Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Orbán szövetségese nyerheti az EP-választásokat Csehországban

2024. június 03. 10:58

Itt is győzhet a jobboldal.

2024. június 03. 10:58
nyitókép: Radek Mica / AFP

Nyitókép: Radek Mica / AFP

 

Andrej Babiš volt miniszterelnök populista mozgalma, az ANO (Megújulás) a szavazatok 23,1 százalékával megnyerheti a csehországi európai uniós választásokat, míg Petr Fiala miniszterelnök konzervatív koalíciója, a Spolu 21,5 százalékkal a második helyen áll – derül ki az új felmérésekből.

Az ANO és a Spolu is hat mandátumot szerezhet június 9-én – számolt be az Euractiv a STEM ügynökség által végzett felmérés alapján. 

A modell szerint a liberális STAN párt a szavazatok 10 százalékát viheti el. Az ultrajobboldali ID nevű párt a negyedik helyre jöhet be, ötödik helyen pedig a Kalózpárt áll, mindketten két-két mandátumot kaphatnak.

Martin Buchtík, a STEM igazgatója elmondta: Babištól szavazatokat vihet el a szélsőjobb. „Bizonyos mértékben azt lehet mondani, hogy az ID sikere az ANO kárára történik” – nyilatkozta a szakértő a CNN Prima Newsnak. 

Az európai választások előtti kampány során az ANO lett az Európai Unió egyik leghangosabb kritikusa. 

Babiš pártja határozottan ellenzi az EU zöld politikáját, valamint a nemrég elfogadott migrációs paktumot. A választási szakember szerint az emberek nehezen tudnak dönteni Petr Fiala miniszterelnök koalíciója és a liberálisok kötött.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2024. június 03. 13:27
A parlamenti választásokat is ők nyerték, csak mesterségesen összetákoltak ellenük egy koalát, mint ahogy a PIS ellen is Lengyelországban.
pandalala
2024. június 03. 12:54
hajrááá
stormy
2024. június 03. 12:51
"populista mozgalma" rálóg a pajesz a billenytűzetre.
kepiblanc
2024. június 03. 12:44
A háborúpárti babis! Nahát, még ő is támogatja Ukrajna fegyverszállitmányait, mindenki kivéve ezt a büdös tojás orosz gecit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!