Macron érvei maga mellett: vagy mi győzünk, vagy jön a polgárháború

2024. június 25. 09:16

Kifogyhatott a jó kampánytémákból a francia elnök.

2024. június 25. 09:16

Nyitókép: Ludovic MARIN / POOL / AFP

Közelednek a francia parlamenti választások, így Emmanuel Macron elnök is igyekszik kampányolni liberális pártja, a Reneszánsz mellett, melyet a közvélemény-kutatások jelenleg a 35 százalékra mért jobboldali Nemzeti Tömörülés és a 27 százalékon álló Engedetlen Franciaország mögé, harmadik helyre várnak 19 százalékkal.

Macron úgy látja, a jobboldal vagy a baloldal megosztó politikájának győzelméből „polgárháború” kerekedhet.

Szerinte ugyanis a megélhetés bizonytalanságára adott jobboldali válasz „vallásukra vagy származásukra egyszerűsíti le az embereket” és ezáltal „polgárháború felé tolja” őket. Mindeközben pedig a Jean-Luc Mélenchon vezette baloldal, amely Izrael-kritikus álláspontjával muszlim szavazatokat próbál szerezni, „szintén a polgárháborút segíti elő, mert vallási vagy etnikai csoportjukra egyszerűsíti le az embereket”.

„Mikor eleged van, és nehéz a mindennapi élet, csábító lehet olyan szélsőségesekre szavazni, akiknek gyorsabb megoldásaik vannak. De a megoldás sosem a mások elutasítása lesz” – mondta a francia elnök.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bernard Guetta

Magyar Narancs

Idézőjel

Most már ott tartok, hogy nem is volt akkora őrültség ezt meglépni.

 

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsm99
2024. június 26. 08:17
Módosítanám: “Ha mi győzünk, jön a polgárháború!”
vandor-58
2024. június 25. 22:42
Erőszakkal hatalmat szerezni, a végén még a hosszú kések éjszakája is megismétlődik, egyszerűen undorító hogy mindent elkövet azért hogy háborúba sodorja európát.
Hill
2024. június 25. 21:24
Vidd a néped hoholföldjére és harcolgass. Sok a feles energiád
Reszelő Aladár
2024. június 25. 20:50
Szóval most jön az a matek, amikor 19%-kal valaki demokratikusan kerül hatalomra. És ugyanakkor a 45% maga a diktatúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!