Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Nagy bejelentést tett Macron, Zelenszkij ennek örülni fog

2024. június 09. 08:15

A NATO egyik legjobb negyedik generációs vadászbombázójából küdenek majd párat az ukránoknak.

2024. június 09. 08:15

Nyitókép illusztráció. Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Emmanuel Macron elnök csütörtökön bejelentette, Franciaország Mirage 2000 típusú vadászgépeket küld Ukrajnának, ami országa Kijevnek nyújtott közvetlen katonai támogatásának jelentős növelésének tűnik – írta a Politico. A francia elnök azt is elmondta, hogy az ukránok már idén nyáron öt-hat hónapos képzésben részesülnek Franciaországban, a cél pedig 4500 katona kiképzése.

Mindig is ugyanaz volt a filozófiánk, segítünk az ukránoknak harcolni” 

– mondta.

A francia elnök azzal érvelt, hogy Kijevnek az F-16-osok beszerzésére és kiképzésére kell összpontosítania, amelyek elterjedtebbek, mint a francia vadászgépek.

Ezt is ajánljuk a témában

A Portfolio által közölt összeállításban azt írták, hogy a francia Dassault által fejlesztett gépnek az ukrán pilóták valószínűleg örülni fognak, 

hiszen a NATO egyik legjobb negyedik generációs vadászbombázójáról van szó. 

Ismertették, hogy a Mirage széria gépei a hidegháborús korszak legendás fegyverei közé tartoznak. Az 1984 nyarán szolgálatba álló, a korábbi Mirage III-asokat és Mirage F1-eket váltó Mirage 2000 sokak szerint a korszak egyik legjobb vadászbombázója. A portál megjegyezte, hogy Franciaország, mint NATO-tagállam értelemszerűen a szovjet vadászgépek ellen fejlesztette ki a Mirage 2000-et, fő vetélytársa nem egy MiG vagy egy Szuhoj volt, hanem az amerikai F-16-os.

Hozzáfűzték, mindkét gép aránylag olcsónak számít, bár a Mirage ára néhány millió dollárral meghaladja az amerikai vetélytársét. Alacsony magasságokban az F-16 alapvetően jobban manőverezik, több fegyvert tud szállítani, hatótávolsága pedig közel háromszorosa a francia gépnek, ugyanakkor 

a Mirage kisebb, könnyebb, majd kétszer olyan gyors és jobban emelkedik,

 így főként közepes és nagy magasságokban hatékonyabb gépnek számít, mint az F-16-os.

Orosz oldalon pedig a Mirage 2000 „ellenfele” elsősorban a MiG-29-es, mely legtöbb repülési jellemzője csak minimálisan mutat jobb értékeket, mint a francia gépé, hatótávolságuk azonban kisebb.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hány francia gép érkezik majd Ukrajnába, azt azonban igen, hogy Kijev a gép legmodernebb, 2000-5-ös variánsát fogja megkapni – olvasható a Portfolión.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perdi
2024. június 09. 19:22
A Mirage 2000 1978-as fejlesztés, a 80- as évek derekán állították hadrendbe. Már akkor sem volt top gép, de most már több mint 40 éves elavult konstrukció. Oké, repülni még repül, de messze van a csúcs gép kategóriától.
julius68-2
2024. június 09. 16:27 Szerkesztve
A katonákat már negyed éve küldi a gerontofil, de még el sem indultak, A kiöregedett repülőgépeit, egyhamar úgysem küldi mert fosik.
Akitlosz
2024. június 09. 16:16
Ezeket a gépeket már nem gyártják. Így problémás az üzemeltetésük és utánpótlás nem várható.
troppauer-humer
2024. június 09. 15:20
Ne csodálkozzunk, hogy az orosz légierő a repülőtereket (is) támadja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!