Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Jön Zrínyi kirohanása brit konzervatív módra

2024. május 23. 11:22

Rishi Sunak miniszterelnök előrehozott választást hirdetett, miközben pártja támogatottsága mélyponton van; a falakon kívül pedig már várja a Munkáspárt öltönyös vasökle.

2024. május 23. 11:22
null

Nyitóképünkön baloldalt a Munkáspárt vezére, Keir Starmer, jobboldalt Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök. Forrás: Stefan Rousseau / POOL / AFP)

***

Zuhogó esőben jelentette be a július 4-ére előrehozott választásokat Rishi Sunak, az elmúlt évtized egyik legnépszerűtlenebb regnáló brit politikusa, aki körül, mint a BBC veterán politikai szerkesztője írja, a párton belül is kezdett elfogyni a levegő. Jelesül saját helyettese, Oliver Dowden is távozását sürgette.

A lap emlékeztet: korábban őszi választásokra készültek a britek, ám ezt keresztbe húzta egy huszárvágással a miniszterelnök, hallgatva azokra a hangokra: a helyzet nem sokat javulhat, ellenben igen sokat romolhat még ehhez képest is, ha halogat.

Néhány kisebb részsikert mindenesetre elkönyvelhet, felhozhat a mostani kampányban: például a legújabb inflációs jelentés egész jó lett, a gazdaság – legalábbis számokban – gyógyulófélben van, s ott van a migránsok visszatelepítésére vonatkozó Ruanda-terv is.

Ezt is ajánljuk a témában

De mindez nem valószínű, hogy elég lesz bármiféle fordulatra, ami a másfél évtizede regnáló toryk népszerűségét illeti.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Independent által közölt legfrissebb felmérések szerint a konzervatívok helyzete minden kétséget kizárólag reménytelen: a május 17-i adatok alapján a Munkáspárt 44 százaléknyi voksra számíthat, a Konzervatív Párt kevesebb, mint a felére, alig 21-re. Ami azt illeti, akkora a szakadék, hogy toryk támogatottsága inkább abba a ligába száműzi őket, ahol a markánsan jobboldali, Brexit-támogató Nigel Farage Reform UK elnevezésű pártja és a liberális demokraták tanyáznak 12-12 százalékkal.

Párpreferenciák alakulása az Egyesült Királyságban a felmérések szerint
Forrás: Independent-gyűjtés

A munkáspárti győzelem egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik, eközben a brüsszeli Politico lelkesen mutatja be Rishi Sunak vélelmezhető utódját, Keir Starmert.

Akit úgy írnak le, mint egy érzelemmentes, módszeres, professzionális ügyvédet.

A portréban említik: a most 61 éves politikus Délkelet-Angliába valósi, állami iskolában végzett, és gyakran és szívesen hivatkozik saját alsóközéposztálybéli származására, szerszámkészítő apjára vagy kis családi otthonukra, olykor nagybeteg édesanyjára. Ez magyarázza a lap szerint erős baloldali attitűdjét – szépen szólva kétes emberi jogi ügyekben ügyvédkedett, a konzervatív vádak szerint konkrétan terroristákat védett.

2015-ben jutott be a brit parlamentbe a Munkáspárt színeiben, a (megjegyzendő: hírhedten antiszemita) Jeremy Corbyn alatt Brexit-ügyi árnyékállamtitkár volt, Starmer pedig mindig figyelt arra, hogy ne menjen frontálisan szembe Corbynnal ebben a kérdésben, inkább pártja európabarát tagjait győzködte egy új referendumról, amely megfordíthatná a kilépés menetét. 2019-ben, miután a pártot jól elkalapálták az akkor még erejük teljében lévő konzervatívok, Corbyn lemondott, 2020-ban pedig Starmer vette át a kormányrudat a Munkáspártban.

Ő aztán elkezdett leszámolni a corbynista balszárnnyal, és kíméletlenül elkezdte centralizálni a pártját; az antiszemitizmus elleni fellépés főpróbája tavaly októbere volt, amikor a Hamász Izrael-ellenes támadása után sok tekintet tapadt a brit Munkáspártra: vajon tényleg megváltozott-e. Ekkor Starmer ügyesen egyensúlyozó beszédet mondott: egyszerre ítélte el az Izrael elleni támadást, ugyanakkor hitet tett a kétállami megoldás mellett. 

Mindettől a muzulmán és palesztinbarát választók nem voltak elragadtatva, persze.

Persze a párton belül is vannak kritikusai – gyengeségként emlegetik, hogy nincs saját klikkje, a legfontosabb posztokra köztisztviselőket vett fel és nem politikusokat, inkább azokat tekinti szövetségeseinek, akikkel focizik, és nem a parlamenti frakcióbeli párttársait. Nincs híján az önkritikának sem, állítólag párttársaival együtt nézték vissza a Sunakkal való vitájáról, és elemezték ki a szereplését és a hibákat is. Pragmatikus a külpolitikában is: támogatta az Izrael elleni dróncsapások elleni fellépést, és Donald Trump kapcsán – akit 2016-ban visszataszítónak nevezett – annyit mondott most: azzal fog együttműködni Amerikában, aki megnyeri az elnökválasztást.

Programjában számos reformötlet mellett öt év alatt 1,5 millió új otthon építését ígéri, de vannak teljesíthetetlenebb fogadkozások is, mint például a brit energiahálózat 2030-ig történő szén-dioxid-mentesítése.

Üzenete mindazonáltal egyszerű: azt igyekszik sugallni, hogy „14 év tory káosz” után eljött a rend ideje.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:15
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­k­­­e­l­­d­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­­e­­­x­­­i­ ­­p­u­­n­c­­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
NokiNokedli
2024. május 23. 15:48
" Rishi Sunak, az elmúlt évtized egyik legnépszerűtlenebb regnáló brit politikusa" A cigányokat arrafelé sem szeretik, még akkor sem, ha a zsidók cigánya.
rockercicc
2024. május 23. 13:42
Gusztustalan, majompofájú ürge.
h040183
2024. május 23. 12:19
Tök mindegy ki vezeti ezt a gyarmati országot. Amerika gyarmata marad, azt fognak szavazni, amit USA mond, így marad az ukrán szerepvállalás, tovább mélyül a woke által gerjesztett társadalmi válság, nyomul az LGBTZWCLSVBN... Talán a Munkáspártnak van még egy két angol felmenőkkel rendelkező jelöltje, legalább nem kell nézni ezt a.... kedves embert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!