Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Kijátszanák a magyar elnökséget: Ukrajna és Moldova EU-tagságát erőltetné több uniós tagállam

2024. június 06. 17:52

Felgyorsítanák a csatlakozási tárgyalásokat, hogy borsot törjenek Budapest orra alá.

2024. június 06. 17:52

Nyitókép: Getty Images / SimpleImages

Tizenkét uniós tagállam miniszterei felszólították Brüsszelt, hogy még június vége előtt – amikor Magyarország átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét – tegyék meg a soron következő lépéseket Ukrajna és Moldova uniós tagságra irányuló pályázataival kapcsolatban – számolt be róla az Euronews.

A Hadja Lahbib belga külügyminiszternek címzett levélben – akinek kormánya jelenleg a Tanács elnöke – úgy fogalmaztak, hogy a Kijev és Chisinau csatlakozási folyamatának gyors előrehaladása erősítené 

a morált és elősegítené a reformok megvalósítását ezekben az országokban”.

Az Euractiv diplomáciai forrásai szerint a kezdeményezést Csehország vezeti, és csatlakozott hozzá többek között: Románia, Svédország, Észtország, Finnország, Portugália, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Szlovénia, valamint Szlovákia külügyminisztere, illetve azt az európai ügyekért felelős miniszterek is aláírták.

Bár Franciaország hivatalosan nem írta alá a levelet, az Élysée-palota egyik forrása szerint Franciaország is elkötelezte magát, hogy „mindent megtesz” annak érdekében, hogy „még a hónap vége előtt megrendezzék az első kormányközi konferenciát”.

Az aláíró miniszterek azt szeretnék, ha a tagállamok elfogadnák a tárgyalási kereteket – a csatlakozási tárgyalások ütemtervét -, és e hónap végéig mindkét országgal összehívnák az első kormányközi konferenciát.

Mindkét lépéshez mind a 27 uniós tagállam szavazatára szükség van, de diplomaták szerint

Magyarország jelenleg mindkét döntést ellenzi.

Az Ukrajnával és Moldovával folytatott csatlakozási tárgyalások elvbeni megkezdését az EU 27 tagállama még decemberben hagyta jóvá, Magyarország tartózkodása mellett. Akkor Orbán Viktor magyar miniszterelnök következetesen ellenezte az ukrán csatlakozás gyors előrehaladását, az ukrajnai korrupció, valamint a kárpátaljai magyar kisebbség elnyomása miatt. A magyar miniszterelnök azt is kiemelte, hogy

Ukrajna csatlakozása destabilizálná az EU költségvetését és a közös agrárpolitikát is.

Az ukránok csatlakozását támogató politikusok amiatt aggódnak, hogy a féléves magyar elnökség tovább halasztaná a tárgyalásokat. Az EU vezetői, például Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, a csatlakozási folyamat felgyorsítását szorgalmazta korábban, és felszólították magát az EU-t, hogy „végezze el a házi feladatát”, és készüljön fel a bővítésre. Michel korábban geopolitikai szükségszerűségnek nevezte a bővítést, mondván, a tömbnek nagyobbnak kell lennie, különben azt kockáztatja, hogy keleti szárnyán „új vasfüggöny” alakul ki.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antifleto
2024. június 06. 21:27
Mindenkép szét akarják verni az EU-ezekkel az eszetlen döntésekkel?
llnnhegyi
2024. június 06. 20:40
Bolondos belga szervezés. Molyfing.
Csigorin
2024. június 06. 20:31
Lettország, Lengyelország, Litvánia ketszer is? vagy miert van duplan a felsorolasban?
leonardodicarpaccio
2024. június 06. 20:17
Csak nehogy a libsi nyugat elszabotálja az Új Európa (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Románia) akaratát! Elég a hanyatló, dekadens nyugatból! Közép-Európa rulez!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!