Pengeélen táncol Von der Leyen Brüsszelben, brutális hatalmi harcokra számíthat

2024. július 13. 15:51

Nehéz napok előtt áll az Európai Bizottság jelenlegi elnöke.

2024. július 13. 15:51
Greta Thunberg Meets European Commission President To Announce EU Climate Deal

Nyitókép: Photo by Leon Neal/Getty Images

A Mandiner pénteken beszámolt róla, hogy az Európai Unióban egyik politikus sem lenne képes arra, amire Orbán Viktor. Az Euractiv ugyanis arra a döbbenetes felismerésre jutott, hogy csak a magyar miniszterelnök képes arra, hogy békemissziót indítson. A brüsszeli lap ennek alátámasztására többek között azt hozta fel példának,

hogy Ursula von der Leyen még mindig azzal van elfoglalva, hogy újra az Európai Bizottság elnöke legyen.

A német politikus esélyei az Európai Bizottság elnöki tisztségének második ciklusára attól függ, képes lesz-e megszerezni az újonnan megválasztott Európai Parlament támogatását – írta szombati elemzésében a Portfolio. Mint a lap emlékeztetett:

 a július 18-ra tervezett megerősítő szavazás megnyeréséhez von der Leyennek 361 szavazat abszolút többségét kell megszereznie.

Az is egyértelmű, hogy sem a liberális Renew képviselőcsoport, sem a Szocialisták és Demokraták frakció képviselőinek támogatására nem számíthat teljes mértékben.

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy még a saját Európai Néppártjának (EPP) összes képviselőjére sem számíthat feltétlenül, mivel a frakció több tagja elégedetlen a zászlóshajónak számító európai zöld megállapodással, és fel vannak háborodva a környezetvédelmi jogszabályok miatt. A lap rámutatott, hogy

a titkos szavazás az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen számára előnyökkel és hátrányokkal is jár.

Egyrészt a törvényhozók nyilvánosan kijelenthetik, hogy nem kedvelik őt, viszont titkos alkut köthetnek majd vele, többek között éppen ezért az sem kizárt, hogy a Patrióták Európáért csoport néhány tagja is támogatni fogja majd Ursula von der Leyent. Végső soron azonban az alternatívák hiánya és a politikai káosztól való félelem hajthatja majd Ursula von der Leyen malmára a vizet.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. július 14. 16:09
ÉS TI SOHA SEMMILYEN ÚTON MÓDON NE MERÉSZELJETEK HOZZÁM SZÓLNI BÁRMIT AZ ÉRTÉSEMRE ADNI, MERT MEG FOGLAK BENNETEKET ÉRTE ÖLNI!!!
tavirozsa2
2024. július 14. 11:52
Nem ursula áll nehéz napok előtt, hanem a 420 millió EU polgár áll nehéz évek előtt!!!!!😡
irmag2
2024. július 14. 10:13
Akkor életlen a penge!
lendvaiildiko
2024. július 14. 08:32
Ne táncoljon, dőljön belé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!