Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kaotikus szövetségkeresések a jobboldalon az EP-választás után – Világrend

2024. június 19. 20:45

Lesz-e egy nagy, egységes jobboldali frakció az Európai Parlamentben? Befogadja a Fideszt az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) képviselőcsoportja, vagy folytatódnak a pozícióharcok a jobboldalon? Két EU-szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. június 19. 20:45
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az EP-választás alaposan átrendezte az európai pártviszonyokat, a három jobboldali csoport (EPP, ECR, ID) erősödött, a szociáldemokraták stagnálnak, míg a liberálisok és a zöldek gyengültek. Mégis, minden jel szerint az Európai Néppárt továbbra is a centrumpártokkal akar „koalíciós” többségben maradni, nem a megerősödő jobboldallal.

Ha lenne egy egységpárt, akkor az európai jobboldal a második legerősebb frakció lenne az Európai Parlamentben, de jelenleg megosztott, a két csoport nem tud túllépni a programbeli különbözőségein, de leginkább a két vezető, Giorgia Meloni és Marine Le Pen politikai ambícióin.

A beszélgetésben szó esett a következő kérdésekről:

– Milyen nézeteltérések, politikai fenntartások vannak a Fidesszel szemben az ECR-ban?

– Milyen ügyek miatt nincs közeledés az ECR és az ID frakció között?

– Elkapja-e a politikai ritmust az EP-ben a Tisza párt, vagy sem?

– Lehet-e együttműködés az EPP és az ECR csoportok között a centrumpártok helyett?

A műsor vendégei: Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója  és  Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:


--

A Videán itt érhető el:

--

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2024. június 19. 22:05
A magyaroknak nem erőssége a team-munka. Mintha csupa szólistából állna egy zenekar. Mindazonáltal az is igaz, aki az értékek mentén politizálást keresi, ilyet nem fog találni. Helyzetek vannak, amiknek megfelelően összeállnak vagy szétszélednek a csomópontok körül. És még valami, a láthatatlan lobbipénz, ami megháromszorozza az amúgy sem kevés havi fizetést. Nyilvánvaló, hogy észérvek ott nem játszanak. Hanem a helyzet, ami gyakran és gyökeresen változik. Nagyjából úgy, ahogyan a csordát terelik. A lényeg az, hogy mozogjanak, a többi nem tartozik rájuk. Az a kondás dolga.
No comment no cry
2024. június 19. 21:46
Az AUR-t felvette az ECR. Azt az AUR-t, aki kikötötte, hogy ha Fidesz megy az ECR-ba, akkor ő nem. Ez mindent elmond, az AUR garanciát kellett, hogy kapjon arra, hogy a Fidesz nem lesz az ECR tagja. ECR esélytelen.
SzaboGeza
2024. június 19. 21:40
A jobboldal saját magát veri szét, megvett .ecikkel!!!! Ezeknek jó lesz ez!!!! MAJD RÁJÖTTÖK!!!!
pollip
2024. június 19. 21:32
Nem fog sikerülni egységet teremteni Meloninak és Le Pennek. Történelmi lehetőséget dobnak a kukába. Nagyon sajnálom. Akkor is, ha valszeg megzsarolták Melonit. Nem is először, de könnyen hagyja magát.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!