Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Ukrán tisztségviselő: Fel kell készülnünk rá, hogy hidegben és sötétben éljünk

2024. június 05. 20:11

Az ország már a napi 10 órás áramszünetekre készül.

2024. június 05. 20:11

Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

A nyári időszakban naponta akár 10 órán keresztül tarthat az áramszünet Ukrajnában – írja a Kárpátalja.ma. Oleg Popenko, a Közüzemi Fogyasztók Szakszervezetének vezetője elmondta, hogy véleménye szerint nyáron a helyzet romlani fog, és várhatóan majd csak szeptemberben javul.

Míg a háború előtt a villamosenergia-termelés Ukrajnában körülbelül 55 GW-ot tett ki, és az egyik legnagyobb volt Európában. Jelenleg ez az áramtermelő kapacitás 20 GW alá esett a támadások és az erőművek megszállása miatt – számolt be a lap.

A Financial Times Denisz Smihal ukrán energiaügyi minisztert idézte cikkében, aki szerint 

az energiaszektort ért orosz támadások hosszútávú kiesést okoznak, ami azt jelenti, hogy az energiatakarékosság a mindennapi életünk része lesz a következő években.

Az ország áramellátása azért omlott össze, mert Oroszország vagy megszállta, vagy megrongálta az erőműveket. A háború elején az orosz hadsereg az elosztóállomásokat és a villamosenergia-hálózatot célozta, ezzel kisebb mértékű, viszonylag gyorsan helyreállítható károkat okozva az áramellátásban. Az elmúlt időszakban viszont jelentősen megváltozott a helyzet: 

Moszkva vagy elfoglalta az áramtermelés szempontjából kiemelten fontos erőműveket, vagy magukat az erőműveket bombázta, ezzel olyan károkat okozva a létesítményekben amelyek megjavítása hosszadalmas, 

ráadásul továbbra is az orosz támadások célpontjai maradnak. A brit lapnak nyilatkozó egyik ukrán tisztségviselő a helyzet súlyosságát érzékeltetve azt emelte ki

Fel kell készülnünk arra, hogy hidegben és sötétben éljük az életünket.

A kiesést Ukrajna importból igyekszik pótolni, az EU fokozta is az áramexportot, de ez nem elegendő. Hosszabb távon az ukrán energiatermelés decentralizálása a cél, több regionális, minierőmű üzembe helyezésével. Addig viszont Ukrajna lakosainak szembe kell szokniuk az akár félnapos áramszünetekhez is.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:04
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­k­e­­­l­­­d­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­e­x­i­­­ ­­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Beszélgető
2024. június 09. 05:15
Ideje megmenteni az ukrán nép maradékát! El kell fogni és ki kell végezni a zelenszjikt és a körülötte lebzselő cia ügynököket!
törölt felhasználó
2024. június 06. 12:39
"Ukrán tisztségviselő: Fel kell készülnünk rá, hogy hidegben és sötétben éljünk" Már régen ki kellett volna nektek utalni azt a hideg és sötét helyet valamelyik halottasház hűtökamrájában. Mondjuk ott az életet nem tudják garantálni, de érjétek be kettővel a háromból. .
Zolotarjov
2024. június 06. 07:46
Kész, vége, utolsó darabok. Mostmár tényleg kifogyott a Putykó..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!