Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megszólalt az ukrán külügyminiszter: tudna miről tárgyalni az oroszokkal

2024. június 21. 21:46

A miniszter leszögezte, hogy Kijev nem keres közvetlen kapcsolatot Moszkvával, de egy területen mégis lehetséges lenne Oroszország részvétele egy második globális békecsúcson.

2024. június 21. 21:46
Opening Day Of The Ukraine Recovery Conference

Nyitókép: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy pénteki tévéműsorban kijelentette, hogy Kijev nem keres közvetlen kapcsolatot Moszkvával, de a fekete-tengeri gabonakezdeményezés keretében lehetséges Oroszország részvétele egy második globális békecsúcson. A tárcavezető elmondta, hogy a gabonamegállapodásról szóló tárgyalásokról nagyon jó tapasztalatai vannak. Emlékeztetett arra, hogy az ENSZ és Törökország külön tárgyalt a felekkel, és azonos tartalmú, de külön megállapodásban rögzítették a feltételeket Ukrajnával és Oroszországgal. 

Kuleba kijelentette: Kijevnek „nem fűlik a foga” ahhoz, hogy közvetlen kapcsolatba lépjen Oroszországgal, tekintettel annak minden bűnére, valamint Moszkvának az ukrán állam lerombolására irányuló stratégiai céljaira. Arra a kérdésre: lehet-e szavatolni, hogy az Oroszországgal a békecsúcson megkötendő következő megállapodás nem bukik el, ahogyan az a gabonakezdeményezés esetében történt, azt mondta: amikor Oroszországról van szó, meglehetően bizonytalan a „biztosíték” kifejezés. 

Éppen ezért a végső győzelem az lesz, ha valóra válik, hogy az Oroszországi Föderáció többé nem tudja megtámadni Ukrajnát”

– szögezte le Kuleba.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államokkal és más országokkal kötött kétoldalú biztonsági megállapodások úgyszintén jelzések Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a nyugati partnerek nem fáradnak bele Kijev támogatásába. A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Ukrajna és Kína tovább folytatja a párbeszédet az orosz agresszió megállításáról, miután Pekingben látták, hogy milyen „lenyűgöző eredményt hozott” a múlt heti svájci globális békecsúcs.

A svájci békecsúcstól történt kínai távolmaradásról úgy vélekedett, hogy Peking számára a döntés meghozatalában döntő szerepet játszott Ukrajna elvi álláspontja, amely szerint Oroszország nem vehet részt a rendezvényen, mert Kijev szerint az eredménytelenné tette volna a találkozót. 

Tudjuk, hogy Peking nagyon alaposan tanulmányozza a békecsúcs eredményeit, és nagyra értékeli azokat. Meg vagyok győződve arról, hogy folytatni fogjuk a párbeszédet Kínával az ukrajnai háború megállításáról”

– fogalmazott a miniszter. 

A Kínai Népköztársaság folyamatosan hangsúlyozza, hogy Ukrajnát nem tekinti ellenséges államnak, békét akar, és „ez egy olyan álláspont, amellyel lehet dolgozni” – tette hozzá.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2024. június 24. 17:51
Ennek a nácinak fontosabb a fertőzött gabona , mint az ukránok élete és ukiiiikiiikriiiijniii léte????
Hill
2024. június 23. 10:18
Mért nem Darth Vaderrel tárgyaltok bazdmeg?? Sértett kiszáradt fika fejű.
gebsi1
2024. június 22. 17:13
"azt mondta: amikor Oroszországról van szó, meglehetően bizonytalan a „biztosíték” kifejezés. " Nem szakadt rád a plafon hohol patkány? A budapesti memorandum és Minszk 2 szerződés után milyen "biztosítékról" hadoválsz te rohadék?
eljolesz
2024. június 22. 11:31
Marha jó! Még ő akar feltételeket szabni. Most már biztos, hogy a Fekete Lovag puccsrán volt! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!