Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Történelmi pillanat: Farage pártja is megelőzte a brit konzervatívokat

2024. június 14. 19:03

Drámai az átrendeződés a brit politikában.

2024. június 14. 19:03
Nigel Farage

Nyitóképünkön Nigel Farage; forrása: MTI/EPA/Will Oliver

***

Hetekkel vagyunk a július 4-re kiírt brit választások előtt, és bár Rishi Sunak miniszterelnök igyekezett előremenekülni a korai dátummal, úgy tűnik, nem feltétlenül tett jó lóra a taktikával.

Ezt is ajánljuk a témában

Legalábbis erről tanúskodnak a legutóbbi felmérések. Az már a napnál is világosabb egy ideje, hogy a toryknak nem terem babér a Munkáspárttal és annak karizmatikus vezetője, Keir Starmerrel szemben.

Azonban a YouGov a Timesnak készített egy friss közvélemény-kutatást, amely újabb sokkoló eredményt tartogatott a konzervatívoknak – adta hírül az Euractiv.

Eszerint a markáns jobboldali Nigel Farage Reform UK nevű új pártja is lenyomná Sunakékat.

Ha hajszállal is.

A népszerűségi sorrend most így fest:

  1. Munkáspárt: 37 százalék
  2. Reform UK: 19 százalék
  3. Konzervatív Párt: 18 százalék

 

Minderre ráadásul azután került sor, hogy Sunak pártja választási programjában 17 milliárd fontnyi (csaknem 8 ezer milliárd forintnyi!) adócsökkentést ígért a dolgozó embereknek.

A Reform UK megugrását az Euractiv szerint az eredményezhette, hogy Farage nyíltan bejelentette, visszatér a politika frontvonalába. A politikus komoly ismertségre tett szert a Brexit kapcsán végzett munkájával, így neve igen ismert és a választók egy részének körében népszerű is.

Farage az X-en közzétett videójában ráadásul már be is jelentkezett – na nem a konzervatívok, hanem egyből a Munkáspárt kihívójaként.

Az Euractiv értékelése szerint a 2018-as Brexit Párt utódja a Reform UK éppenséggel olyan ügyeket karol fel, mint a keményebb bevándorlási törvények. Amire igencsak nagy szükség lenne a briteknél, ahol a lakosságnak már végképp elege van a bevándorlókból (és nem mellesleg a torykból is, akik alatt nem hogy csökkent volna, de nőtt az illegálisan érkezők száma)

Egy neve elhallgatását kérő tory politikus nem mellesleg az Euractivnak is bevallotta: valószínűleg ez a tendencia, mármint Farage-ék felemelkedése és a konzervatívok süllyedése folytatódik.

„Az embereknek elegük van a torykból, de nem a konzervativizmusból. Tehát átmennek egy másik konzervatív párthoz.”

Ugyanakkor több előrejelzés azzal számol, hogy Farage-ék nem kapnak majd sok mandátumot: mivel támogatása nagyjából egyenlően oszlik el az országban, míg a nagyobb és megalapozottabb pártok támogatottsága inkább földrajzi területekre koncentrálódik, és a briteknél egyéni választókerületek megnyerésén alapuló rendszer van, ami utóbbiaknak kedvez.

Vagyis, mint a lap is megjegyzi, a Reform UK több millió szavazat mellett is kívül maradhat a parlamenten

.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 13:59
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­­k­e­l­d­­­ ­­­a­­ ­­s­z­e­­x­­­i­­­ ­­p­u­­­n­c­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Vsmeta99
2024. június 14. 20:38
"Eszerint a markáns jobboldali Nigel Farage Reform UK nevű új pártja is lenyomná Sunakékat." Nem kell ezen csodálkozni, sőt még azon sem, hogy egyből a Munkáspártot tekinti ellenfélnek. Nevet szerzett a brexittel, most pedig - ha a zászlajára tűzi - a népszerűségét tovább fogja növelni a migráció megfékezésével, esetleg megállításával. Sunak a briteknek csak egy átszállás volt a kócosról, és talán az ő szempontjukból előrelépés lenne Farage győzelme. Nekünk nem fűződik hozzá érdekünk, mivel ő is csak egy divatpolitikus. De nem is a mi vezetőnk lenne, tehát csak abban az esetben lehet hátrányos, ha a háború neki is célprojekt lesz - és ez nincs kizárva, ő is angolszász. Majd elválik, melyikük lehet nyerő, mi legfeljebb szurkolhatunk, ha egyértelművé válik, melyik párt milyen politikát preferál.
lauderstenonis-2
2024. június 14. 20:23
Ez a brit választási rendszer alapján kb. 85%-os munkáspárti többséget jelenthet a Westminsterben.
Búvár Kund
2024. június 14. 20:19
Go Farage, go!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!