Európa vesztesei tartják kezükben Von der Leyent

2024. július 15. 08:49

A zsugorodó liberálisok és zöldek szavazataira számít a Bizottság elnöke.

2024. július 15. 08:49
BRUXELLES -EU INFORMAL LEADERS MEETING 27 June 2024

Nyitókép: Diego Ravier / AFP

Ursula von der Leyen sorsa bizonytalan és az EP választás legnagyobb vesztesei a királycsinálók – összegzi a Politico. Minden szavazat számít majd, amikor az Európai Bizottság elnöke megpróbálja meggyőzni az Európai Parlament 720 képviselőjének több mint felét, hogy biztosítsák számára a második ciklust. Ha csütörtökön kudarcot vall a szavazás, az EU példátlan politikai válságba süllyedhet, visszaküldve a nemzeti vezetőket az új jelölt megtalálására, és meghiúsítva a múlt hónapban kialakított vezetői pozíciók csomagját.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahhoz, hogy megszerezze a szükséges 361 szavazatot, von der Leyen főként arra a három csoportra összpontosított, amelyek 2019-ben támogatták őt: az Európai Néppártra (EPP), a Szocialistákra és a liberális Renew csoportra. „Nem vagyok matematikus, de úgy gondolom, hogy a három centrista erővel, amelyek támogatják Ursula von der Leyent, megvannak a szükséges számok” – mondta Pedro López, az EPP szóvivője egy pénteki sajtótájékoztatón.

Ez azonban nem mindenki által osztott vélemény. A három centrista csoport együtt nagyjából 50 fős többséget biztosíthat – de ez csak akkor igaz, ha minden képviselő rá szavaz a titkos szavazáson, ami szinte biztosan nem fog megtörténni. A korábbi szavazások során az informális koalíció támogatóinak körülbelül 13 százaléka lázadt fel.

Ezek az aggodalmak arra késztették von der Leyent, hogy intenzív tárgyalásokat folytasson az egyes képviselőkkel és politikai csoportokkal, megígérve, hogy a következő öt évre szóló cselekvési tervébe beépíti az általuk kívánt politikákat. Ezért hosszú órákig tartó találkozókat tartott az EPP csoportjával, a szocialistákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel. A szocialisták elvárása von der Leyentől: ambiciózus programok létrehozása a szociális jólét és a klímaváltozás terén. 

Ezt is ajánljuk a témában

A liberálisok, akik az európai választások egyik legnagyobb vesztesei (25 helyet veszítettek), most növelik támogatásuk árát, felismerve, hogy bár meggyengültek, Von Der Leyennek még mindig szüksége van a szavazataikra.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2024. július 15. 12:55 Szerkesztve
...
nemecsek-3
2024. július 15. 12:08
O1Gtolvaj 2024. július 15. 09:34 A cigany bekegalamb is megszavazta! Engedd el, ez már (már ez) több mint amit az egybites processzorod fel tud dolgozni. Csak az egyszerűség illusztrálása kedvéért aki gondolkodik, az látja az esélyeket. Ha saját oldalon nincs igazán rátermett jelölt reményteljes támogatottsággal akkor kármentésként igyekszünk elkerülni a nemkívánatost illetve aktívan hozzájárulni, hogy az ellenfél oldalán a legkevésbé rossz jelenjen meg.
erdeymarton89
2024. július 15. 10:27
meglesz az..... kell még egy covid járvány
kbs-real
2024. július 15. 09:57
Annyira fontos az a szaros pozíció így hetvenévesen? Vagy ennyire sok pénz van benne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!