Erős üzenetet küldött Orbán helyettese: Az EU ideológiája az amerikai Demokrata Párt ideológiája

2024. július 26. 17:37

Semjén Zsolt Tusványoson elmondta: a háború támogatását sem tudja vállalni, a NATO és Oroszország közötti közvetlen háborús konfliktus elkerülésére van szükség.

2024. július 26. 17:37
null
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: Bethlendi Tamás/Tusványos

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke péntek délután Tusnádfürdőn beszélgetett Deák Dániellel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjével. Eredetileg a beszélgetést péntek délelőttre tervezték, de Kelemen Hunor nem tudott jelen lenni, mivel Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott Marcel Ciolacu román kormányfővel Bukarestben.

Kelemen Hunor pozitívan értékelte a találkozót, különösen az infrastrukturális beruházásokról folytatott megbeszéléseket emelve ki. Szerinte a kormányközi kapcsolatok minősége és a 2024-es választások eredménye meghatározóak lesznek. Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy mindkét nép érdeke a szoros együttműködés, hiszen „van egy közös egymásra utaltság a két nép között”. Hozzátette, hogy 

ha Milosevics után Szerbiával sikerült stratégiai partnerségre lépni, akkor Romániával is sikerülnie kell.”

Szóvátette azt is, hogy Romániát még mindig nem engedték csatlakozni a schengeni övezethez.

Semjén Zsolt a romániai politikai helyzetet is elemezte, kiemelve, hogy a szélsőséges AUR lehet a váltópárt, mivel a nagykoalíció mindkét nagy román pártját lefedi, és nincs más számottevő ellenzéki erő. 

Ezért fontosnak tartja, hogy az RMDSZ olyan eredményt érjen el ősszel, amely révén ismét kormányzati tényezővé válhat.

📷Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Semjén Zsolt a KDNP Európai Néppártból történt kilépéséről is beszélt. Kiemelte, hogy számára ez érzelmileg nehéz volt, mivel a kereszténydemokrata identitás lényeges eleme volt az Európai Néppárthoz való tartozás. A KDNP 34 évig volt a Néppárt tagja, és céljuk volt visszanavigálni azt az európai kereszténydemokráciához. 

Azonban a Néppárt a legnagyobb frakció státuszának megőrzése érdekében több skandináv liberális pártot is felvett, ami eltávolította az alapító atyák örökségétől.

A KDNP kilépésének pártpolitikai oka Magyar Péter és pártjának megjelenése volt. Semjén szerint a Néppárt nem volt bölcs döntés nyolchetes pártot felvenni, miközben a KDNP nyolcvan éve képviseli a kereszténydemokráciát. 

Kelemen Hunor hozzátette, hogy az RMDSZ nem támogatta a Tisza Párt felvételét a Néppártba, és kiemelte Magyar Péter súlyos morális problémáját, mivel politikai karrierjét egy titokban készített hangfelvétellel indította.

Semjén Zsolt a háború támogatását sem tudja vállalni, és hangsúlyozta, hogy a NATO és Oroszország közötti közvetlen háborús konfliktus elkerülésére van szükség. A magyar kormány békepárti álláspontját így foglalta össze: „Mi a legnagyobb rossz, ami történhet? Egy atomháború. Mikor lehet atomháború? Ha harmadik világháború van. Mikor van harmadik világháború? Ha a NATO és az Oroszországi Föderáció között közvetlen háborús konfliktus van.” A miniszterelnök-helyettes szerint az EU ideológiája, az amerikai Demokrata Párt ideológiája.

Kelemen Hunor az RMDSZ európai néppárti tagságáról kifejtette, hogy az alapdokumentumok kiegészültek az őshonos kisebbségek védelmével, és mindig támogatást kaptak. Hangsúlyozta, hogy a Néppárton belül kell érvényesíteni az érdekeiket, nem pedig kilépni onnan.

A beszélgetés során mindkét politikus hangsúlyozta, hogy a magyar és a román nép közötti szoros kapcsolat és együttműködés mindkét ország érdeke. Az ilyen párbeszédek és együttműködések továbbra is meghatározóak lesznek a politikai és társadalmi kapcsolatokban.

 

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­­k­­e­l­­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­z­­­e­­x­­i­­ ­­­p­­u­­­n­­c­­­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
bekéret
2024. július 26. 23:00
"..a Néppárton belül kell érvényesíteni az érdekeiket, nem pedig kilépni onnan." Nem ez a legnagyobb baj Hunor, hanem pl. az, hogy magszavaztátok Ursulát és a Patrióták elszigetelését.
sonira
2024. július 26. 21:09
Tartsák tőlük távol magukat.
sonira
2024. július 26. 21:08
Ez az egész szervezet meg fog szűnni és minden tagja meg fog halni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!