot adnának, hogy menjenek világgá..." Nagyon nagyot tévedsz! Gyerekkorom nagy részét nagyszüleimmel töltöttem, erősen fogékony vagyok az idősek bölcsességére, mindig is érdekelt és tiszteletet ébresztett bennem a tudásuk. Biztos lehetsz benne, ha rajtam múlna, soha egyetlen öreg sem sínylődne, halna meg elhagyatottan, nyomorúságban, magányosan. Napi szinten tartom a kapcsolatot anyámmal, anyósommal, figyelemmel kísérem sorsukat, állapotukat, gondjukat viselem. De most nem is ez a vitánk tárgya. Hanem az, hogy a mai nyuggerek korcsoportja képtelen szembenézni azzal, hogy milyen hibákat követett el az elmúlt kb. hetven évben, milyen lehetetlen helyzetbe hozta a ma aktív korosztályokat és így a megfelelő következtetések levonásáig sem tud eljutni.
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 20. 13:40 Szerkesztve
"fintaj-2 2024. június 20. 12:35 Ez D-dúr és e-moll! ...Megoldást nem tudtok felvázolni, de a feszkót tudjátok gerjeszteni." Ez olyan jó kis kádárista duma, fintajkám! :-) A tények makacs dolgok, jelenleg minden ötödik, 2030-ban közel minden negyedik, 2050 után lassan minden harmadik magyar 65 évesnél idősebb lesz; miközben az elmúlt kb. 2 évtizedben 6%-ról 8%-ra emelkedett GDP arányosan a nyugdíjkifizetések aránya (úgy, hogy az Orbán-kormány még jelentősen csökkentette is a nyugdíj-jellegű juttatásokra jogosultak számát), az egészségügyre szánt összegek GDP arányosan 8%-ról 5% alá csökkentek (idén 4,7%). És hogyne tudnék megoldást vázolni! Mindenben a gyerekes anyákat kell elsősorban támogatni.
fintaj-2
2024. június 20. 12:35
Ez D-dúr és e-moll! Tévúton jársz, mondhatnám hazudsz, amikor a nyugdíjak kifizetésében látod azt, hogy újszülött kisunokád állítólag nem kapja meg a szülészeten a minimálisan szükséges ellátásokat. A kórházak infrastrukturálisan megvannak, azonban az orvosok, a szakdolgozók nagy részét az EU-val történt csatlakozást követően elszívta. Orvosokat, szakdolgozókat Te sem, SzájWaker sem tud teremteni. Megoldást nem tudtok felvázolni, de a feszkót tudjátok gerjeszteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!