„Orbán egy látnok, a woke-kal való harc pedig az évtized kihívása” – argentin államtitkár a Mandinernek!

2024. június 21. 11:31

„Olyan oktatáspolitikát kidolgozni, amely felváltja a hegemón baloldali szemléletet” – vallja Carlos Torrendell, Argentína oktatásügyi államtitkára. Interjúnk!

2024. június 21. 11:31
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Fotó: Wikimedia Commons

Hogyan tervezik bevezetni a konzervatív értékeket az oktatásban?

Az elmúlt években Dél-Amerikában és Argentínában a radikális baloldal megerősödése volt tapasztalható az oktatásban. Nincs pluralitás, hanem hegemón szemlélet uralkodik az oktatásról. Sok szülő, család és polgár először támogatta ezt, azt gondolván, hogy ez demokratikus és pluralista forgatókönyvet hoz, 

de végül azt tapasztalták, hogy totalitárius baloldali hegemónia érvényesült.

Ebben a helyzetben a konzervatív mozgalomnak lehetősége van arra, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a családokkal és a civil társadalommal. Ez egy nagyszerű lehetőség a hagyományos konzervatív és keresztény gondolkodás újjászületésére. Ebben az értelemben kulcsfontosságú olyan oktatáspolitikát kidolgozni, amely ezt a pluralista szemléletet valósítja meg, és felváltja a hegemón baloldali szemléletet. A kihívás az, hogy hogyan lehet megváltoztatni a társadalomtudományok és az oktatás, és különösen a tanárképzés mátrixát. Hogyan képezzük őket arra, hogy másképp gondolkodjanak.

A szélsőbaloldali oktatásfilozófia kvázi ellenségként tekint a szülőkre. Önök számára a szülők szövetségesek?

Számunkra az oktatás elsősorban a szülők kötelessége. Nyugaton az a kihívás, hogy az állami oktatás paradigmájából egy olyan társadalomra váltsunk, amely nevel. A „tanító állam” a 19. század végén és a 20. század elején sikeres volt Argentínában. Sikeres volt az analfabetizmus elleni küzdelem szempontjából, de ártott a családi értékeknek és megnyitotta az utat a szekularizáció előtt. Túlságosan ideologikussá vált. Ahhoz, hogy az oktatás az állam helyett a társadalom feladata legyen, számunkra kulcsfontosságú, hogy olyan politikát dolgozzunk ki, amely a társadalom részvételét szem előtt tartja. A megvalósításba és az értékelésbe be kell vonni a civil társadalmat és a családot. Ez azt jelenti, hogy a családdal való együttműködés más módját kell kialakítanunk, amelynek fontos helyet kell kapnia ebben a folyamatban. 

A legfontosabb célunk az, hogy a családok is részt vegyenek a gyermekek oktatásában, és ne csak az iskolák.

Mi a helyzet a woke ideológiával az argentin egyetemeken?

Argentína gyakorlatilag 50 éve gazdasági válságban van. Ez nem tette lehetővé, hogy a woke-izmus mindenható legyen. Ez magyarázza Milei elnök diadalát. 

A legtöbb fiatal Mileire szavazott, és ők a woke-ista értelmiség által irányított állami egyetemekről érkeztek. 

Most van esélyünk arra, hogy teret nyerjen a konzervatív gondolkodás. Ezért a közösségi médiában már sokat tettünk, de Argentínában szélesebb körű konzervatív gondolkodást kell kifejlesztenünk, nem csak a közösségi médiában. A minisztériumunk csatornákat nyitott a tanárok és diákok számára, ahol jelezhetik, ha a woke-ok üldözik őket az iskolákban és az egyetemeken. Erősebb állami politika mellett kell dönteni, hogy az egyetemek plurálisak legyenek, és ne befolyásolják őket a woke-ok. Ez lesz a következő évek fő kihívása.

Mit gondol Orbán Viktorról?

Tavaly decemberben találkoztam vele. Egy rövid, néhány emberrel folytatott megbeszélésen elmagyarázta, hogy mi a fő stratégiája a kultúra és az oktatás terén. Ez volt az első alkalom, hogy olyan politikust láttam, akinek nemcsak a politikát, hanem a kultúrát illetően is ilyen világos elképzelései vannak. 

Orbán egy látnok, de egyben nagyon gyakorlatias ember.

Beszélgettem vele, és nagyon gyorsan egyetértésre jutottunk. Meghívott Magyarországra, hogy tanuljak tőle és kormányától olyan ötleteket és gyakorlatokat, amelyeket mi is alkalmazhatnánk az országunkban. Ezt tesszük most itt. Boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk, és sok mindent tanulhatunk. 

 

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. június 21. 14:02
Orbán látnok. Nem igaza van, hanem igaza lesz. Egyszer. Én most megjósolom, hogy Angliában a Munkáspárt az USA-ban pedig a demokraták fognak győzni. Valamikor igazam lesz. Megjósolom, hogy Orbánnak és a rendszerének is vége lesz. Tisztára Nostradamus vagyok! 🤡 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Anomander
2024. június 21. 13:39
Ezeket honnan kaparjátok elő? Tuti egy egész osztály foglalkozik azzal, hogy találjon valami idiótát, aki jót mond a Csúti Napóleonról. pont Argentina, ahol államcsőd van államcsőd hátán. Jó példakép.
freely
2024. június 21. 13:04
Az Ízisz-Z--t el kellene küldeni Mongóliába kikapcsolódásra. Államtitkárok is fogadhatnák. Kell, hogy vigyen tolmácsot, aki az ízes magyar nyelvhasználatát hitelesen le tudja fordítani. Aztán pár hordó kumisz után hazatérhetne és a Mandiner sztárja lenne.
Novicsok-5
2024. június 21. 12:50
Ízisz Zizi megint alkoholt ivott Xanaxra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!