Azeri gázra éhezik az EU – drámai lépéseket tesznek az orosz gáz pótlására

2024. július 20. 19:42

Az Európai Unió és Ukrajna közös erővel keresik Azerbajdzsán segítségét, hogy pótolják a kieső orosz földgázt.

2024. július 20. 19:42
null

Nyitókép: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Az Európai Unió és Ukrajna arra kérte Azerbajdzsánt, hogy növelje a földgázszállítást az EU-ba Ukrajnán keresztül, mivel az EU és Oroszország közötti gázszerződés év végén lejár – írta meg a Portfolio a Bloomberg nyomán. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már korábban jelezte, hogy tárgyalások folynak az azeri földgáz EU-ba juttatásáról, hogy Ukrajna tranzitországként megőrizze szerepét és hozzájáruljon szomszédai energiabiztonságához.

Ilham Alijev azeri elnök kijelentette, hogy 

Azerbajdzsán hajlandó segíteni, ha tud, és lehetségesnek nevezte a megállapodás meghosszabbítását. 

Ausztria és Szlovákia komoly problémákkal nézne szembe, ha az orosz gázszállítások leállnának, mivel jelentősen többet kellene fizetniük más forrásokból származó gázért.

Azerbajdzsán gázkitermelése a Kaszpi-tengeren növekedni fog, és a déli gázfolyosón keresztül szállítják a gázt Európába. Azerbajdzsán célja, hogy 2027-ig 20 milliárd köbméterre növelje az Európába irányuló gázexportot, és idén várhatóan 13 milliárd köbméter gázt szállítanak az EU-ba, szemben a tavalyi 11,8 milliárd és az egy évvel korábbi 8 milliárd köbméterrel.

 

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­k­e­­­l­d­­ ­­a­ ­­s­­z­­­e­­x­i­ ­­­p­­­u­n­­c­­­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
kir2vik
2024. július 21. 08:39
"Az Európai Unió és Ukrajna közös erővel keresik Azerbajdzsán segítségét, hogy pótolják a kieső orosz földgázt." Szóljanak Orbánnak, majd intéz. Persze, csak miután az ukrán kinyitotta a kőolaj vezetéket.
Patika
2024. július 21. 08:35
Majd télen rájönnek, hogy az Északi áramlat felrobbantása helyett most mégiscsak orosz gázt fognak venni. Az azerbajdzsáni gáz is ugyan onnan van, ahonnan az orosz. Csak az egymást pusztító utálat a különbság az EU ribanc számára. Van Leyyennek Azerre konkrét parlamenti felhatalmazása, vagy a bizottsága annyira önjárós hogy az is a parlament felett áll?
Kerezs
2024. július 21. 08:04
Csak annyi történt, hogy a legutóbbi Türk tanácsi ülésen az azeri elnök jelezte Orbán Viktornak, hogy szívesen növelné a gáz exportot az EU-ba, de sajnos ez, az EU -ideológiai alapon történő- negatív hozzáállása miatt nem lehetséges. Mire a magyar miniszterelnök: Nem lehetséges? Na fogd meg a söröm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!