Louisiana elrendeli, hogy minden osztályteremben tegyék ki a Tízparancsolatot

2024. június 20. 06:13

Hasonló törvényjavaslatokat nemrégiben más republikánus vezetésű állam, köztük Texas, Oklahoma és Utah is benyújtott.

2024. június 20. 06:13
Activists Await U.S. Supreme Court Ruling on Ten Commandments

Nyitókép: Win McNamee/Getty Images

Louisiana lett az első amerikai állam, amely kötelezővé tette a tízparancsolat kifüggesztését minden állami iskola osztálytermében egészen az egyetemekig – írta meg a BBC.

Az intézkedést Jeff Landry kormányzó szerdán iktatta törvénybe, republikánus támogatással. A törvény a tízparancsolatot „az állam és a kormány alapdokumentumaként” jellemzi. A törvényt valószínűleg fog majd kapni támadásokat különböző civil csoportok részéről, mivel egyes vélemények szerint a tízparancsolat kifüggesztése ellentétes az amerikai alkotmányban rögzített egyház és állam szétválasztásának elvével.

Rep. Jeff Landry
A törvényjavaslatot benyújtó Jeff Landry kormányzó. Fotó: By Bill Clark/Roll Call

A plakátokat 2025-ig minden állami támogatást kapott osztályteremben ki kell függeszteni.

A szerdai törvény előírja, hogy a plakátokon a szent szöveg „nagy, könnyen olvasható betűtípussal” szerepeljen. Hasonló törvényjavaslatokat nemrégiben más republikánus vezetésű állam, köztük Texas, Oklahoma és Utah is benyújtott.

A Tízparancsolat középületekben való elhelyezése már korábban is számos jogi vitát indított el. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1980-ban megsemmisített egy Kentucky állambeli törvényt, amely előírta a dokumentum kifüggesztését az általános és középiskolákban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. június 20. 15:16
Nagyon helyes. A Tizparancsolatot mind a három monoteisztikus vallás elismeri mint erkölcsi normát. Mai nyelvezetre leforditva: Moses first man with a tablet who downloaded data from the cloud.
Mandiner444hu
2024. június 20. 14:07 Szerkesztve
Istennek hála és dicsőség ezért! Ámen! Egyedül a világtörténelem során csak egy valaki Jézus Krisztus tudta maradéktalanul betartani betölteni mind a 10 parancsolatot soha senki más. Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg.
B_kanya
2024. június 20. 11:31
"Conduct 2024. június 20. 10:06 Tegyünk ki kilencet!A “ne lopj”az Magyarországon relatív fogalom." Ja, a Fidesz stratégiáját, hogy ahol lehet, a hazait választják (mint che atkáék 5 milliárdja esetén) ez pedig a mo$$lék korrupciónak hazudja.
B_kanya
2024. június 20. 11:29
"antal-2 2024. június 20. 08:11 Ma mennyi palesztin gyereket gyilkoltatok meg?" Oszt modd, a Gorlovkai Madonnáról hallottál-e? És Mr Fafo jóval vidámabb történetét ismered-e? Hány a valódi a halott palesztin gyerekek közül, mennyi az AI generált 8 ujjú? A valódiak közül hány volt élő pajzs a dzsihadista gecik előtt? Hány holtteste mellől vitték el a kalát fényképezés előtt? És mindezek után ha nem tartják be Izraelben a Tízparancsolatot, ettől még nem kell kirakni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!