Csúnyán kihúzta a gyufát Von der Leyennél – mégis visszatérhet Meloni, „az európai jobboldal királynője”

2024. július 27. 08:50

Az út az Európai Néppártba vezethet.

2024. július 27. 08:50
null

(Nyitókép: Eliano Imperato/Controluce via AFP)

Giorgia Meloni a perifériára szorult, mióta nemet mondott Ursula von der Leyen bizottági elnöki megbízatásának meghosszabbítására, ám „az európai jobboldal királynője” hamarosan visszatérhet trónjára – írja a The Times római tudósítója, Tom Kington. 

Az előzmény, hogy

Meloni mint az európai parlamenti választások egyik nagy győztese, jogot formált rá, hogy beleszóljon, kik álljanak a következő ciklusban az unió élén, ám Olaf Scholz és Emmanuel Macron – az EPP közreműködésével – félretolta őt.

A cikk szerzője a firenzei Európai Egyetemi Intézet professzorát, Simon Hixet idézi, aki úgy véli, Von der Leyennek nehéz dolga van, hiszen bár korábban „udvarolt” az olasz politikusnak, ha az ő támogatására szavazott volna a zöldeké helyett, a szocialisták kihátráltak volna mögüle, és akkor biztosan elveszíti a pozícióját.

Pedig – szögezi le a szerző – Meloni jó választásnak tűnt, 

hiszen egyszerre értett szót Ursula von der Leyennel, aki sok olasz szemében az „uniós nagyképűség” szimbóluma, „és a kifejezetten euroszkeptikus Orbán Viktorral is”.

Ám most jobbról pont az új frakció, a Patrióták Európáért miatt lehetnek nehézségei. Kington a Corriera della Sera egyik publicistáját, Simon Hixet idézi, akinek az a véleménye, hogy Meloni nem állhatott a magyar miniszterelnök mögé, ám mint az európai jobboldal feltörekvő vezére, Von der Leyent sem választhatta.

És ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, még nehezebb lesz ezek között a szerepei között lavíroznia.

Hix egy megoldást lát: Meloni lehet az alternatíva az Európai Néppárt számára, ha „a környezetpárti szövetségnek vége".

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paracelsus-2
2024. július 27. 16:55
Királynő? Ez a sunyi patkány? Ez legfeljebb egy alattomos boszorkány.
TOM66
2024. július 27. 15:50
Szépen csücsöríííííít!
auditorium
2024. július 27. 15:28
Meloni nem csatlakozott a Patriotákhoz, mert kezdettől fogva Ukrajnapárti és ez a további fegyverküldésben is megnyilvánul. Ezenkivül kb. egy millió ukrán él Itáliában is, a legtöbb szorgalmasan dolgozik családoknál és fizikai munkás, tehát szükségük van rájuk. A Patrioták békepártiak, nem akarnak újabb rakétákat stb. szállitani nekik, az ottani kisebbségek jogaiért szállnak sikra és az orosz szankciók sújtják őket . Itáliában sok OV-magyar kormány javaslatát vezettek be, de nem reklámozták: flat tax, családpolitika, több segitség a 2.3. gyerekes családoknak ocsóbb bölcsőde, havi kiegészitő pénz, eddig 4O évig nem volt semmi segitség,. a nyugdijasok havi adózását némileg csökkentették. G.M. ma Kinával tárgyal Próbálja a migrációt is csökkenteni, de pl. 1O db. német NGO-hajó most is szorgalmasan szállitja az illegális migránsokat az ol. kikötők felé. Közben Scholz bejelentette szigorúan ellenőrizteti frnacia, lengyel, cseh, osztrák, svájci határait. HOL ITT A LOGIKA ?
nempolitizalok-0
2024. július 27. 12:07
Jól átbaszta szerencsétlen olaszokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!