Nyolcvan éve kezdődött a normandiai partraszállás

2024. június 06. 09:44

A 2. világháború egyik fordulópontja volt a partraszállás. 80 év után is az európai béke emlékezetének központi eseménye a normandiai megemlékezés.

2024. június 06. 09:44
Maráczi Tamás

Nyitókép: Katonák gyakorolják a partraszállás imitálását a normandiai események 80. évfordulójára Colleville-Montgomerynél 2024. június 5-én  /  fotó: Artur Widak / Anadolu via AFP

Nyolcvan évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött a modern hadviselés egyik legvakmerőbb hadművelete, az Operation Overlord nevű akció a normandiai partoknál. A D-napon, másként a „leghosszabb napon" 

hétezer hajón, szállító vízi járműn több mint 150 ezer amerikai, brit, kanadai és francia katona kísérelt meg partraszállást 

a náci német alakulatok által elfoglalt Franciaország északi tengeri partszakaszán. 

Öt partszakaszon érkeztek a brit szigetország felől a katonai szállítóhajók, tízezer harci járművet tettek ki a partokra. Eredetileg június 5-én lett volna a nagy nap, de a viharok miatt másnapra halasztották. Egy elterelő hadművelettel a szövetséges erőknek sikerült megosztaniuk a német parti védelem figyelmét, így a Gold nevű partszakaszon a katonáknak sikerült kitörniük a partra, ahol kialakítottak egy beszögellést, innen pedig fedezni tudták a szomszédos tengerparti részeket. 

Éjjelre az öt frontvonalból négynél áttörtek, és megkezdték a benyomulást a szárazföldi területekre. 

Omaha Beach-nél azonban a német védelem kitartott, és súlyos veszteségeket okozott az ott rohamozó amerikai egységnél.

A bátor, hősies és rettentő kockázatos katonai akció során 4400 szövetséges katona vesztette életét, és 9000 társuk sebesült meg vagy tűnt el nyomtalanul. A német oldalon megközelítőleg hasonlóak voltak a veszteségek.

Kanadai katonák rohamozzák a partot a Juno strandon Bernieres-sur-Mer-nél 1944. június 6-án  /  kép: Imperial War Museum / AFP

A világ eddigi legnagyobb tengeri hadművelete áttörte a német vonalakat, és bár a kemény német ellenállás miatt nagyon lassan tudtak előrehaladni a szövetséges csapatok, a fölényben lévő légierő segítségével településről településre szabadították fel a francia földeket, augusztus végére pedig már Párizs is a kezükbe került. 

Ekkorra a harcokban elesett vagy súlyosan megsebesült a szövetséges erők állományának egytizede, 

mégis, Franciaország felszabadításával a náci Németország defenzívába került, a normandiai partraszállás tehát a második világháború menetét megfordító világtörténeti jelentőségi esemény volt. 

Megemlékezések több helyszínen

Az egykori katonák ma a kilencvenes éveikben járnak, adatok szerint a brit katonák közül maximum százan élhetnek még – közülük 23-an részt vesznek a csütörtöki 80. évfordulós ünnepségeken Normandiában (körülbelül ennyi amerikai túlélő lesz szintén ott), és 21 volt brit katona a Staffordshire-i brit megemlékezéseken hajt majd fejet elesett társai emlékére.

A normandiai központi ünnepségen mintegy húsz állam vezetője emlékezik majd a 80 évvel ezelőtti történelmi eseményekre. 

Joe Biden, III. Károly király, Justin Trudeau, Emmanuel Macron a szövetséges erőket alkotó államok képviseletében, de ott lesz Olaf Scholz német kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Az ukrajnai háború miatt Oroszország elnökét, Vlagyimir Putyint nem hívták meg a szervezők a nemzetközi megemlékezésre.

 

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 06. 15:41 Szerkesztve
Nyolcvan éve kezdődött a normandiai partraszállás --- és mikor lesz már vége? (a pongyola újságírói megfogalmazásoknak)
Aerion
2024. június 06. 15:26
Vajon ha tudták volna, hogy lesz annak eredménye, amit végül kivívtak, ismerték volna, látták volna ELŐRE ezt az undorító nyugati mocskot, a sátánista "bambi dugókat" , meg a többi degenerált sátánista veszett állatot, kit lőttek volna inkább le? Magukat, vagy a német nácikat? De szívesen megkérdezném tőlük!
kastellorizo
2024. június 06. 15:19
Zelenszkij mit keresett ott? Sem neki, sem Ukrajnának semmi köze a történtelhez.
kastellorizo
2024. június 06. 15:18
"a normandiai partraszállás tehát a második világháború menetét megfordító világtörténeti jelentőségi esemény volt. " Ez nem igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!