Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Politico: Készül a második menetre Von der Leyen

2024. június 21. 21:58

Lehet, hogy a Néppárt önhittsége okozza majd a Bizottság elnökének vesztét.

2024. június 21. 21:58
BELGIUM-EU-POLITICS-SUMMIT

Az uniós tagállamok vezetőinek a héten nem sikerült megegyezniük arról, hogy ki töltse be az EU vezető tisztségeit. Jövő héten újra megpróbálják, de az Európai Néppárt és Ursula von der Leyen kezd egyre mohóbb lenni, ennek pedig komoly következményei lehetnek a kontinensre nézve – írta a Politico.

Ursula von der Leyen végül megkapja a tagállami vezetők áldását?

Az Európai Bizottság elnöke még nem ugrotta meg az első akadályt – az uniós tagállami vezetők támogatását egyelőre nem szerezte meg. A Politico szerint Von der Leyen újrázását veszélybe sodorhatja, hogy az Európai Néppárt az EP-választásokat követően még nagyobb szeletet követel magának az uniós csúcsvezetői tisztségekből.

A lap információi szerint a Néppárt önhittsége felbosszantotta a szocialistákat, az EP második legnagyobb frakcióját.

 „Az EPP meggyújtott egy olyan tüzet, amelyet már nem tudnak kordában tartani” – mondta egy uniós tisztviselő, aki névtelenül nyilatkozott a Politiconak. „Ha folytatják ezt a zsarnokoskodást, akkor Charles Michel legnagyobb álma, hogy felléphessen Von der Leyen ellen, valósággá válik”. A tisztviselő ezzel arra utalt, hogy a hírek szerint

az Európai Tanács elnökének terve, hogy meghiúsítsa Von der Leyen újrázását a bizottság élén.

Egyelőre Von der Leyen az egyértelmű esélyese a pozíciónak, és mindenképpen meg szeretné erősíteni a pozícióit a következő uniós csúcsra, amelyet június 27-28 között tartanak. Úgy tűnik, minél jobban elhúzódik a csúcspozíciók betöltése, annál nagyobb az esélye annak, hogy alternatívákat kezdenek keresni az uniós tagállamok vezetői a jelenlegi jelöltek helyett. Egy másik uniós tisztviselő megjegyezte, hogy

ha a politikában át akarnak b*szni, akkor általában nem figyelmeztetnek udvariasan előre”.

Ezt is ajánljuk a témában

Giorgia Melonié lehet a döntő lépés?

A Politico szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök már most sem boldog amiatt, hogy kihagyták a csúcspozíciók elosztásáról szóló tárgyalásokból.

„Ha az Olasz Testvérek nevében kell beszélnem, akkor azt kell mondanom, hogy számunkra egyelőre lehetetlen Ursula von der Leyen vagy a többiek mellett szavazni, mert nem ismerjük a politikai napirendet” – mondta Nicola Procaccini, a Meloni-féle Olasz Testvérek EP-képviselője.

Meloni elégedetlensége érthető, hiszen az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek Pártja (ECR) a harmadik legnagyobb frakció az EP-ban, megelőzve a liberális Renew-t is. „Az Európai Tanács ülésén, egyesek úgy fogalmaztak meg a csúcspozíciókat érintő javaslatokat, hogy nem is vették figyelembe, milyen jelzéseket küldtek az EP-választáson az unó vezetésével kapcsolatban” – mondta Meloni szerdán.

Ugyanakkor, mivel az ECR nem lesz tagja a Von der Leyent támogató koalíciónak, a jelenlegi megállapodást támogató három pártcsalád tárgyalópartnerei nem látják, Meloninak miért kellene részt vennie a háttérben zajló konzultációkban.

Uniós diplomaták szerint Meloni a következő Bizottságban a gazdasági területet nézte ki Olaszország számára.

Az egyik legesélyesebb név, aki felmerült erre a posztra, Raffaele Fitto, a jelenlegi olasz EU-miniszter. Fittot kompromisszumos jelöltnek tekintik, aki kapocs lehet a pártcsaládok között; a politikus 2015-ben kilépett Silvio Berlusconi néppárti Forza Italiájából, hogy csatlakozzon az ECR-hez. Távozása a kormányból nem vezetne Meloni kabinetjének átalakításához sem.

A hírek szerint Meloni Elisabetta Bellonit, az olasz hírszerzés jelenlegi vezetőjét szeretné az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének szerepére. A jelenlegi csomagban ezt a posztot Kalja Kallas észt miniszterelnöknek szánják.

A gyakorlatban Von der Leyennek nincs szüksége az összes ország vezetőjének támogatására. Többségük támogatásával és az olasz miniszterelnök támogatása nélkül is lehet belőle újra bizottsági elnök. Ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy olyan jelölt kerüljön az EU élére, akit nem támogat az olasz miniszterelnök. 

Meloni, a blokk harmadik legnagyobb gazdaságának vezetője azon kevés európai vezetők egyike, akik megerősödve kerültek ki az európai választásokból.

Nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni Melonit”

– mondta egy másik uniós diplomata, aki arra figyelmeztetett, hogy a dolgok gyorsan eszkalálódhatnak, ha figyelmen kívül hagyják az olasz vezető álláspontját.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi lesz Közép-Európával?

A jelenlegi csomag szerint egy balti államból származó jelölt, az észt Kalja Kallas kapna kiemelt vezetői posztot. Eközben Donald Tusk lengyel miniszterelnök a bővítési biztosi pozíciót szeretné megszerezni Lengyelországnak. Míg más közép-európai országok a közlekedési portfólió megszerzésében reménykednek, mivel kulcsfontosságúnak tartják azt a blokk többi részével folytatott kereskedelem fenntartása szempontjából.

Átjut-e Von der Leyen az Európai Parlamenten?

Az állam- és kormányfők meggyőzése még csak az egyik lépés ahhoz, hogy Von der Leyenből újra bizottsági elnök legyen, hiszen még ez Európai Parlament többségének támogatására is szüksége van. Az EP-ben viszont messzinek tűnik még a megállapodás. A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok koalíciója túl kicsi ahhoz, hogy Von der Leyen megszerezze a szükséges 361 szavazatot, mivel a koalícióból sem támogatja őt minden képviselő. Az Európai Néppárt közelmúltbeli „kapzsi és arrogáns viselkedése” a szocialistáktól való további szavazatvesztéshez vezethet – mondta egy uniós tisztviselő.

Az Európai Parlamentben csak egy esélye lesz Von der Leyennek; ha elbukik, az Európai Tanács feladata, hogy alternatív jelöltet javasoljon az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Ez intézményi válsághoz is vezethet”

– figyelmeztettek diplomaták. Egy diplomata szerint, ha Ursula von der Leyen kinevezését nem hagyják jóvá az EP-ben, a többi vezetői állás jelöltje is veszélybe kerülhet.

Ezt is ajánljuk a témában

Lesz-e II. Ursula?

Egyre kétségesebb, hogy Ursula von der Leyen képes lesz-e újrázni az Európai Bizottság vezetői tisztségében, ahogy egymás után derülnek ki az őt és családját övező botrányok.

Mikor lesz ennek vége?

Ha a tagállami vezetők a jövő héten jóváhagyják a legfontosabb pozíciókat érintő csomagot, és az Európai Parlament július közepén támogatja Ursula von der Leyent, az új Európai Bizottság november 1-je körül állhat fel. Ha azonban az uniós tagállamok vezetői nem tudnak megállapodni a csomagról a jövő héten, akkor nyáron ismét összeülnek egy rendkívüli Európai Tanácsra, és ha szükséges, akkor továbbiakra is. Az Európai Parlamentben viszont legközelebb csak szeptemberben lesz lehetőség szavazni, ha júliusban nem születik konszenzus, ez még tovább késleltetné a következő Európai Bizottság beiktatását.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 22. 19:02 Szerkesztve
A jenkibérencek teljesen leuralták Brüsszelt. A fonnyadt náci kurvának nagyon megérte az első ciklus, a Pfizer meg a hatalmas hohol szerződésekből biztos jutott neki néhány milliárd euró. Lesz még biznisz bőven a második ciklusban is. Dögölne meg az egész korrupt brüsszelita elit.
zakar zoltán béla
2024. június 22. 10:10
Kupleráj
vandor-58
2024. június 22. 10:05
Ezt a rosszindulatú boszorkány mikor rúgják ki a politikából?
Kamcsatka5
2024. június 22. 08:54
Akkor továbbra is szarszag lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!