Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Nagyon nem örülnek Nyugaton Putyin várható észak-koreai látogatásának

2024. június 17. 22:25

Az orosz utánpótlás megerősítésénél csak egy rosszabb dolog van: az orosz technológia és az észak-koreai fanatizmus találkozása.

2024. június 17. 22:25

Nyitókép: Vladimir SMIRNOV / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Észak-Koreába utazik – írta meg a BBC hónapokig tartó spekulációk után. Miután tavaly Kim Dzsongun páncélozott zöld vonata körbejárta Oroszország Távol-Keleti részét, az észak-koreai vezető meghívta Putyint, hogy látogassa meg ő is. Ezt a meghívást az orosz elnök most elfogadta. 

Az elmúlt héten már felröppentek hírek arról, hogy a látogatás hamarosan esedékes, és a műholdképek is észlelték az észak-koreai előkészületek jeleit.

A Kreml az eseményt „baráti állami látogatásnak” nevezte, és az orosz média arról számolt be, hogy Putyin és Kim Dzsongun együttműködési megállapodást írhatnak majd alá, megvitatják a biztonsági kérdéseket, majd közös sajtótájékoztatót tarthatnak.

Putyin másodjára látogatja meg Észak-Koreát – először 2000-ben járt ott, az elnöki karrierje kezdetén, amikor Kim apja, Kim Dzsongil volt a legfelsőbb vezető. A két ország kapcsolata, amely bár nem éri el a Szovjetunió idején tapasztalt szintet, most a kölcsönös udvariaskodás szintjéről a kölcsönös előnykeresés szintjére váltott.

 És ez aggasztja a Nyugatot.

A Kreml szerint „nagyon mély kapcsolatok” kialakítására van lehetőség Oroszország és Észak-Korea között. Bár azt mondták, hogy ennek senkit sem kellene aggasztania, mégis azt javasolták azoknak, akik kihívást akarnak intézni a fejlődő kapcsolatok ellen, hogy gondolják át újra. 

Sok spekuláció kering arról, hogy pontosan mit akar a két fél egymástól, de úgy tűnik, hogy a lényeg az ellátás biztonsága.

Oroszország valószínűleg lőszert, építőmunkásokat, sőt önkénteseket keres, hogy az ukrán frontra küldhesse őket.

 – mondta Szergej Markov politológus.

Cserébe Phenjan orosz termékeket, valamint technológiai segítséget kaphat katonai céljaihoz

 – tette hozzá Markov. 

Egy nemrégiben megjelent Bloomberg-jelentés, amely a dél-koreai védelmi minisztériumra hivatkozik, azt sugallja, hogy Észak-Korea közel ötmillió tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak. Moszkva számára nagy előny egy olyan partner megtalálása, amely osztozik a szankciók és a Nyugat iránti megvetésben, és ezért kereskedni akar.

Oroszország és Észak-Korea a világ két legszankcionáltabb országa –

Észak-Korea a nukleáris fegyverek fejlesztése és a ballisztikus rakétatesztek sorozata miatt.

Az év elején Moszkva nem támogatta a Phenjan elleni szankciókat az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Amúgy az is valószínű, hogy valódi barátság is van a két vezető között, bár óvatos és üzleti jellegű.

Észak-Korea most nagyobb értéket képvisel az elszigetelt Oroszország számára – és Észak-Korea látja, hogy Moszkvának szüksége van barátokra. Észak-Koreában tett látogatásával Putyin egyszerűen megmutathatja bírálóinak, megtalálta a megoldást a nyugati szankciók ellen, amelyek az országát sújtják.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakOlvas
2024. június 20. 17:44
www.youtube.com/watch?v=3LtFOlbHHos&list=RDuO135ATpK-I&index=4
omega
2024. június 18. 07:29
És ez aggasztja a Nyugatot? Az meg az Oroszokat aggasztotta, amit a Nyugat művelt Ukrajnában az orosz lakossággal.
coyote-0
2024. június 18. 07:18
Alakul az 1984 világa.
wadcutter
2024. június 18. 06:30
akkor Dél-Koreában le fognak esni az ingatlan árak, és jöhetnek majd onnan is a migránsok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!