Felmérés: a magyarok nem támogatják Ursula von der Leyen újraválasztását

2024. július 17. 07:49

A Bizottság elnökének személyét eldöntő szavazáson a Néppárthoz tartozó Tisza Párt és a DK képviselőinek szavazata is kulcsfontosságú lehet.

2024. július 17. 07:49
Greta Thunberg Meets European Commission President To Announce EU Climate Deal

Nyitókép: Leon Neal/Getty Images

 

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint a magyar lakosság többsége (51 százalék) nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élére. A kutatást azt a kérdést vette górcső alá, hogy ha Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc pártjainak képviselői a jövőben támogatják majd Ursula von der Leyent, az mennyire megy szembe a magyar választók többségének akaratával.

Az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok közötti háttéralku eredményeként az Európai Tanács újra von der Leyent jelölte a Bizottság elnökének. A jelölt munkáját akkor folytathatja, ha az Európai Parlament csütörtöki szavazásán legalább 361 képviselő támogatja.

A választás sikere a jelölő csoportok egységén múlik, különösen a Néppárthoz tartozó Tisza Párt és a szocialista pártcsaládhoz kapcsolódó Demokratikus Koalíció (DK) képviselőinek szavazata is kulcsfontosságú lehet.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a magyar választók abszolút többsége (51 százalék) ellenzi von der Leyen újraválasztását, míg mindössze 26 százalékuk támogatná.

A Bizottság jelenlegi elnökének népszerűtlensége nem meglepő, miután több, Magyarországnak kedvezőtlen döntést hozott, és számos kérdésben, mint a háború, migráció és genderügyek, szemben áll a magyar kormány álláspontjával.

Forrás: Nézőpont Intézet

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanácsban von der Leyen ellen szavazott, ami összhangban van a kormánypárti szavazók többségi véleményével is: 

a Fidesz szavazóinak 79 százaléka ellenzi az újraválasztást, míg csupán 6 százalékuk támogatja azt.”

A jobboldali Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak többsége (52 százalék) szintén ellenzi von der Leyen támogatását, bár 37 százalékuk nem tudott véleményt formálni. A baloldali Tisza Párt számára azonban komoly dilemmát jelent a szavazás: a párt kevesebb mint fele (49 százalék) támogatná von der Leyen újraválasztását, 19 százalékuk elutasítaná, míg 32 százalékuknak nincs véleménye.

A Demokratikus Koalíció képviselői könnyebb helyzetben vannak, mivel szavazóik többsége (57 százalék) támogatná von der Leyen újraválasztását, és csupán 10 százalékuk utasítaná el. A DK eddig is a föderalista nagykoalíció haszonélvezője volt, így nincs okuk elfordulni von der Leyen támogatásától.

Elképzelhető, hogy a két baloldali erő, a Tisza Párt és a Demokratikus Koalíció együttműködése kezdődik meg von der Leyen megválasztásával a csütörtöki szavazáson. Ez a személyi döntés fordulópont lehet a magyar belpolitikában is, jelentős hatással a jövőbeli politikai együttműködésekre.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­é­­­k­e­l­d­­ ­­a­­ ­­s­­­z­­e­x­­­i­­ ­p­­u­n­c­i­­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
makapaka2
2024. július 17. 11:59
Bárcsak bukna holnap ez az undorító, hazug nő!
auditorium
2024. július 17. 10:25
Érthetetlen miért nem támogatják a magyarok UvdL-t, miután megigérte, h. "kiéhezteti őket az EU", rájuk küldi Jourovát, a Velencei és Helsinki Bizottságot, naponta pocskondiázza őket a Politico és az összes pc média. Miért nem akarják folytatni ezek a rebellis magyarok ezt a joviális bánásmódot ?!?
templar62
2024. július 17. 09:48
Új néven fog futni : (H ) Ulla van Böven ( hullavanbőven ) .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!