Bidenék ezt elengedték? Már a következő választásra készülődnek a demokraták

2024. július 12. 12:26

A Politico már el is fantáziált azon, hogy kik jöhetnek Biden után.

2024. július 12. 12:26
Leader Arrivals During The Asia-Pacific Economic Cooperation Summit

Kép forrása: Philip Pacheco/Bloomberg/Getty Images

A Politico szerint a Demokrata Párton belül már mindenki 2028-ra készül, ugyanis mindenképpen új elnökjelöltet kell találni erre az időpontra, függetlenül attól, hogy Biden nyer, vagy veszít idén. Ennek megfelelően a belső harcok, az adományozók gyűjtése már el is kezdődtek, Biden politikai válsága pedig még inkább előtérbe helyezte ezt a küzdelmet. 

Gavin Newsom talán a legesélyesebb erre a pozícióra, a kaliforniai kormányzó ugyanis talán az egyik legismertebb inkumbens demokrata politikus Kamala Harris és Joe Biden után. 

Newsom Michiganben a beszéde után még egy órán át keresztül osztotta az aláírásokat és készítette a szelfiket a rajongókkal. 

Beszéde végén, egy férfi a tömegben felkiáltott: 

„Mi van veled? Indulsz négy év múlva?”

Newsom nevetett.

Amit nem mondott: Nem.

Donald Trump And Joe Biden Participate In First Presidential Debate
Gavin Newsom, a legnagyobb amerikai állam kormányzója talán az egyik legesélyesebb jelölt 2028-ra. (Kép: Andrew Harnik/Getty Images)

A Politico esélyes jelöltként állítja be a szintén kaliforniai Kamala Harris alelnököt is, aki az első női elnök lehetne. Az amerikai lap hozzátette, hogy abban az esetben, ha Biden idén mégsem indulna, ő lenne a legesélyesebb jelölt Biden pótlására. 2028-ra azonban már nem biztos. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Biden-dilemma: visszaléphet a jelöltségtől?

Joe Biden szellemi mélyrepülése folytatódik, ami egyre több találgatásnak ad teret azzal kapcsolatban, hogy mi lenne, ha a demokraták még az elnökválasztások előtt lecserélnék őt és mást jelölnének. Cikkünk az ezzel kapcsolatos eshetőségeket fejtegeti.

Esélyes jelölt még a illinois-i kormányzó, J. B. Pritzker is, az egyik legvagyonosabb amerikai politikus. Amikor megkérdezték, hogy bedobná-e a nevét, ha Biden kiszállna, azt mondta: 

Amit elmondhatok, az az, hogy nem foglalkozom semmilyen hipotetikus esettel. Láthatják, hogy teljes mértékben Biden mellett állok.”

Michiganben, Gretchen Whitmer kormányzó, egy másik demokrata, akit gyakran emlegetnek a potenciális 2028-as elnökjelöltek között, egy jól időzített könyvturnén van, ami több országos interjú elé állítja a Biden válsághelyzetének közepén. Azonban a csatatér állam népszerű kormányzója visszautasította azokat a felhívásokat, hogy helyettesítse Bident 2024-ben.

Nem látok szükséget a változtatásra ebben a versenyben, és az elnök és az alelnök teljes támogatásommal bír” 

— mondta a Good Morning America műsorában a héten.

Whitmer megítélése azonban a Biden-adminisztrációban korántsem pozitív, ami megnehezítheti 2028-as jelöltségét. Elmondások szerint a Biden környzetetét bosszantotta, hogy Whitmer sokszor vonakodott kiállni Biden mellett, összehasonlítva más kormányzókkal, akik harcosabban védték a demokrata elnököt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Másik lehetséges jelölt 2028-ra a jelenlegi közlekedési miniszter, az indianai Pete Buttigieg, aki egy másik középnyugati opció lehet Whitmer mellett. 

Department Of Transportation And Consumer Financial Protection Bureau Hold Joint Hearing On Rewards Programs
Pete Buttigieg, Biden közlekedésügyi minisztere (Kép: Tierney L. Cross/Bloomberg/Getty Images)

Ő Biden egyetlen volt 2020-as riválisa a kabinetben Harris mellett, és Buttigieg nemcsak Bident, hanem más potenciális jelölteket is megelőz a közvélemény-kutatásokban, mint például Newsomot és Whitmert is. 

A Politico szerint Buttigieg az egyik legjobb kommunikátor a pártban, és mint Newsom, ő sem fél a konzervatív Fox tévécsatornán való megjelenéstől. Másik érv mellette, hogy 2020-ban a demokrata előválasztáson megnyerte az iowai jelölőgyűlést, bizonyítva, hogy képes sikeres lenni az ország közepén is, ahol a demokraták hagyományosan gyengébbek.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. július 12. 14:28
A DEMOKRATÁK számára kézenfekvő lehetőség JOE bácsi lecserélése KAMALA HARRIS -re. EZZEL a húzásukkal semmit nem veszíthetnek, csak nyerhetnek. HISZEN Newsom egyike azon politikusoknak, akit a demokraták elnökjelöltként indítanak a következő választásokon, és KAMALA HARRIS e tekintetben nincs a demokraták paklijában.
falcatus-2
2024. július 12. 13:47
Fölösleges találgatni. Ezt még ők is csak ízlelgetik. Az idő majd megmondja milyen cinkelt lapot húznak elő. Semmi "jóról" nem fogunk lemaradni.
nemmondom
2024. július 12. 13:46
Véleményem szerint Biden marad a demokraták elnökjelöltje. A választás közeledtével kockázatos egy új személy bevonása, emellett gyászos lenne a jelenlegi elnököt taccsra tenni. Trump várható győzelme nem fog akkora égést jelenteni a demokrata vonalnak, mert a többség már ezzel előre megbarátkozott. A választás után majd megkezdődik pár új személy felépítése, Trump egyidejű támadása mellett.
google-2
2024. július 12. 13:41
Most azért jöjjön Trump, hogy rá lehessen fogni Amerika lejtmenetét, ugye? Világos, hogy öt évig akarnak sírni Trump miatt, hogy feledtessék Biden hülyeségeit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!