Kitört a rasszizmus-vita Romániában

2024. június 19. 08:40

A román közönség kiakasztotta a Coldplay frontemberét, miután kifütyültek egy roma énekest Bukarestben. Az eset vitát robbantott ki a romák helyzetével kapcsolatban.

2024. június 19. 08:40
románia, romák,

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Mint azt a Mandiner is megírta: kifütyültek egy roma énekest a Coldplay bukaresti koncertjén. A bukaresti Național Aréna szerdai közönségének tetszését láthatóan nem nyerte el a meghívott manele-énekes, a 22 éves Babasha (a manele egy Balkánon, főleg Romániában elterjedt, népzenei alapú popműfaj).

„Számítottam arra, hogy megosztom a közönséget, de nem gondoltam, hogy ilyen rossz lesz” 

– mondta Babasha egy TikTok videóban. 

Az eladó szerint azért fütyülték ki, mert roma, és sokan lenézik Romániában azt a műfajt, amit ő képvisel. 

„Azok, akik nem értik ezt, a manele a rasszizmus miatt lett hírhedt, nem a zene miatt” – magyarázta Babasha. 

Ezt is ajánljuk a témában

Egy megvetett műfaj

A manele zenének nagy hagyománya van a roma közösségekben, a műfajt a 18. században hozták be Romániába Isztambulból – írja az Euronews.

A kritikusok szerint durva nyelvezete és banális szövegei vannak a műfajnak, és az ellenszenv odáig fajult, hogy egyes romániai városokban betiltották a manelet a köztereken.

2010-ben a kolozsvári városvezetés betiltotta a taxi sofőröknek, hogy ilyen zenét hallgassanak munka közben.

Egyes szociológusok szerint a manele elutasítása a romákkal szembeni rasszizmust példázza. 

Románia és a romák

Ami a Coldplay szerdai koncertjén történt, „az nem csak tiltakozás volt, hanem az elfojtott gyűlölet kiáradása” – írta szerdán Facebook-bejegyzésében Cătălin Striblea újságíró.

Željko Jovanović, az egyik legjelentősebb európai romajogi aktivista, az Európai Roma Alapítvány elnöke is ezt a véleményt visszhangozta.

„Ez aligha hír Romániában” – mondta az Euronewsnak. „Néhány évvel ezelőtt Madonnának volt egy koncertje Romániában, és úgy döntött, hogy felszólal a romaellenes diszkrimináció ellen, és Madonnát is kifütyülték.”

„Románia az egyetlen ország Európában, amely rabszolgaként kezelte a romákat. 

Romániában 500 éves története van a romák rabszolgaságának” – magyarázta Jovanović. 

Az évszázados negatív érzelmek és a változásra irányuló csekély politikai akarat azt jelentette, hogy a romaellenes retorika túlságosan könnyű eszközzé vált a politikusok számára, hogy feldühítsék a közvéleményt és politikai pontokat szerezzenek – mondta Jovanović.

„Romániában többször előfordult, hogy politikai kezdeményezéseket tettek a romák átnevezésére, mert a románokat feldühítette, hogy külföldön gyakran összekeverik a roma közösséget és Romániát” – mondta az aktivista. 

Sokan kiálltak az énekes mellett

Több neves román előadóművész is kiállt Babasha védelmében.

„Nagyon bátor és szép ötletnek találtam, mert az elfogadásról, a befogadásról szól, annak felismeréséről, hogy minden művészt, minden zenei műfajt tisztelni kell” – mondta Loredana Groza popsztár a hazai Observator Pressnek. 

A Coldplay bukaresti koncertsorozatának második estéjén Chirs Martin azzal nyitotta a koncertet, hogy „megdöbbent, szomorú és dühös.”

„Az embereket egyenlő bánásmódban kell részesíteni” – jelentette ki, és arra kérte a közönséget, hogy fütyüljék ki, és „fütyüljenek jobban”, mint előző este. Ezután ismét elővezette Babashát, és ezúttal a közönség nem fütyült, hanem hosszan tapsolt a román előadónak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominik
2024. július 11. 08:57
Egy percig se gondolja senki hogy a Coldplay énekese emberszámba veszi a cigányokat. Csak simán retteg, hogy őt is rasszistának bélyegzik aztán leveszik a zenéjét az internetről meg a boltokból.
régilaci
2024. június 19. 12:38
Hogy lenne Romániának 500 éves története? 1862 óta létezik.
Welszibard
2024. június 19. 12:20
A "manele" műfaj az amit nálunk kb. Bódi Guszti és a felesége csinál már vagy 20 éve. A felkapaszkodott cigány ("parvenu") réteg luxus-maffiózókat utánzó, teljesen gyökértelen pop műfaja, hasonló ahhoz, amit Azahriah (a magát egy bibliai zsidó királyhoz hasonlító Bauko Attila énekes-influenszer) művel. Azért zavaros és gyökértelen, mert teljesen behódol a luxus-fogyasztói életformának, miközben eredeti (értékes) népzenei hagyományait szégyenszemre megtagadja. Bódi Guszti is a nagyecsedi lovári hagyományokból indult, amit megtagadott a magyar "manele" kedvéért. Összegezve: szó sincs cigány faji diszkriminációról, a közönség egy hamis, hazug luxus-maffiózó életforma jelképeit és ideálvilágát fütyülte ki.
rockercicc
2024. június 19. 11:46
Undorító, hányadék! A "zenéjük" is! Tiltsák be mindenhol. Ne legyen már kötelező szeretni az ilyen igénytelen, hulladék szart!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!