Döntöttek az észtek: nem tűrik meg az orosz nyelvet az iskolákban

2024. július 25. 19:02

Észtország 1,2 millió lakosának nagyjából negyedét teszi ki az orosz kisebbség.

2024. július 25. 19:02

Nyitóképen Kaja Kallas. Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Észtország újabb lépést tett az észt nyelv kizárólagossága felé az oktatásban, Kristen Michal új miniszterelnök első alkalommal összeülő kabinetje ennek megfelelő törvénymódosítás parlamenti beterjesztéséről döntött csütörtökön. Michalt és 14 tagú kabinetjét kedden iktatták be. Michal Kaja Kallas helyére lépett, aki nemrég lemondott, hogy az Európai Unió külpolitikai főképviselője legyen.

Az új kormány jogszabály-módosítása mindenekelőtt az 1940-től 1991-ig a Szovjetunió részét képező balti állam oroszajkú kisebbségét érinti, amely Észtország 1,2 millió lakosának nagyjából negyedét teszi ki.

A legtöbben a fővárosban, Tallinnban, illetve az orosz határ közelében, a keleti Narvában élnek. Az oroszajkú kisebbség számára olyan iskolák működnek, amelyekben részben oroszul tartják az oktatást.

Észtország azonban 2022 végén úgy döntött, hogy kizárólagossá teszi az észt nyelvet az oktatásban a 2024/25-ös új tanévtől kezdve.

Az oroszajkú kisebbség alacsony fokú beilleszkedése Észtországban és a többi balti országban is az ukrajnai háborúra tekintettel egyre inkább biztonsági problémaként merül fel a helyi politikai vezetők szemszögéből.

A mostani törvényjavaslat értelmében a tanároknak a jövőben C1 szintű (felsőfokú) észt nyelvtudást kell felmutatniuk. Ugyanez az elvárás az iskolák, illetve egyéb oktatási intézmények vezetőségei felé. A kisegítőtanároktól, illetve az óvodai gyermekgondozóktól B1 szintű (középfokú) nyelvtudást várnak el. A BNS helyi hírügynökség szerint a nyelvtudás igazolására határidőket állapítanak meg.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 331 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­­­k­e­l­­­d­­­ ­­­a­ ­­s­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­­­p­u­n­­­c­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
tikkadt-szocske
2024. július 27. 08:21 Szerkesztve
Érdekes, a bűnözési statisztikákban nincs nemzetiségi hovatartozás , mert ugye az EMBEE számít, nem a nemzetisége. De az orosz ott dögöljön meg mind egy szálig ahol van, akkor is, ha semmi köze sincs a háborúhoz. Amúgy azt vizsgálta már valamelyik ballibbant, hogy a bevándorlók rokonai nem véletlenül köztörvényes bűnözők ? Vagy nekik alanyi jogon jár a plüssmaci?
A nagy vonatrablás
2024. július 26. 13:23
Ez a democsokrácia.
guszti-18
2024. július 26. 12:59
A legnagyobb baj az, hogy ők, nyelvükkel, történelmükkel,hagyományaikkal, a szláv-orosz ősiességhez tartoznak. Egy ilyen szerencsétlen "nyikhaj rak", ezt felülírni, esélye sincs!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!