Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Nem fogadja vissza az ID pártcsalád az AfD-t

2024. június 13. 17:41

Le Penék továbbra sem kérnek a német nemzeti radikális pártból. Az AfD szerint a franciák féltik az ID-n belüli dominanciájukat.

2024. június 13. 17:41
Maráczi Tamás

Nyitókép: Marine Le Pen, Andre Ventura és az AfD-társelnök Tino Chrupalla sajtótájékoztatója Lisszabonban 2023. november 24-én  /  fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

 

Az EP-választások után az Identitás és Demokrácia (ID) frakciót alkotó pártok vezetői szerdán Brüsszelben tanácskoztak: értékelték a szavazást, és egyeztettek közeljövőbeli teendőikről, leginkább az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaláddal való egyesülés tervéről, illetve a hétvégi voksolás előtt két héttel az ID soraiból kizárt német AfD párt esetleges újrafelvételéről.

A találkozón az ID hangadó politikusai, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National), Gert Wilders, a holland kormány és a Szabadságpárt (PVV) vezetője, André Ventura, a portugál Elég (Chega) és Matteo Salvini, az olasz Liga (Lega) vezetője végül úgy döntöttek, hogy az AfD-t nem engedik vissza a frakcióba – értesült több forrásból az Euractiv. 

A megbeszélés előtt arról nyilatkoztak a résztvevők, hogy 

egy nagy jobboldali blokk létrehozásán dolgoznak a baloldal ellensúlyozására, 

már az EP-választások előtt történtek próbálkozások a két nagy jobboldali frakció, az ECR és az ID közötti nézeteltérések elsimítására.

Az AfD ügye neuralgikus ponttá vált az ID számára, a frakció tartott attól, hogy a német párt, illetve annak listavezetője, Maximilian Krah körüli botrányok rossz fényt vetnek rájuk, és így szavazatokat veszthetnek az EP-választáson. 

A német ügyészség gyanúja szerint az AfD-s politikus kenőpénzeket fogadott el orosz és kínai közvetítőktől.

Le Pen és Krah pártja között már év eleje óta feszült volt a viszony: a francia RN és a német AfD más koncepciót tett le az asztalra a migrációs politikával kapcsolatosan, a német botrányok felszínre kerülésével pedig Le Pen szorgalmazta az AfD-től való megválást. Két héttel a június 9-i európai uniós választások előtt az ID ki is zárta a német delegációt. 

Az AfD a voksolást követően úgy döntött, hogy kizárja Maximilian Kraht az EP-delegációjából, és 

abban reménykedett, hogy ezzel a lépéssel megnyílhat az út a párt számára az ID -ba való visszatérésre.

Nem így történt: az ID a szerdai tanácskozásán ezt a közeledést elutasította – a német párt bennfentesei szerint azért dönthettek így, mert az ID frakció vezető ereje a francia RN, amely vasárnap meglepően magas, 31,3 százalékos támogatottságot szerzett, és ezzel az ID belüli dominanciáját meg akarja erősíteni.

Egy másik magyarázat szerint az is belejátszhat az AfD-t érintő döntésbe, hogy Le Pen az előrehozott francia parlamenti választásokon már túl tekint: azt meg akarja nyerni, de 

azon túl a következő elnökválasztásra is készül már: francia elnök akar lenni 

– ehhez pedig a francia konzervatívok támogatására is szüksége lesz, ennek érdekében az európai politikában is kerülnie kell a botrányos, szélsőséges erőkkel való szövetséget.

--

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Lázár János: A győzelem az győzelem

A miniszter szerint még az idei év végéig el kell dönteni, kit indítanak majd a 2026-os országgyűlési választásokon a vásárhely-makói választókerületben.

15 órája

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 13:59
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­e­l­d­ ­a­­ ­s­z­­e­x­i­­­ ­p­­­u­­­n­c­­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
bill-murr
2024. június 14. 01:41
A modern politikaban jobbtol- balig valamelyik zs-nek a himtagjat szopkodjak.
lauderstenonis-2
2024. június 13. 22:36 Szerkesztve
Le Pen volt férje zsidó származású és így 3 közös gyerekük is zsidó származású. És ezután bárki is csodálkozik, hogy egyből kibaszta az SS-t relativizáló AFD-t a pártcsaládból? Még a saját apját is kibaszta a Nemzeti Tömörülésből pár antiszemita megjegyzés után. Mondjuk az öreg sem lehetett a legélesebb kés a fiókban...
Akitlosz
2024. június 13. 21:57
Nem is lesz "nemzetek Európája".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!