Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Nem vicc! A CIA a Facebookon toboroz orosz kémeket

2024. június 12. 09:24

A háború miatti elégedetlenségre és nyaketekert módon a „valódi orosz hazafiasságra” apellálnak.

2024. június 12. 09:24

Nyitókép: Beata Zawrzel /NurPhoto / AFP

A folyamatos toborzás korántsem államtitok. A CIA orosz nyelvű videókat tett közzé a közösségi médiában, amelyekben az elégedetlen oroszok „hazafiasságára” (vagy annak ellenkezőjére) apellálnak, és olyan információkhoz férnek hozzá, amelyek hasznosak lehetnek az Egyesült államok számára.

A háború óriási lehetőséget biztosít az amerikai hírszerző szolgálatoknak, hogy a konfliktus kezelésével elégedetlen oroszokat szervezzenek be

– állítja a CNN, amely a hivatalos szervek vezetőire hivatkozik. 

Az elégedetlenség egyszeri lehetőséget teremt számunkra” – mondta például Bill Burns, a CIA igazgatója tavaly egy nagy-britanniai beszédében. 

Ez az üzlet az információcsere, amelyet az eszköz vagy ügynök nyújtana valamiért” – mondta David McCloskey, volt CIA-tiszt és a Moscow X című könyv szerzője a CIA-nek.

Olyan embereket akarunk, akiknek valamelyes rálátása van arra, hogy mik az orosz vezetők prioritásai, és pontosan mit akarnak elérni.

Az erőfeszítés megmutatja egy olyan hírszerző szolgálat fejlődését, amely történelmileg a titoktartás leple alatt végezte alapvető küldetését, a nemzetbiztonsági fenyegetések elhárítását és a politikai döntéshozók tájékoztatását.

A hírszerző ügynökség nemcsak mindenütt jelen van a közösségi médiaplatformokon, hanem aktívan használja újonnan kialakított nyilvános jelenlétét a CIA egyik elsődleges céljának elérése érdekében, vagyis külföldi kémek toborzására, hogy bizalmas információkat szerezzenek meg. 

A posztok lépésről lépésre útmutatást adtak a leendő orosz informátoroknak arról, hogyan kerüljék el az orosz biztonsági szolgálatok észlelését a virtuális magánhálózatok vagy VPN-ek és a Tor webböngésző használatával, hogy titkosított üzenetben lépjenek kapcsolatba az ügynökséggel a dark weben.

Mint a lap megjegyzi: Az FBI már tett hasonló erőfeszítéseket Amerikában orosz kormányzati források toborzására, többek között a közösségi médiában megjelenő hirdetések geolokációs targetálásával Oroszország washingtoni nagykövetségének közelében található telefonokra.
A hidegháborúhoz hasonlóan a kémkedés továbbra is létfontosságú eszköz a legújabb konfliktusban mindkét fél számára, amit az is bizonyít, hogy az oroszokhoz kötődő ügynökök a jelentések szerint egyre több műveletet hajtanak végre Európában.
 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2024. június 12. 14:16
Nosza rajta Putykó! Ebben már nagy gyakorlatod van!
Akitlosz
2024. június 12. 13:46
A hazafiasságra apellálás olcsóbb, mint a pénzt adni.
Akitlosz
2024. június 12. 13:45
Hoppá hülyeségeket beszél, mint mindig. Nem toboroz a facebookon a CIA. Csupán leírja a biztonságos kapcsolatfelvétel módját. A cikk alapján legalábbis.
nempolitizalok-0
2024. június 12. 12:18
Engem az lep meg, hogy itt is azt hiszi a tetves libsi, hogy a magyarok harcolnának gazdáikért. Még a gázt sem vennék lejjebb. Ha pedig probléma lenne, a libsik lennének bajban itt nem az oroszok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!