Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Reuters: Az amerikai titkosszolgálat terjesztette, hogy nem hatékony a kínai Covid-vakcina

2024. június 16. 13:21

A Reuters oknyomozása szerint kiderült: a koronavírus-járvány csúcspontján Washington álhírek terjesztésével próbálta csökkenteni Kína befolyását a Távol-Keleten és a Közel-Keleten.

2024. június 16. 13:21

Nyitókép: VCG/VCG via Getty Images

Az amerikai hadsereg titkos kampányt indított a koronavírus-járvány csúcspontján a Fülöp-szigeteken, hogy ellensúlyozza Kína növekvő befolyását az országban, amelyet különösen keményen sújtotta a halálos vírus – idézte a Portfolió.hu a Reuters nyomozásának eredményét. Kiderítették, hogy 

az amerikai hadsereg hamis internetes fiókokat hozott létre,

a közösségi média bejegyzések a maszkok és a tesztkészletek minőségét bírálták, valamint a kínai Sinovac vakcinát.

A Reuters azonosított legalább 300 fiókot az X-en, amelyek megfeleltek azoknak a leírásoknak, amelyeket korábbi amerikai katonai tisztviselők osztottak meg a Fülöp-szigetekkel kapcsolatos művelettel kapcsolatban. A fiókok többségét 2020 nyarán hozták létre, és a #Chinaangvirus – tagalogul „Kína a vírus” – hashtag köré szerveződtek.

Az amerikai titkosszolgálati oltásellenes erőfeszítések 2020 tavaszán kezdődtek, és Közép-Ázsián és a Közel-Keleten túl is zajlottak még, mielőtt 2021 közepén megszüntették volna őket. 

A Pentagon a helyi közönségekhez igazította a propagandakampányát több platformon,

és félelmet keltett Kína oltásai iránt a muszlimok körében, amikor a vírus naponta ezrek halálát okozta. A stratégia része volt, hogy erősítették a vitatott állítást, miszerint mivel az oltások néha disznószövetet tartalmaznak, Kína injekciói tilosak lehetnek az iszlám törvény szerint.

A kampány Donald Trump elnöksége alatt indult és Joe Biden elnöksége alatt is folytatódott. A Fehér Ház 2021 tavaszán kiadott egy rendeletet, amely betiltotta az oltásellenes erőfeszítést, a Pentagon pedig belső vizsgálatot indított.

Noha a Reuters csak ázsiai országokat érintő dezinformációs akcióról számolt be, 

Európában is gyorsan elterjedtek az ebben foglalt állítások.

 A Sinopharm gyógyszergyártó volt az első cég, amely bejelentette, elkészült a Covid-19 megbetegedés ellen fejlesztett védőoltással.

Magyarországra is elért a titkosszolgálati akció?

Magyarország 2020 tavaszán – szemben az EU többi országával – megállapodott Kínával a védőoltások beszerzéséről, sokan így jutottak idehaza gyorsan hozzá a védelemhez. A hazai ellenzék és a nyugati országok ugyanakkor az első pillanattól kezdve a kínai, majd később az orosz oltások ellen kampányoltak, és a kínai védőfelszerelésekről is ugyanazokat állították, amelyekre most az amerikai titkosszolgálati akcióról szóló leleplezésben fény derült.

 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verkez
2024. június 24. 19:21
Tényleg? És mi a hír?
survivor
2024. június 20. 15:10
Zsolt75 meg is kapták az eredményét szépen az EU voksoláson...
survivor
2024. június 20. 15:09
rockercicc Te magadtól vagy hülye, vagy megfizetnek érte ? Minden nagy járvány ( mínusz fekete himlő) keletről jön. pestis, influenza, kolera....
survivor
2024. június 20. 15:08
hátakkor Ahogy mondod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!