Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Meloni kőkeményen kikelt az EU-s háttéralkuk ellen

2024. június 26. 19:52

Az olasz miniszterelnök szürreálisnak nevezte, hogy Brüsszelben nem veszik figyelembe az európai szavazók véleményét.

2024. június 26. 19:52
PM Giorgia Meloni hosts Hungary PM Viktor Orban

Nyitókép: Tiziana FABI / AFP

Az olasz kormányfő szerdán reggel az olasz parlamentben mondott beszédében élesen bírálta az uniós vezetőket, mivel szerintük a csúcspozíciókat  háttéralkuk keretében osztják ki. Meloni szerint szürreális, mennyire nem veszik figyelembe azt, amit az európai szavazók akarnak.

Meloni elmondta, tud olyanokról, akik szerint az európai polgárok nem elég bölcsek ahhoz, hogy meghozzanak bizonyos döntéseket, és az oligarchia a demokrácia egyetlen elfogadható formája. 

Ezzel a nézettel nem értek egyet”

– mondta az olasz miniszterelnök. 

Mint ismert, nemrég a három mainstream európai pártcsalád, az Európai Néppárt, az S&D és a Renew EU tárgyalói megállapodtak abban, hogy Ursula von der Leyen legyen további öt évig az Európai Bizottság elnöke, az Európai Tanácsot a bukott portugál miniszterelnök, Antonio Costa vezesse, míg az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének Kaja Kallas észt miniszterelnököt választották. Az EP-választás értelmében nagyobb hatalma lesz a jobboldali erőknek, mint korábban, azonban Meloni azt szeretné, ha ez a jelenség megmutatkozna az unió döntéshozatalában is. 

Az EU vezetői a jelek szerint hajlamosak a szőnyeg alá söpörni a port, ahelyett, hogy felismernék: sok választó elégedetlen az EU-val”

– jelezte az olasz vezető, aki Brüsszelt egy invazív bürokratikus óriásnak nevezte. Meloni azt szeretné, ha pártcsaládja, az ECR legalább egy alelnöki pozíciót szerezhetne, Róma pedig a gazdasági tárcát kapná meg. A Politico megjegyzi, Von der Leyennek nincs szüksége az összes uniós vezető támogatására, hogy egy újabb ciklusra megválasszák. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nem probléma, ha Meloni nélkül kell megkötnünk az alkut”

– mondta a brüsszeli portálnak egy diplomata.

A lap szerint politikailag kényes kérdés Meloni állsápontja, ugyanis nemcsak a blokk harmadik legnagyobb gazdaságának vezetőjéről van szó személyében, hanem azon európai vezetők egyikéről, akik megerősödtek a bő két hete tartott választások során.

Csütörtökön és pénteken találkoznak Brüsszelben az uniós vezetők, akik remélik, sikerül lezárni a tárgyalásokat a csúcsvezetők személyéről, így az Európai Parlament július közepén szavazhat a következő ciklusról. 

A gyenge pozíciókból is meg akarják tartani a hatalmat”

– jegyezte meg Meloni. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. június 27. 11:40
Ma 14 órakor kezdődik az EU-Tanács az uniós vezetőkkel . A megnyitó beszédet Zelenszkij tartja. FORRÁS RAI news 24 - 27/6/2024 reggeli hiradò Már kijelölték időben embereiket, Ursula saját magát a fontos szerepekre . Ha nincs összefogás a jobbszárnyban, akkor marad a már eltervezett Néppárt-Szoc.p. és a Liberálisok. A Zöldek veszitettek, őket szivesen mellőzik. Már azt is kiagyalták, h. elég a többségi szavazás, 65%-os , tehát a népesebb országok döntenek Európa sorsa felett. A vétójogot figyelmen kivül hagyják, akárcsak a pfizergate-et, az eurókkal tele bőröndöket, ilyesmi belefér a jogállamiságba Bid.fiú különböző pereivel. .
Zsolakomarom
2024. június 27. 09:43
Orkban jovendolese a jobboldali attoresrol 5 eve se, es most se jott be Kivancsian varom, van e valami terve a jovendore nezve, a hisztizesen kivul
bondavary
2024. június 26. 23:16
Európa államokból áll, nem pártokból, mégis az EP semmilyen felelősséggel nem bíró képviselőin több múlhat, mint az országukért felelős állam- és kormányfők tanácsán. Az EP egy káros intézmény, mert az EU nem állam, hogy parlamentje, vagy szovjet mintájú Központi Bizottsága legyen, amely utána államok fölé tud nőni. Miközben semleges állásponton a szerződéseken kéne őrködnie.
Isten jobb keze
2024. június 26. 22:54
Kiszopja Meloni vsgy inkább szopjon jeget Meloni igy kibaszni európa legszegényebb, és legkorruptabb ország vezetőjével 😱🤪😆😆
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!