Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Jön Trump és Biden vitája, kemény összecsapások várhatók

2024. június 19. 12:24

Ez várható az újabb Trump-Biden összecsapáson.

2024. június 19. 12:24
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: JIM WATSON, Brendan Smialowski / AFP

 

Jelentős ellentétek alakultak ki Joe Biden és Donald Trump között a közelgő első elnökjelölti vitával kapcsolatban. Június 27-én a CNN-en kerül sor arra a vitára, amely döntő pillanata lehet a kampánynak; hiszen annak ellenére, hogy Biden és Trump a legtöbb felmérésben lényegében fej-fej mellett állnak, a szavazók nagy része továbbra is bizonytalan.

A szabályok Bidennek kedveznek

A megegyezés szerint a vitát nem az Elnöki Viták Bizottsága, hanem az – ismerten demokrata beállítottságú – CNN szervezi. A csatorna bejelentése szerint a 90 perces vita lebonyolításának szabályai a következőképpen alakították ki: 

  • Az eseményre nem élő közönség előtt, hanem egy televíziós stúdióban kerül sor.
  • A vita két reklámszünetet tartalmaz majd, amelyek alatt a kampány munkatársai nem léphetnek kapcsolatba a jelöltekkel.
  • Egyszerre csak egy jelölt beszélhet, ezt azzal fogják biztosítani, hogy a másik mikrofonja addig ki lesz kapcsolva, ameddig be nem fejezi a mondandóját.
  • A jelöltek mindössze egy tollat, egy jegyzettömböt és egy üveg vizet vihetnek magukkal.
  • A kérdésekre minden jelöltnek két perc áll rendelkezésére, hogy válaszoljon. Ezt követően egyperces cáfolatok és a cáfolatokra adott válaszok következnek. A moderátorok belátása szerint további egy percet lehet juttatni mindkettő jelöltnek.
  • Nyitóbeszédek azonban nem lesznek, mindössze egy-egy kétperces záróbeszédet mondhat el Biden és Trump.

A hírek szerint

több feltételt kifejezetten Biden kampánycsapatának kérésére vezettek be,

mint a korai időpont, illetve, hogy a vitán ne legyen közönség. Trump ezzel szemben hosszabb (120 perces) és elő közönség előtt zajló vitát szeretett volna. 

Meg kell jegyezni, hogy a júniusi Biden-Trump összecsapás lesz a legkorábbi az Egyesült Államok történetében. Az elnöki viták korábban mindig szeptemberben vagy október elején kezdődtek: ez amiatt fontos, mert így mindkettő jelöltnek több ideje lesz az esetleges hibáit kijavítani a kampány további részében.

Ezt is ajánljuk a témában

Nehéz feladat, eltérő célok

A vitán egyiküknek sem lesz könnyű dolga, Biden és Trump céljai azonban teljesen különbözőek azzal kapcsolatban, mit szeretnének elérni. Biden számára mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy megmutassa, rendelkezik a második ciklusra való fizikai és pszichológiai alkalmassággal. Az elnök életkorával kapcsolatos aggályok az egyik – ha nem a legnagyobb – kifogás Bidennel szemben a kampányban. Ha a regnáló elnök nem tudja felvenni a versenyt Trumppal, akkor a félreállítását követelő felhívások csak egyre hangosabbak lesznek a Demokrata Párton belül.

Ezzel szemben Trump, hogy sikert tudjon aratni a vita során, nyugodtnak kell maradnia, és nem szabad túlságosan agresszívnak lennie. Kérdéses, hogy milyen kontextusban merülnek majd fel olyan kérdések, mint az előző elnökválasztás elcsalása, valamint a Trump ellen folytatott büntetőeljárások politikai jellege.

A korábbi elnök minden bizonnyal akkor jár a legjobban, ha megpróbálja a vita témáját szakpolitikai irányba vinni, és a jelenlegi elnök bevándorlási politikáját, gazdaságpolitikáját és külpolitikáját támadja. Bár ez nem jelenti azt, hogy a kiszámíthatatlan elnökjelölti vita során ezekkel a témákkal könnyű dolga lesz. Ahogy Trump, úgy Biden is provokálni igyekszik majd ellenfelét, „elítélt bűnözőnek” fogja nevezni Trumpot, és azzal fogja vádolni, hogy az „amerikai demokráciára tör”.

Biztosra vehető, hogy a vita mindkét jelölt részéről rengeteg személyes támadást fog tartalmazni.

Nagyon valószínű, hogy Trump fel fogja emlegetni Hunter Biden ügyeit, és különösen a hírhedt laptopot, valamint az elnöki család korrupció gyanús ügyeit, az Ukrajnával és Kínával fennálló kapcsolataikat.

Ezt is ajánljuk a témában

Trump már hetek óta készül, Biden még csak most kezdi

A Politico szerint 

Trump nem veszi félvállról a vitára való felkészülést. 

A korábbi elnök egy sor zártkörű megbeszélést tartott szenátorokkal, politikai szakértőkkel és más szövetségesekkel, hogy felkészüljön. A találkozók, amelyeket Trump több republikánus politikus informális „politikai megbeszélésekként” jellemzett, a hónap elején kezdődtek. A megbeszélések számos kérdésre kiterjednek, és lehetőséget adnak Trumpnak arra, hogy megismerje a szakértőknek és a szövetségeinek az álláspontját – mondták a találkozókat ismerő személyek.

Biden ugyanakkor a hírek szerint csak csütörtök este kezdte meg a felkészülést Camp Davidben, tehát összesen egy hetet fog készülni a vitára.

Akármi is lesz a vita kimenetele, valószínűleg – ahogy 2020-ban is – mindkét politikai oldal a saját jelöltjét igyekszik majd beállítani győztesként.

„A korrupt Joe Biden a legrosszabb vitapartner, akivel valaha is találkoztam, két mondatot sem tud összerakni”írta közösségi oldalán Trump májusban. Eközben Biden ebben június elején az ABC Newsnak azt nyilatkozta, hagyni fogja, Trump „azt mondja, amit gondol”, bízva abban, hogy az amerikai közvéleményt sokkolni fogják a volt elnök „eszement” megjegyzései.

Ezt is ajánljuk a témában

Csak második forduló lesz ősszel

A második vitát szeptember 10-én rendezik meg, és az ABC News lesz a házigazdája. Trump kampánycsapata korábban azt szerette volna elérni, hogy összesen négy elnökjelölti vita legyen (júniusban, júliusban, augusztusban és szeptemberben) és még egy alelnökjelölti vitát is tartsanak. „A további időpontok lehetővé teszik a választók számára, hogy a lehető legnagyobb mértékben megismerjék az egyes jelöltek múltját és jövőbeli elképzeléseit” – írták. Biden csapata ugyanakkor nem reagált a felvetésre. 

Trump csapatának egyéb kéréseit pedig, ahogy már említettük elvetették a szervezők.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy egy októberi – harmadik – elnökjelölti vitát a még konzervatívnak mondható legnagyobb amerikai hírcsatorna, a Fox News szervezett volna meg. Trump el is fogadta a meghívást. Biden ugyanakkor játszadozásnak minősítette az ötletet. Így tehát mindkettő elnökjelölti vitát egy-egy baloldali beállítottságú csatorna fogja szervezni.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. június 19. 15:09
Csak intelligensen, keményen Trump elnök úr! Hajrá! Vigyen magával vizet,Bident frissíteni,ha elalszik közben!
I feel the earth move under my feet
2024. június 19. 13:52
Ja, biztos kemény lesz dekódolni Dszó bácsi halandzsáját.. "truaninonashufodopressure"
Squalline
2024. június 19. 13:41
Én még mindig nem tudom elhinni, hogy szegény párát ki merik rakni bárkivel "vitázni". Egy kiflit nem bírna megvenni a sarki boltban magától. Ne legyen igazam, hogy hirtelen meghal vagy úgy kórházba kerül, hogy se kép, se hang, amivel előszednek valami "sztárt", aki mint a hős megváltó, egyben a demens iránti együttérzésre hajazva kilóra megveszi a tömegeket. Képtelenség, hogy szerencsétlen Biden bácsi bármire is képes legyen. Vagy nem akarnak nyerni, mert valami olyan mocsokság van előkészítve, amivel Trump se tud mit kezdeni, a fél világ megissza a levét és majd Trumpra fogják az egészet, kicsinálva a republikánusokat hosszú időre.
Dixtroy
2024. június 19. 13:38
Oké, tehát izolálják a bácsit, és remélik, hogy fel tudja olvasni a szövegét. Mecsoda vita!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!