Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kudarcok sorozata és elégedetlenség – így fogott padlót Ursula von der Leyen elnöksége

2024. június 21. 12:30

Az európai emberek lesújtó véleményt fogalmaztak meg az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban.

2024. június 21. 12:30

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kudarcok sorozata és elégedetlenség kíséri Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökségét – olvasható a Századvég legfrissebb, az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében. Azt írták, a Századvég Európa Projekt kutatása – a 2023-as és 2024-es évre kiterjedően – megvizsgálta az Ursula von der Leyennel, valamint az általa vezetett Európai Bizottság teljesítményével kapcsolatos lakossági véleményeket Európában.

Emlékeztettek: június 18-án – első alkalommal az európai parlamenti választásokat követően – az Európai Unió állam- és kormányfői informális munkavacsorán vettek részt, melynek fő témája a leendő brüsszeli csúcsvezetők személyéről való eszmecsere volt. Ugyan hivatalos döntés egyelőre nem született az uniós vezető pozíciók betöltéséről,

sajtóinformációk szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság néppárti elnöke megőrizheti hivatalát, mivel a tagállami vezetők többségének támogatását élvezi.

A Századvég jelezte: Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Európai Néppárt – fittyet hányva az európai emberek akaratára – végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal, leosztva egymás között az Európai Unió vezető pozícióit. Migrációs válság, háborús infláció, elszabaduló energiaárak – kudarcot kudarcra halmozott az Európai Bizottság. Az Európai Uniót az elmúlt években többek között a migrációs nyomás, illetve az orosz-ukrán fegyveres konfliktushoz kapcsolódó háborús infláció és energiaválság következtében jelentős kihívások érték.

A kutatás alapján kijelenthető, hogy az Európai Bizottság tevékenységét, válságkezelő munkáját több területen is az európai közvélemény elégedetlensége kíséri, továbbá mind Ursula von der Leyen személye, mind a brüsszeli bürokrácia megítélése az európai polgárok körében egyértelműen negatív képet mutat – ismertette a Századvég.

A 2023-as adatfelvétel szerint a véleménnyel rendelkező megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százaléka) kedvezőtlenül vélekedik a brüsszeli bürokráciáról, valamint 2024-ben 55 százalékuk negatív véleményt formált az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyenről. A kedvezőtlen lakossági attitűdök elválaszthatatlanok attól a ténytől, hogy napjaink legmeghatározóbb közéleti kérdéseiben a brüsszeli elit által képviselt irányvonal nem találkozik az európaiak elvárásaival.

Ennek megfelelően az európai válaszadók döntő többsége elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, amit Brüsszel a migrációs válság kezelése (63 százalék),

továbbá az infláció és az energiaárak megfékezése (63 százalék) érdekében tett – tudatta a Századvég.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mazsola-977
2024. június 21. 18:37
Ha újra ez a nő lesz az elnök akkor annyi az EU nak. Tipikus német ami jó egy gépgyár vagy egy hadsereg élén. Az EU élén viszont egy rugalmas igazi diplomata kell, előítéletek és gőg nélkül
alexandrosz-2
2024. június 21. 18:36
A vétótlan köpcös geci kreálmánya ez a korrupt és alakalmatlan ribanc. Rohadj meg orbán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!