Már megint aggódik a POLITICO: megjelent Európában a „ki az idegenekkel!” generáció

2024. június 17. 13:19

Az uniós lap arra keresi a választ, miért szavaznak egyre nagyobb arányban az öreg kontinens fiatal nemzedékei a „szélsőjobbra".

2024. június 17. 13:19
Maráczi Tamás

Nyitókép: Marine Le Pen és Jordan Bardella választási posztere Párizsban 2024. június 10-én  /  fotó: JOEL SAGET / AFP

 

A POLITICO elemzését az ihlette, hogy láthatóan meglepte a mainstream elemzőket az EP-választások eredménye, nevezetesen a jobboldal előretörése. A cikk felhívja a figyelmet, hogy a trendváltásban nagy szerepet játszik a szavazói generációváltás: az elmúlt öt évben nagykorúvá váló és ezzel 

szavazati jogot szerző európai fiatalok jelentős része a radikális jobboldalra voksol, 

ugyanis elégedetlen az európai állapotokkal és azonosul a bevándorlásellenes nézetekkel.

Ezt is ajánljuk a témában

Németországban az Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottsága a 24 és 30 év közötti szavazók körében 11 százalékkal nőtt öt év alatt, vagyis a 2019-es és mostani európai parlamenti választás között. Franciaországban Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártja a választáson részt vevő fiatalok voksainak mintegy 30 százalékát szerezte meg, ami szintén 10 százalékos növekedés 2019-hez képest.

(Nagy)apák és fiúk

Az uniós lap felveti a kérdést: mi történt a Z generációval, hogy miközben nagyszüleik az 1960-as évek szexuális forradalmát élték huszonéves korukban, addig ők visszafordulnak a bezárkózás, az idegengyűlölet világához? Több megfejtést is írnak a cikk szerzői: egyre növekednek a megélhetés költségei, sok fiatal elszigetelődött covid-járvány idején, a 2015-ös migrációs válságidején kétmillió más kultúrából érkező migráns jelent meg Európában, a fiatalok többsége a közösségi oldalakon fogyaszt politikát, ahol a „szélsőjobboldali” tartalmak ellenőrizetlenül futnak.

A francia jobboldal sikere részben annak köszönhető, hogy 

a fiatalok egy része érzékeli a bevándorlási válság kezelhetetlenségét, az uniós politikai elit elidegenedését a valóságtól,

 másrészt annak, hogy a Nemzeti Tömörülés fiatalos üzeneteket küldött ennek a választói szegmensnek: elnöke, a 28 éves Jordan Bardella farmerban kampányolt, és magától értetődően üzengetett közösségi oldalain, elsősorban a TikTokon, harmadrészt pedig annak, hogy Macron elnök nem jól kormányoz, népszerűtlen.

Elemzők felhívják még a figyelmet egy fontos lélektani helyzetre: a francia fiatalok önálló életkezdése, lakáshoz jutása nagyon nehéz, amikor azt tapasztalják, hogy az állam bevándorlóknak hamarabb utal ki lakásokat, mint a „bennszülött” franciáknak, az társadalmi feszültséget okoz.

Fontos szempont közbiztonság: sok bűncselekményt a befogadó társadalmakban integrálódni képtelen migránsok követnek el, a palesztinpárti tüntetéseken megmutatkozó szélsőséges indulatok is rátettek erre egy lapáttal, és 

a befogadó társadalmak türelme nem végtelen.

Ki van a valóság pártján?

A Politico cikke megjegyzi: bár a radikális jobboldal szeret azzal érvelni, hogy a kormányzó elit elszakadt a valóságtól, a számok azt jelzik, hogy a romló tendenciákra építő jobboldali narratíva teszi ezt, ugyanis az adatok szerint az infláció és a foglalkoztatási trend visszaállt a háború előtti normális kerékvágásba, a járványveszélynek vége, a migrációt már szabályozzák.

A lap szerint Európa számára most éppen a jobbra tolódás jelent kihívást. Nagy kérdés, hogy azok a francia fiatalok, akik protest-szavazatukkal támogatták Le Pent az EP-választáson, tömegesen 

elmennek-e újra voksolni a francia előrehozott választáson is, és 2027-ben hogyan szavaznak majd az elnökválasztáson.

 A jelenlegi felmérések szerint az előrehozott választáson nem kerül miniszterelnöki pozícióba Bardella, de a 2027-es voksolás még nyitott kérdés.

Németországban a szintén nagyon gyengén szerepelt kormányfő, Olaf Scholz politikai sorsa is rezeg: előrehozott választás itt nem lesz, de könnyen meglehet, hogy a Bundestagban bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítják, és ebben az esetben a kancellári posztra a CDU-s Friedrich Merznek lehet a legtöbb esélye.

A Politico elemzése azzal fejeződik be, hogy a szerzők megjegyzik: akárhogy is lesz, a fiatal „szélsőjobboldali” szavazók évekig, ha nem évtizedekig alakítják majd az európai politikát – Európa „ki az idegenekkel!”-nemzedéke megérkezett, és várhatóan itt is marad velünk – záródik a cikk.

--

 

 

Összesen 296 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2024. június 17. 19:38
Sőt , harcolni sem akarnak a keleti fronton , a Bidenek , és Monszantók stb . földbírtokaiért , bányáiért .
templar62
2024. június 17. 19:34
Nagy Tesó aggódik .
belabarva
2024. június 17. 18:48 Szerkesztve
Az a bajuk, hogy egy felépített országot, amiért az őseki megharcoltak, szenvedtek, nem szívesen adják át jötmenteknek, akiknek csak használni kell . Milyen alapon járna bárkinek is ingyen az amiért nem tett semmit. ennél még sokkal nagyobb idegen ellenesség lesz. Ha lesz háború europában az az idióta EU miatt lesz.
Performan
2024. június 17. 18:27
Habár mindenkinek csak az ILLEGÁLIS migránsokkal van baja, az európai jogállamiság mégsem tűri meg a legalitást. Amit remekül alátámaszt az Európai Bíróság ítéletnek csúfolt politikai kiáltványa is. A Jog és Európa három különböző dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!