A párizsi zsinagógákban azon vitáznak, hogy Le Pen vagy a muszlimpárti szélsőbal-e a kisebb rossz?

2024. július 07. 14:10

Látva az elmúlt évek antiszemita incidenseit, kezd életszerűtlenné válni a dilemmájuk.

2024. július 07. 14:10

Nyitókép: Paul Roquecave / AFP

 

Franciaország politikailag vízválasztó második választási forduló elé néz vasárnap, amely komoly döntések elé állítja a francia zsidó közösséget, akik úgy érzik, két szélsőség között rekedtek, és aggódnak az antiszemitizmus növekedése miatt. Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője, aki jelenleg vezeti a közvélemény-kutatásokat, igyekszik magát a zsidó közösség és Izrael barátjaként bemutatni, ami sokak számára meglepő – írja a francia választásokat beharangozó riportjában a The Guardian

Ezt is ajánljuk a témában

A második helyen a baloldali-zöld Új Népfront (NPF) szövetsége áll, amely baloldali és zöld pártokat, valamint Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali pártját, a Elégedetlen Franciaország (LFI) is magában foglalja. 

A szélsőbaloldali  LFI vezető személyiségei gyakran tettek antiszemita megjegyzéseket, ami aggodalmat keltett a francia zsidó közösségekben.

Ez a dinamika mély kérdéseket vetnek fel a francia zsidó közösségek számára, akik úgy érzik, hogy az antiszemitizmus kérdése nincs megfelelően kezelve. A Guardian több tucat francia zsidóval beszélt a választások előtti napokban, politikusoktól és közéleti értelmiségiektől kezdve nyugdíjasokig, diákszervezeti vezetőkig és fiatal szakemberekig. Az interjúk során kiderült, hogy bár a politikai ideológiák és a szavazási szándékok terén sokféle vélemény létezik, a közös félelem az antiszemita retorika és  az erőszak növekedése.

Pénteken a Crif, amely a francia zsidó szervezetek ernyőszervezete, és az ország főrabbija, Haïm Korsia, nyilvános nyilatkozatot tettek közzé, amelyben kifejezték hivatalos álláspontjukat: 

Sem az RN-re, sem az LFI-re.”

 Bernard-Henri Lévy író és filozófus szerint a zsidók nem szavaznak sem az RN-re, sem az LFI-re, mert szerinte nincs bizonyíték arra, hogy az RN mélyen megváltozott volna az antiszemitizmus tekintetében.

Ezt is ajánljuk a témában

Az RN eredetileg Front National néven alakult Jean-Marie Le Pen vezetésével, aki hírhedt volt antiszemita megjegyzéseiről. A párt korai tagjai között voltak olyanok, akik a második világháború alatt a Waffen-SS katonai egységeinek vezetői voltak. 

Az RN és az LFI hangsúlyosan visszautasította az antiszemitizmus vádjait, de nem reagáltak a Guardian kérdéseire.

A francia zsidó közösség számára mindkét párt elfogadhatatlan. A Francia Zsidó Diákszövetség (UEJF) tagjai a második forduló előtt kulcsfontosságú választókerületekbe utaztak, hogy meggyőzzék a választókat, ne szavazzanak a szélsőségekre. A centrista jelöltek, akik harmadik helyen végeztek az első fordulóban, visszaléptek, így sok választó számára egyenes választási lehetőség maradt az NPF és az RN között.

Ezt is ajánljuk a témában

A baloldali értékrendű és az NPF-et támogató francia zsidók szintén dilemmákkal küzdenek. Lévy szerint politikai és erkölcsi hiba volt az LFI bevonása a baloldali szövetségbe. Alice Timsit, a Les Écologistes párt városi tanácsosa szerint az antiszemitizmus kérdését kezelni kell, és az LFI részvétele létfontosságú a demokrácia védelme érdekében.

Ariel Weil, a párizsi központi kerület szocialista polgármestere szerint az RN összeegyeztethetetlen a zsidó értékekkel, de 

az LFI egyes elemei is aggasztóak. Véleménye szerint az NPF-nek fel kell számolnia a szélsőbaloldali szövetséget a választások után.

 

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. július 07. 20:48
Késő. A muszlim az új zsidó! :)
Box Hill
2024. július 07. 20:25
Így jár, aki rosszul csinál valamit: Barbara Lerner Spectre, a svédországi Paideia – Svédországi zsidó tanulmányok európai Intézete - svéd adópénzekből fönntartott cionista szervezet - alapítója és vezetője: "Úgy gondolom, azért erősödik Európában az antiszemitizmus, mert Európa még nem tanulta meg, hogyan legyen multikulturális. Úgy gondolom, mi zsidók részesei leszünk e transzformáció vajúdásainak, amelynek meg kell történnie. Európa nem lesz azoknak a monolitikus társadalmaknak az összessége, amely egykor volt a múlt században. A történések középpontjában a zsidók fognak állni. Ez egy roppant nagy átalakulás, amelyet Európának végre kell hajtania. Át fognak menni a multikulturális állapotba, és ezt rossz néven veszik a zsidóknak vezető szerepünk miatt. De e vezető szerep és transzformáció nélkül nem fog Európa megmaradni."
Kisfalusi
2024. július 07. 18:28
Óriási hiba összemosni a zsidóságot a balliberális-kozmopolita értékrenddel! Akkor is hiba, ha történetesen vannak közöttük zsidó származásúak. Mert egy csomó ártatlan zsidó lesz elszenvedője azok bűnének, akik kontroll nélkül beengedték az indulatvezérelt, szapora, és beilleszkedni nem akaró tömegeket. Nekünk - nemzeti-szuverenista értékrendűeknek - nem szabad felülnünk olyan provokációknak, amelyek ellenséget akarnak láttatni a zsidókban pusztán a származásuk miatt. Ha valaki azon örömködne, hogy majd bántják őket, igen egyszerűen látja a világot, és eltaszít egy csomó szövetségest magától.
pipa89
2024. július 07. 17:27
Nos, akkor próbálják ki! Először hívjanak meg egy LePen-pártit éjszakára, aztán egy balos iszlamistát. A puding próbája az evés. A 2015 óta elkövetett terrorcselekmények elkövetőinek hány százaléka volt Le Pen-párti? Az a helyzet, hogy a nyugat önmagát számolja fel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!