Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Szigorítják a fegyverviselést Szerbiában a szombati terrortámadás miatt

2024. június 30. 18:50

Vucic szerint az elfogott férfiak szélsőséges és terrorista körökhöz tartoznak.

2024. június 30. 18:50
null

Nyitókép: Andrej ISAKOVIC / AFP

Két férfit őrizetbe vettek a hétvégi belgrádi számszeríjas támadással összefüggésben, és további házkutatásokat tartanak, a biztonsági készültséget vörös szintre emelték, és a fegyvertartási törvény szigorítását tervezik – jelentette be vasárnap Ivica Dacic szerb belügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS). 

Szombaton egy iszlám hitre áttért szerb férfi számszeríjjal sebesített meg egy, a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb csendőrt. A súlyosan sebesült csendőr önvédelemből lelőtte a támadót. A csendőrt kórházba szállították, állapota stabil. A szerb belügyminiszter azonnal közölte, hogy a támadást „a szerb állam ellen irányuló terrortámadásnak” tekintik. Hozzátette: a támadás „több, a gyanú szerint a vahhábita mozgalommal hosszú ideje kapcsolatban álló emberhez köthető”. A vahhábizmus az iszlám ultraortodox ága, amely Szaúd-Arábiában elterjedt.

Kihallgatások, előzetes letartóztatás

Ivica Dacic vasárnap leszögezte, a terrorizmus nem győzheti le Szerbiát, ezért az éjszaka folyamán a rendőrség több helyszínt is átvizsgált. Mint mondta, vannak vahhábita emberek Szerbiában. „Az egy dolog, hogy megfigyeljük a tevékenységüket, de a konkrétan elkövetett bűncselekmények, egészen pontosan a Milos Jevremovic csendőrt ért támadás viszont más lapra tartozik. Meg kell találni a megfelelő ok-okozati kapcsolatot ezek a vahhábiták és a konkrét események között” – húzta alá. Ennek érdekében sok embert kihallgattak, két személyt pedig előzetes letartóztatás alá helyeztek. A belügyminiszter azt is közölte, hogy a házkutatások során talált bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy 

szélsőséges csoportokhoz tartozó emberekről van szó, azt viszont majd az ügyészség állapítja meg, hogy volt-e közük a szombati esethez.

A belügyminiszter arra is kitért, hogy a támadást számszeríjjal hajtották végre, olyan fegyverrel, amelynek megvásárlásához, illetve birtoklásához nem kell hatósági engedély. Mint mondta: meg kell változtatni a törvényt, hogy engedély nélkül ne lehessen az emberi életre veszélyes fegyvert vásárolni. Rámutatott, hogy a konkrét fegyver 6900 dinárba (23 322 forint) került. Az interneten is árusító fegyverüzletek honlapján ennek az árnak a feléért is vásárolható már hasonló erősségű nyílpuska.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök is megszólalt az ügyben. Közölte, hogy 

Szerbiában vallásszabadság van, az elfogott férfiak viszont szélsőséges és terrorista körökhöz tartoznak. 

Hozzátette: a statisztikák szerint Szerbia a legbiztonságosabb európai országok között van, Belgrád pedig a világ legbiztonságosabb városainak egyike, az emberek nyugodtak lehetnek, Szerbia elég erős ahhoz, hogy leszámoljon a terrorizmussal.

(MTI)

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. július 01. 10:23
Azt hittem Vucicnak ennél több esze van! Számszeríj miatt fegyverviselést szigorítani? Nooooormális?!
contractor-2
2024. június 30. 22:13
Nem is igazi szerb akinek nincs otthon egy raklapnyi kézigránátja és abból a fele kibiztosítva.
atti64
2024. június 30. 21:41
HELYE KI KELL IRTANI MINDEN BÜDÖS KÖCSÖG PATKÁNY MIGRÁNST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kepiblanc
2024. június 30. 19:07
Mit nem ért, oroszországban járt nemrég az afgán vahabiták, aztán ahogy kiderült, hogy szerbia löszert szállitott Ukrajnának 800 millió dollár értékben, küldtek az oroszok egy komoly figyelmeztetést, hogy hiba volt. Talán itt kéne vizsgálodni elöször. //---------------------------// Podcast //---------------------------// Pintér Sándor és a szépségkirálynő halála. Mi történt Molnár Csillával?! tiktok.com/@andras.kiraly/video/7385891766072872224
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!