Felmérés: a franciák 62 százaléka Napóleont választaná Macron helyett

2024. július 21. 07:46

A jobboldali pártok szavazói a leginkább nyitottak az egykori császár felé.

2024. július 21. 07:46
null

Nyitókép: képernyőmentés, Odoxa.fr

 

Halála után két évszázaddal a franciák jó képet ápolnak I. Napóleonról: legalábbis ez derül ki egy friss Odoxa-felmérésből, amely a császárt a jelenlegi köztársasági elnökhöz, Emmanuel Macronhoz hasonlítja.

Ha Napóleon Bonaparte ma újra megjelenne és indulna a következő elnökválasztáson, készen állna rá, hogy szavazzon? Ezt a kérdést tette fel nemrég a francia intézet egy kutatásban.

A közvélemény-kutatás – amelyet egy megjelenő könyv apropóján rendeltek meg – meglepő eredményekkel zárult: a válaszadók 47 százaléka készen állna arra, hogy a 2027-es elnökválasztáson az első francia császárt jelölje meg. Napóleon potenciálja nagyobb, mint a valódi jelölteknél a legutóbbi elnökválasztáson, 2022-ben – jegyzi meg Odoxa. Akkor a választás előtt pár héttel az emberek 39 százaléka jelezte, hogy Emmanuel Macronra, 38 százaléka pedig Marine Le Penre szavazhat.

Részletesen: 12 százaléka mondta azt, hogy „ bizonyára” szavazna I. Napóleonra, 35 százalék válaszolt úgy, hogy „valószínűleg” szavazna, 32 százalék „ valószínűleg nem” szavazna , 20 százalék pedig „biztosan nem”. (1 százalék nem nyilatkozott.)

Azok, akik leginkább I. Napóleonra szavaznának arányaiban a legtöbben Eric Zemmour Reconquête pártjának a hívei (65 százalék), megelőzve ezzel a republikánusokat, a Nemzeti Tömörülést és Macron pártját.

Nem meglepő módon a szocialista és szélsőbaloldali pártok szavazói voltak a legkevésbé nyitottak a felvetésre, hogy szavaznának-e a francia császárra.

Vajon I. Napóleon jobb vezető lenne Franciaország számára, mint a jelenlegi köztársasági elnök, Emmanuel Macron? A válaszadók 62 százaléka szerint igen. 

Ez az elégedetlenség a második ciklusát taposó Macronnal szemben meg is mutatkozott június 9-én, hiszen a kvázi tét nélküli, egyfordulós, listás választáson az elnök pártja csúfosan leszerepelt, 15 százalék alatt maradt. Más kérdés, hogy az eredmények nyomán kiírt előrehozott nemzetgyűlési választásokon a kölcsönös visszalépések miatt sikerült megakadályozni a jobboldali fordulatot Franciaországban.

A részletes eredményeket itt nézheti meg.

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­k­­e­­­l­­d­ ­a­ ­­s­­z­e­­x­i­ ­p­­­u­­­n­­­c­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
yes_we_can
2024. július 22. 02:16
Szabadság,egyenlőség,testvériség.
Akitlosz
2024. július 21. 13:52
Élt már százmilliárd ember a Földön. Közülük I. Napoléon a harmadik legbefolyásosabb. És az első, aki nem vallással érte ezt el.
Akitlosz
2024. július 21. 13:47
Akkor miért nem teszik? Jean-Christophe Louis Ferdinand Albéric Napoléon Bonaparte herceg és Montfort hercege megfelelő személy a franciák császárának. A felesége tagja a habsburg háznak is, hogy a többiek is örüljenek. Napoléonék szeretik a habsburgokat. Megverni és elvenni a lányaikat. Napoléon Waterloonál 2015-ben: www.youtube.com/watch?v=yPg6vx_Vuok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!