Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Von der Leyen még az EB-jelentéssel is trükközne Meloni kegyei elnyeréséért

2024. június 17. 15:50

Az újraválasztási ambíciók fontosabbak, mint a sajtószabadság: a Bizottság elnöke saját érdekéből próbálja késleltetni az olasz sajtószabadságról szóló, negatív hangvételű jelentés megjelenését.

2024. június 17. 15:50
Maráczi Tamás

Nyitókép: Giorgia Meloni és Ursula von der Leyen a G7 csúcstalálkozón Fasanóban 2024. június 13-án  /  fotó: Baris Seckin / Anadolu via AFP

Ursula von der Leyen megpróbálja késleltetni az olasz sajtószabadság állapotáról szóló bizottsági jelentés megjelentetését, mivel ezzel Giorgia Meloni támogatását kockáztatná – értesült négy uniós tisztségviselőtől a Politico.

Az uniós portál szerint a tisztségviselők elmondták: a jelentés bírálja Meloni kormányzatát, az áll benne, hogy 

2022-es kormányra kerülése óta jelentősen megnőtt a politikai nyomás a szabad médián: 

a kormányzati szervek több pert indítottak a kormány tevékenységét ellenőrző újságírók ellen, a RAI közmédia dolgozói májusban sztrájkoltak amiatt, mert a kormány „kormányszócsővé" akarja silányítani csatornájukat. 

Az Európai Újságírók Szövetsége (EFJ) májusban öt másik szervezettek karöltve felszólította az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg az olasz média viszonyaiba történő kormányzati beavatkozások ügyeit.

A jogállamiság jelentésnek július 3-án kellene megjelennie, de 

a döntés alapján csak a következő bizottsági elnök fogja majd nyilvánosságra hozni.

 Az ilyen halasztás szokatlan az uniós jogi gyakorlatban, és olyan fényben tünteti fel a Bizottság mostani elnökét, mintha politikai megfontolásokból vitte volna át akaratát ez ügyben. Von der Leyen ugyanis újrázni szeretne a testület élén, második ciklusa megkezdéséhez azonban el kell nyernie a 27 tagállami vezető (Európai Tanács), illetve az Európai Parlament támogatását is. Az olasz miniszterelnök szava döntő lehet a Tanácsban, de a Parlamentben is: az EPP EB-elnökjelöltjének 

a három centrista frakció mellett jobboldali voksokra is szüksége lehet, Meloni ebben is nagy segítségére lehet.

Az uniós lap megjegyzi: az EB munkatársai az elmúlt hetekben többször kérték a Brüsszelben dolgozó újságírókat, hogy lehetőleg ne feszegessék az „olasz kérdést", és azt is lehetett tudni, hogy a Bizottságon belül feszültséget okozott Ven der Leyen a jelentés publikálásának halasztására vonatkozó kérése.

A Bizottság szóvivői csak annyit kommunikálnak az üggyel kapcsolatban, hogy a jelentés készülőben van, és ugyanolyan objektív, pártatlan lesz, mint az elmúlt években mindig.

--

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
devilfish
2024. június 17. 20:34
Milyen jelentés? Ez már az ítélet. Bolsevik szokás szerint.
EX_Terminator
2024. június 17. 19:03
Von de lejen pontosan az a ribanc akinek mennie kell mint ahogy micronkának is.
pollip
2024. június 17. 18:57
Az európai bíróság csak a választás után hozta nyilvánosságra a büntetésünket. Ezek így működnek!!!!
iphone-13
2024. június 17. 18:13
Von der Leyen EGY ALJAS SZEMÉTLÁDA RIBANC AKINEK A SITTEN KELLENE SZÉTROHADNIA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!