Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Lelepleződött a nagy hazugság – valójában már évek óta „dédelgetett terv” az európai szintű kötelező sorkatonaság bevezetése

2024. június 02. 10:06

A Junge Union által felvázolt terv már 2017-ben foglalkozott a nők és férfiak katonai szolgálatának uniós szintű bevezetésével.

2024. június 02. 10:06

Nyitókép illusztráció. Fotó: BERND WUSTNECK / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

 


Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azzal az ötlettel állt nemrég elő, hogy 

az Európai Unió állítson fel közös kötelező sorkatonai szolgálatot. 

A V4NA pedig arról írt, hogy ezt a javaslatot már a júniusban újonnan felálló EP-ben fogják megvitatni. Emiatt is sorsdöntő a közelgő EP-választás, nem mindegy, hogy milyen mértékben maradnak bent a testületben a háborúpárti erők. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szakértők: erősítené az európai öntudatot a kötelező sorkatonaság

Azonban az a gondolat, hogy az Uniónak közös hadseregre van szüksége, nem új keletű. Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer – akik a Herr & Speer német–amerikai agytröszt alapítói – már 2022 tavaszán erről értekezett a Washington Post hasábjain. A 

Az elemzés szerzői szerint az ukrajnai háború is rávilágított arra, hogy 

milyen „ostobaság” Európának túlzottan az Egyesült Államokra támaszkodnia. 

Herr és Speer sajátos módon az európai identitás kialakításának fontosságát is hangsúlyozta az európai szintű sorkatonaság kapcsán. Mint fogalmaztak, „az EU büszke a nyelvek, kultúrák és történelmek sokszínűségére, ennek a heterogenitásnak azonban ára van (…), sajnos kevesen tartják magukat elsősorban európainak. 

Egy közös uniós katonaság azonban elősegítheti egy olyan közösség kialakulását, amely európai öntudatot építene”.

Hozzátették, „ez különösen igaz lenne, ha a 17 éves uniós polgárok számára kötelező szolgálati időt – hat-kilenc hónapot – írnának elő”.

A szerzőpáros által jaasolt terv alapján a nők és a férfiak iskolai tanulmányaik befejezése után választhatnák meg, hogy vagy civilként teljesítenek szolgálatot, vagy az EU fegyveres erőinek katonájaként.

Már az orosz-ukrán háború előtt eljátszottak a gondolattal a németek

A Magyar Nemzet összeállításából az is kiderült, hogy Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer időnként az Európai Parlamentben is megfordulnak. 2023 tavaszán például az Európai Bizottság oktatásért, ifjúságért, sportért és kultúráért felelős főigazgatójának meghívására adtak elő uniós gyakornokok előtt. 

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a Herr & Speer javaslata összecseng azzal, a német Junge Union (a német Kereszténydemokrata Unió és a Bajor Keresztényszociális Unió ifjúsági szervezete – szerk.) által felvázolt tervvel, amely akár a tagállamok hatásköreit Brüsszelnek is átruházva hozna létre kötelező európai sorkatonaságot.

A Junge Union javaslata jócskán megelőzte a két szakértő cikkét: 

a nők és férfiak katonai szolgálatának uniós szintű bevezetését már 2017-ben felvetették.

Az idézett dokumentum kifejezetten javasolja, hogy „minden fiatalnak legalább 9, de legfeljebb 24 hónapig katonai vagy polgári szolgálatot kellene teljesítenie egy európai országban”.

A Bundeswehr Journal beszámolójából még arra is fény derült, hogy az említett tanácskozáson az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, Ursula von der Leyen is részt vett.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. június 02. 17:10
Sem az úniós jog,sem a magyar alkotmány nem engedi... Azért hazudozzatok tovább a birkáknak...😱
Akitlosz
2024. június 02. 16:02
Az EU egy internacionalista birodalom és az is marad, ameddig fennmarad. Európában az hogy európai nem különbözteti meg egymástól az európaiakat. Zsidó projekt Európa internacionalizálása. https://www.youtube.com/watch?v=OGPb9WNLUZk
ZagerEvans2525
2024. június 02. 14:13
Elvaqlt, sőt vaksi szocionista sporikáim! Van értelme az európai közös haderőnek, ha zsoldosokból áll, vagyis kizárólag önkéntes hivatásosokból. Meg ahhoz is ragaszkodni kellene, hogy már a legkisebb szervezeti egységekben (a '70-es években nálunk ez 10 fős raj volt) is sokféle nemzeti illetőségű vitéz legyen, ügyelve még arra is, hogy észak-kelet-dél-nyugat jelen legyen mindegyikben, s a parancsnoki szintek mindegyikén érvényesüljön . Mert másként a "keletiek", különösen a magyarok által alkotott alakulatokat golyófogónak fogják használni. Hja és ez a haderő a tagállamok védelmét szolgálja kizárólagosan, s ne egy termonukleáris armageddon előidézését.
kunfia1
2024. június 02. 13:39
Hm... A magyar, katonanemzet.... mondta Orbán... ízlelgessük ezt a sort a fenti cikk alapján...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!