Amerikai lap: a csúcstechnológiás nyugati fegyverek „nem működnek” az ukrajnai háborúban

2024. július 12. 20:06

Egyes fegyverek különösen sebezhetők az orosz elektronikai hadviseléssel szemben.

2024. július 12. 20:06

Nyitókép: Narciso Contreras / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Oroszország elektronikus hadviselési képességei „használhatatlanná” tették a precíziós irányítású nyugati fegyvereket az ukrajnai konfliktusban – írta a Wall Street Journal.

A lapnak nyilatkozó ukrán tisztek elmondása szerint volt olyan fegyverrendszer, amelyet mindössze néhány héttel a hadrendbe állításuk után vissza kellett vonni a frontról. 

Amikor az Egyesült Államok bejelentette 2022-ben, hogy GPS-irányítású Excalibur tüzérségi lövedékeket szállít Ukrajnának, a Kijev-barát szakértők azt jósolták, hogy a 100 ezer dolláros lövedékek „nagy fájdalmat fognak okozni Oroszországnak”.

A Wallstreet Journal mostani beszámolója viszont másik képet fest le. Az orosz hadsereg úgy tűnik heteken belül alkalmazkodott, mondták ukrán tisztek a lapnak. Az oroszok elektronikai hadviselési képességeiket arra használják, hogy hamis koordinátákat tápláljanak a lövedékekbe, és megzavarják a gyújtószerkezetüket, így azok letérnek a röppályájukról, illetve egyszerűen nem robbannak fel a becsapódáskor.

Tavaly év közepére az RTX és a BAE Systems által kifejlesztett M982 Excalibur lőszerek lényegében használhatatlanná váltak, és többé nem alkalmazzák őket” 

– állította a lap az egyik ukrán tisztet idézve.

A Szovjetunió az 1980-as években nagy összegeket fektetett be az elektronikus hadviselésbe (EW), mivel a zavarási technológiát kulcsfontosságú védőbástyának tekintette az irányított rakéták és lövedékek ellen, amelyeket az Egyesült Államok akkoriban kezdett el fejleszteni. Míg az olyan fegyvereket, mint az 1990-es évekbeli Excalibur lövedékek pusztító hatást ért el Irakban és Afganisztánban, washingtoni tisztviselők és elemzők azóta arra a következtetésre jutottak, hogy ezek sokkal kevésbé hatékonyak egy olyan egyenrangú ellenféllel szemben, mint Oroszország.

Az oroszok nagyon, nagyon jók lettek az irányított fegyverek zavarásában”

– ismerte el William LaPlante, a beszerzésekért és fenntartásért felelős amerikai védelmi miniszterhelyettes a WSJ-nek.

Ben Hodges nyugalmazott amerikai tábornok, aki tavaly még azt jósolta, hogy a nyugati fegyverekkel Ukrajna majd visszafogja foglalni a Krímet, a lapnak beismert, hogy 

valószínűleg rosszul mértük fel a helyzetet, mert az elmúlt 20 évben olyan ellenségek ellen vetettünk be precíziós fegyvereket, akik nem tudtak semmit tenni ellene (...) viszont Oroszország és Kína rendelkezik ezekkel a képességekkel”.

A NATO legfejlettebb fegyverrendszerei közül néhány hasonló sorsra jutott Ukrajnában. Az újonnan kifejlesztett földi indítású kis átmérőjű bombát (GLSDB) – amely az amerikai Boeing és a svéd Saab közös projektje – az év elején kapta meg Ukrajna. Azóta azonban kivonták a harctérről, miután teljesen védtelennek bizonyultak az orosz elektronikus hadviseléssel szemben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Hasonlóképpen, az orosz elektronikai hadviselés jelentősen tompította az Ukrajnának nyugatról szállított GMLRS rakéták pontosságát, amelyeket a HIMARS rakétarendszerek lőnek ki – árulták el ukrán katonák a WSJ-nek. Az Excalibur lövedékekhez hasonlóan a GMLRS rakétákat a Kijev-barát szakértők és elemzők egykor úgy jellemezték, mint olyan „csodafegyverek” , amelyek megfordítják majd a háború menetét.

Oroszország viszont folyamatosan azt hangoztatja, semmilyen nyugati fegyverrendszer nem akadályozza meg a győzelem elérésében.

A háború kezdete óta számos orosz politikus elmondta már, hogy a nyugati fegyverek szállítása „hiábavaló erőfeszítés”. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. július 15. 09:39
Kovács UbulTuners 2024. július 12. 23:02 "A HIMARS napi rendszerességgel csapódik célba " Ja, szevasztopoli strandba....
Kotucso
2024. július 13. 06:34
Ez alapból megvolt az oroszoknak. Képzelem a háború kezdete óta mennyit fejlesztettek közösen a kínaiakkal, és az irániakkal. Nem adok egy évet, és az orosz hadihajók Odessza partjainál lesznek.
ördöngös pepecselés
2024. július 13. 06:22
mondtam én az uki vezérkarnak hogy felesleges átállni szivárványszínű gyalásóra
B_kanya
2024. július 13. 01:15
Kovács Ubultavirozsa2 2024. július 12. 23:13 "Mit tanulnak? Eddig nem úgy volt, hogy ők a fegyvertechnológia császárai és behozhatatlan előnyben vannak??" Például 20 évről 25-re növelik az előnyüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!