Franciaország is felismerte: itt az ideje változtatni Európa migrációs politikáján

2024. szeptember 25. 15:28

Az új francia belügyminiszter szerint az uniós jog már nem alkalmas a migráció kezelésére.

2024. szeptember 25. 15:28
null

Nyitókép: Bertrand GUAY / AFP

Franciaország jelezte, hogy hajlandó újraindítani az uniós tárgyalásokat a migrációs paktumról – jelentette be Bruno Retailleau újonnan kinevezett belügyminiszter. 

Az EU törvényei már nem tudják megoldani azokat a „migrációs zavarokat”, amelyeket Franciaország és az egész Európai Unió is átél 

– mondta Retailleau a francia TF1 televíziónak. 

„Át kell vizsgálnunk azokat az EU szabályozásokat, amelyek már nem adaptálhatóak és elsősorban a visszatérés direktívára gondolok... Itt az ideje megváltoztatnunk az EU szabályait” – tette hozzá. 

Az Euractiv elemzése szerint az új belügyminiszter kijelentései senkit sem érhettek váratlanul: a kinevezésével a Nemzeti Tömörülést akarták megnyerni Macronék. 

Egyre több nemzeti kormány szorgalmazza a migrációs problémák megoldását. Az új holland kormány szigorú menekültreformot mutatott be, Németország pedig határ-ellenőrzést vezetett be a következő hat hónapra. 

Az Euractiv megemlíti Magyarországot és Svédországot is, mint akik olyan bevándorlási politikát folytatnak, amely potenciálisan az EU törvényekbe ütközik. 

„Létrehozhatunk egyfajta szövetséget más tagállamokkal, amelyek határozottabban akarnak fellépni a bevándorlás kérdésében” 

– mondta Retailleau, utalva arra, hogy az elégedetlenség európai szintű.

A migrációs paktum vége?

Az új francia miniszter gyakorlatilag a Menekültügyi és Migrációs Paktum felülvizsgálatát javasolta, amelyet májusban fogadtak el többéves, feszült intézményközi tárgyalások után.

A paktum célja, – amelyet az EU fővárosainak a következő két évben végre kell hajtaniuk – hogy megerősítse a blokknak az illegális migrációra adott válaszlépéseit, egy új „szolidaritási” mechanizmuson keresztül jobban megossza az EU külső határellenőrzésének felelősségét és „előszűrő” ellenőrzéseket hajtson végre, mielőtt az illegális migránsok betennék a lábukat az EU-ba.

A nem kormányzati szervezetek komoly aggályaiknak adtak hangot a paktummal kapcsolatban, de a jobboldal szerint a paktum nem elég szigorú.

„A [migrációs] paktum nem biztosít számunkra minden szükséges eszközt ahhoz, hogy megvédjük az Európai Uniót az illegális bevándorlástól” – mondta az Euractivnak múlt héten egy vezető néppárti EP-képviselő. 

Retailleau és mások nem csak a migrációs paktumot akarják újratárgyalni. A schengeni megállapodások felülvizsgálatát is készek javasolni.

„2015 novemberétől a párizsi terrortámadásokat követően határellenőrzéseket vezettünk be. Lássuk meg, meddig mehetünk el, hogy ezeket az ellenőrzéseket állandóvá tegyük” – mondta Retailleau.

Jelenleg nyolc tagállamban van határellenőrzés, amelyet a legtöbb esetben a migrációs válság hatására vezettek be. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000091
2024. szeptember 25. 17:08
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­é­­­k­­e­­­l­d­ ­­a­­ ­s­­z­­e­­­x­­i­­­ ­­p­u­­n­c­­­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
Teréz Pitykéz
2024. szeptember 25. 16:13 Szerkesztve
Nagy tettek helyett nagy duma…, majd ha dozerrel tolják ki ezeket az országukból, majd elhiszem hogy bevándorlás ellenesek… ezzel a semmi dumával meg tudja etetni a francia hülyéket, hülye franciákat …még pár évig… utánna buknak a ballib komcsik megint …
Hohokam
2024. szeptember 25. 15:59
A szokásos francia szövegelés és képmutatás. Semmit nem jelent.
Akitlosz
2024. szeptember 25. 15:33
Franciaországban ez már túl későnek tűnik. Már tele van néger, arab, zsidó, egyéb nem odavaló népességgel. De persze jobb későn, mint soha. Mondjuk nem hiszem, hogy ettől a belátható idő belül bármi javulás lenne várható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!