Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Nyert Meloni Olaszországban, de nyakára jött a baloldal

2024. június 10. 11:16

Giorgia Meloni, az európai jobboldal új sztárja behúzta az olaszországi EP-választást is.

2024. június 10. 11:16
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Fotó: RICCARDO DE LUCA / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az összes közül a legtovább tartott, de vasárnap este 23 órakor véget ért az olaszországi EP-választás is. A választás két nagy kérdése az volt, mennyire tudja megerősíteni első helyét Giorgia Meloni miniszterelnök pártja, az Olaszország Fivérei mind jobbos koalíciós társaival, mind balos kihívóival szemben; illetve a baloldal mennyi erőt tud felmutatni az egyelőre igen stabil jobboldali koalíciós kormány ellenében.

Az eredmény Meloni számára kedvező lett, ugyanakkor látszik a baloldal stabilizálódása is.

Az Olaszország Fivérei a voksok 28,8 százalékát szerezte meg, ami egy enyhén lefelé tartó trend megfordítását, Meloni pártjának megerősítését jelentette az eddigi felmérések után. Huszonnégy képviselőt tudnak küldeni az Európai Parlamentbe, ez 14-gyel több az öt évvel ezelőtti eredményhez képest. Látható, hogy az EPP-től jobbra eső pártok világában a francia Nemzeti Tömörülés mellett Meloni pártja lesz a másik nagy és meghatározó erő, ami jól jön a most következő nagy pártcsalád-játszmákhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Összeomlott viszont a Liga támogatottsága: Matteo Salvini mintha elveszítette volna politikai vonzerejét, az olasz jobboldali korábbi sztárja most 9,1 százalékot tudott szerezni, így 8 képviselőt, a korábbinál 14-gyel kevesebbet tud az Európai Parlamentbe küldeni (mint látható, Meloniék viszont pont 14-gyel többet). A Liga ezzel lesüllyedt a Berlusconi halála óta helyét kereső, kispártként tovább létező Forza Italia mellé, amely 9,7 százalékot szerezve 8 képviselőt delegál majd az EP-be.

Meloni erősödésével párhuzamosan erősödött viszont a baloldal két eddigi nagyobb pártja is,

a Demokrata Párt, valamint a harmadik utas, populista Öt Csillag Mozgalom is. A mérsékeltebb baloldal gyűjtőpártja, a Demokrata Párt az Amerikából érkezett Elly Schlein vezetésével növelni tudta támogatottságát, a voksok 24 százalékát szerezték meg, ezzel a korábbinál 4 képviselővel többet, 20 képviselőt tudnak az EP-be küldeni. Az Öt Csillag Mozgalom pedig, amelynek az elmúlt években mintha, khm, kissé leáldozóban lett volna a csillaga, 10 százalékot ért el és 4 képviselővel többet küld az EP-be.

A fentieken túl bejutott még az Európai Parlamentbe a szélsőbalos Zöld és Baloldali Szövetség (AVS) is. Hat bejutott képviselőjük egyike pedig nem más, mint 

Ilaria Salis, a magyar földön súlyos erőszakcselekmények elkövetésével vádolt, fogságban, majd házi őrizetben tartott balos aktivista. 

Salis ügyét szimbolikus akcióként karolta fel az olasz baloldal, több mint 160 ezer preferenciális szavazatot szerzett most az északolasz tartományokban, megválasztásával pedig mentelmi joghoz jut. A zöld-balos vezetők szerint Salis ügye hozzájárult mostani jó szereplésükhöz is.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EP-választás nyomán ugyanakkor nem lesz semmilyen radikális átrendeződés az olasz politikában: a jobboldal stabilan kormányon van, a baloldal pedig ellenzékbe szorult. Giorgia Meloni most a mindenki által várt és elvárt feladatra vállalkozhat az európai színtéren: újra kell gondolnia és szerveznie a jobboldalt. Döntései a legnagyobb mértékben befolyásolni fogják, hogy az EP-választáson most szerte Európában látott jobboldali áttörés egy igazán új fejezet kezdete lesz-e, vagy pedig inkább az eddigi fősodor elképzelései szerint alakul-e tovább az európai politika.

Az első és legnagyobb kérdés most az, hogy – az AfD kizárásával – az EPP-től jobbra eső két legnagyobb párt, a francia Nemzeti Tömörülés és az Olaszország Fivérei megtalálják-e a közös nevezőket, ami alapján megkezdődhet az eddigi ECR és ID pártcsaládok összeboronálása, vagy a két pártcsalád vonakodó tagjainak, illetve az európai centrumnak, különösen az Európai Néppártnak lesz-e erősebb a befolyása. 

Az a vasárnapi választáson bizonyossá vált, hogy matematikailag az ECR és ID pártcsaládok mostani tagjai és még néhány új csatlakozó, például a Fidesz teljes összefogása esetén 

az EPP-től jobbra eső pártok rögtön az Európai Parlament második erejévé tudnának összeállni a Néppárt után,

megelőzve a szocialistákat és a többi baloldali és liberális pártcsaládot. 

De mint ismert, az európai jobboldalt számos belső konfliktus sújtja, értékrendi és érdekbeli ütközések egyaránt. Ha még az AfD-t ki is hagyják a képletből, a román AUR például elfogadhatatlan a Fidesz számára; másoknak, főleg északi kisebb jobboldali pártoknak viszont a Fidesz elfogadása esne nehezükre. 

Giorgia Meloninak ezen pártcsalád megszervezésének többszörös gordiuszi csomójával kell megküzdenie a következő hónapokban.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. június 10. 13:13
Meglehet, de az ECR és ID pártcsaládok mostani tagjai és még néhány új csatlakozó, például a Fidesz teljes összefogása esetén nem Orvbán, a nemzetmegvezető lesz a ragasztó.
Szerintem
2024. június 10. 12:14
A kalapácsos terroristával mi van? Beszavazták az EP-be a bűnpártoló balfaszok?
lauderstenonis-2
2024. június 10. 11:47
Jelenlegi állás szerint: Az ECR-nek 73 helye lesz a 720-ból. + 4 hely Az ID-nek 58 képviselője lesz a 720-ból. +9 hely A Néppárti, Szocialista, Liberális koalíció 402 képviselővel rendelkezik, ami kényelmes parlamenti többséget ad. Brüsszel elfoglalása úgy tűnik megint elmarad.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. június 10. 11:41
Na, lehet kezdeni a törleszkedést a fasiszta luvnyához, hogy vegyen be benneteket is, a szőrös popójának a nyaldosását! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!