Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A látványpolitizálás megy, a városvezetés már kevésbé a londoni polgármesternek

2024. július 03. 05:30

Az elmúlt közel 10 évben Sadiq Khannak sikerült tönkretennie Londont; mutatjuk, hogyan!

2024. július 03. 05:30
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

Ahogy arról beszámoltunk májusban, reekordot állított be Sadiq Khan London pakisztáni származású főpolgármester, miután harmadszorra is ő vezetheti az angol fővárost. A balliberális főpolgármester nem is várt sokat, hogy újabb botrányost döntést hozzon, felbőszítve a főváros angol lakosságát.

Khan ugyanis megtiltotta, hogy a Labdarúgó-Európa Bajnokság idején az taxisok és az autósok angol zászlókkal díszítsék fel járműveiket.  

A döntését azzal indokolta, hogy az angol zászlók elvonnák a sofőrök figyelmét, így veszélyeztetnék a közlekedésbiztonságot. A döntés indokolása különösen álszent, ha figyelembe vesszük, hogy a polgármesternek ilyen aggályai a várost „díszítő” temérdek szivárványos LMBTQ-zászlóval szemben nem voltak.

Kisebbségben vannak az angolok a saját fővárosukban

2011-ben jelentették be először, hogy a fehér britek kisebbségbe kerültek a városban, és ezzel az országon belül többségi kisebbségi várossá vált. Azóta is folyamatosan csökken az arányuk a városban 2021-re 45 százalékról 37 százalékra csökkent. Ez pedig olyan hétköznapi dolgokban is érezteti hatását, minthogy az elmúlt években többször is a Mohamed volt a leggyakoribb név a londoni újszülöttek körében, egyre több keresztény templom zár be, és egyre több mecset épül, és számos olyan terület van, ahol a helyiek a common law-t inkább a sáriára cserélnék. 

Khannak az utóbbi időben nem ez volt az egyetlen felháborító döntése. Idén márciusban már sorozatban második éve a húsvét helyett a ramadánra díszítették a fel a belvárost. London életét pedig rendszeresen felkavarják a zöld és az Izrael-ellenes tüntetések Khan ugyanis nem tartja feladatának, hogy fellépjenek ezek ellen.

Tavaly nyáron Khan kijelentette, hogy Londonnak „több bevándorlóra” van szüksége, és hogy a kormánynak meg kellene adnia a városvezetésnek azt a jogot, hogy maguk határozzák meg bevándorlási politikájukat.

Egyáltalán nem félek kimondani, hogy több migránsra van szükségünk Londonban”

– fogalmazott Kahn. Ezzel kapcsolatban egy igazi orwelli újbeszélt idéző iránymutatást is kiadott a hivatala, ebben arra szólították fel a köztisztviselőket, ne használják az „illegális bevándorló” kifejezést. Helyette nevezzék inkább „papírok nélküli személyeknek” vagy „bizonytalan bevándorlási státuszú személyeknek” őket.

Ezt is ajánljuk a témában

Nemcsak a muszlimok sorsát visel szívén a városvezető

A ramadán mellett persze van egy másik „ünnep” is, amelyet semmiért sem hagyna ki London egyébként muszlim vallású polgármestere, ez pedig a pride. Múlt hét szombaton Khan is az élén vonult a pride felvonulásnak. A polgármester kijelentette: „Ez a hihetetlen esemény az LMBTQI+ jogok fénypontja, és megmutatja, hogy városunk miért a nyitottság és befogadás jelképe – egy olyan hely, ahol elfogadnak és ünnepelnek azért, aki vagy. Fővárosunk LMBTQI+ közösségei nagyban hozzájárulnak a londoni élethez.”

Sadiq Khan szerint csak az angol zászló vonja el a figyelmet, a pride zászló nem. 
Forrás:  Mike Kemp/Getty Images 

„Van azonban még tennivalónk a valódi egyenlőség elérése érdekében, és büszke szövetségesként továbbra is fővárosunk LMBTQI+ közösségei mellett fogok állni, miközben azon dolgozunk, hogy egy jobb Londont építsünk mindenki számára” – tette hozzá. Az eseményen részt vett a Queers for Palestine csoport is, amely a szexuális kisebbségek Izrael-ellenes tagjait gyűjti össze.

Az is komoly felháborodást váltott ki, amikor Khan hivatala kijelentette, hogy a londoniakról nem ad reprezentatív képet az az útikönyv, amelyben egy fehér hagyományos család képe szerepel. Valamint az is, amikor a főpolgármester csillagászati összeget, 6 millió fontot (2,8 milliárd forint) költött arra, hogy a befogadás jegyében metróállomásokat nevezzenek át, valamint új színekkel jelöljék a metróvonalakat.

Ezt is ajánljuk a témában

A városvezetés már nehezebben megy 

Miközben Khannak láthatóan jól megy a liberális látványpolitizálást a városvezetésben már kevésbé jeleskedik. Közismert, hogy London a legveszélyesebb városok közé tartozik Európában. A rablások 86 százalékkal nőttek az első négy évében, a késes bűncselekmények ugyanebben az időszakban 60 százalékkal emelkedtek. Tavaly 109 gyilkosság történt Londonban, ebből 69 halálos kimenetelű késelés volt, és 14 esetben egy tinédzser halt meg.

Nem véletlen, hogy Londont a „késes bűnözés fővárosának” nevezik. A város egyes – főként bevándorlók lakta – negyedei pedig a savas támadások miatt hírhedtek. A várost sújtó bűnözési hullámra válaszul a Khan az elmúlt években többször kikelt a városi rendőrség ellen, a rendőröket idegengyűlölőknek, homofóboknak és más hasonlóknak titulálva, valamint csökkentette a rendőrség költségvetését is.

A közbiztonsághoz való hozzáállásáról sokat elmond, hogy egy alkalommal kijelentette, hogy a terrortámadások a nagyvárosi élet részei. 

Ugyanakkor önmagát szereti biztonságban tudni. Tavaly egy interjúban arról beszélt, hogy 24 órás védelem alatt áll „ugyanolyan szintű védelemben részesülök, mint a miniszterelnök és az uralkodó” – fogalmazott Khan talán kis túlzással. 

A londoniaknak ugyanakkor nemcsak a közbiztonság pocsék helyzetével kell megküzdeniük. A várost súlyos lakhatási válság is sújtja. Egy év alatt 33 százalékkal nőtt az utcán lakók száma a városban. A közösségi médiában terjedő beszámolók szerint a városi környezet elhanyagoltsága is megdöbbentő: lepukkant, szemetes, élősködőkkel fertőzött utcák, ahol a járókelőket koldusok szólítják meg, és tolvajok keresik áldozataikat.

A városlakók viszont azzal sem járnak jobban, ha autóba szállnak. Sadiq Khan által bevezetett általános 20 mérföld/órás (32 km/h) sebességkorlátozás évente egy plusz munkanapba került a dugóban rekedt londoniaknak – derült ki a legfrissebb statisztikákból. Az egykor példaértékű londoni közösségi közlekedési rendszert pedig szüntelen sztrájkok, gyakori késések és rendszeres járatkimaradások sújtják, amely állandó témát ad a helyi médiának.

A magát zöldnek mondó főpolgármester talán legkellemetlenebb botránya azonban tavaly év végén robbant ki, amikor kiderült, hogy 2023-ban ötször annyi szennyvíz került a Temzébe, mint egy évvel korábban.

Amikor valaki megemlíti a várost sújtó problémákat, Khan mindig megtalálja a felelősöket, ez természetesen sohasem ő, hanem a homofóbok, a rasszisták, azok akik a Brexit mellett szavaztak, vagy éppen az állam, amelyet állandóan forráselvonásokkal vádol

Ezt is ajánljuk a témában

Khan és Karácsony 

Egy megjegyzést talán érdemel az is, hogy Sadiq Khan egyik legnagyobb rajongója éppen Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely, aki a következőket írta 2021-ben a londoni főpolgármesterről: „Büszke vagyok rá, hogy Sadiq Khan tavaly februári londoni találkozónkon támogatásáról biztosította hasonló törekvéseinket Budapesten, személyében nemcsak politikusbarátot, hanem fővárosunk lelkes barátját ismerhettem meg”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-116
2024. július 05. 10:43
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­­­k­­­e­l­­­d­­ ­a­­­ ­s­z­­­e­­­x­i­ ­­­p­u­­n­­c­­­i­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Dr Bubo
2024. július 03. 09:27
Az angolok a világbirodalom után a fővárosukat is elvesztették.
karakter-2
2024. július 03. 08:47 Szerkesztve
Nyomorult paki, olyan, mint Karácsony. Ez a demokrácia átka.
nedudgi
2024. július 03. 08:30
Szomorú, de ennél is rosszabb, hogy a szavazóink 50%-át nem zavarná, ha nálunk is ez lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!