3500 éves ékírásos bevásárlólistát találtak Törökországban

2024. július 25. 06:17

A földrengések utáni helyreállítások során egy igazán különleges leletre bukkantak a régészek Anatóliában; egy i. e. 1500-as évekből származó bevásárlólistát, ami betekintést nyújt az ókori civilizációk mindennapjaiba.

2024. július 25. 06:17
null

Nyitókép: Törökország Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma

Egy nemrégiben felfedezett, 3500 éves ékírásos tábla izgalmas betekintést nyújt az ókori Mezopotámia mindennapi életébe, írta meg a Heritage Daily.

A dél-törökországi Alalah óvárosában feltárt lelet valójában egy bevásárlólista, amely különféle bútorok vásárlását részletezi, mint például asztalok, székek és zsámolyok. 

Az i.e. 15. századból származó tábla akkád nyelven íródott, és jól bemutatja az akkori gazdasági és adminisztratív gyakorlatokat. A szakértők szerint a tábla valószínűleg egy helyi kereskedő vagy hivatalnok tulajdona volt, aki gondosan feljegyezte a beszerzéseket.

Mehmet Ersoy, Törökország kulturális és turisztikai minisztere, hangsúlyozta, hogy ez a felfedezés nemcsak Anatólia történelmi örökségét gazdagítja, hanem hozzájárul az ókori civilizációk közötti kereskedelmi kapcsolatok jobb megértéséhez is. A lelet az egyik legkorábbi példája annak, hogyan vezettek részletes feljegyzéseket a mindennapi tevékenységekről.

A régészek további vizsgálatokat terveznek a helyszínen, hogy még több információt nyerjenek az akkori életről és gazdaságról. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a régióban virágzó kereskedelmi tevékenység folyt, így a hely gazdag táptalaja lehet a régészeti leleteknek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­­k­e­­­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­­s­­z­e­­­x­i­­­ ­­p­­u­­­n­­­c­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Camael
2024. július 25. 09:01
ez leltár és nem bevásárlólista , egyre igénytelenebb újságírás, miért kell becsapnod az olvasóidat ??
cutcopy
2024. július 25. 08:01
Apukám faragjad gyorsabban azt a bevásárlólistát mert bezár a piac..
olasztelek63
2024. július 25. 07:34
Szövegértési gond? Ki mondta, hogy törökök voltak? Senki nem írt ilyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!