Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

India leveti gyarmati örökségét és világszerepre tör

2024. június 28. 15:18

Vezető szerepre tör a globális Délen, gazdasági, katonai és politikai nagyhatalom lesz India – állítja C. Raja Mohan szingapúri szakértő.

2024. június 28. 15:18
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Fotó forrása: Unsplash

 

C. Raja Mohan a Szingapúri Nemzeti Egyetem Dél-ázsiai Tanulmányok Intézetének (ISAS) vendégkutató professzora, korábban az ISAS igazgatója volt. Idén az MCC Feszt vendége lesz, most pedig a felemelkedő India globális szerepéről kérdeztük. Interjúnk!

***

India jelentős gazdasági növekedése és stratégiai helyzete alapján hogyan látja az ország jelenlegi szerepét a globális geopolitikában?

A világ leggyorsabban növekvő jelentős gazdaságaként India jó úton halad afelé, hogy Ázsia második legnagyobb gazdaságává és a világ harmadik legnagyobb gazdaságává váljon jóval a 2020-as évek vége előtt. A 2024-re közel 4 billió dolláros összesített GDP-vel India az ötödik legnagyobb gazdaság lesz az USA, Kína, Németország és Japán mögött. India a negyedik legnagyobb védelmi kiadásokkal, nagy fegyveres erővel rendelkezik és nukleáris fegyveres hatalom. Átfogó nemzeti hatalmának és globális súlyának növekedésével India inkább nagyhatalomként, mint gyenge fejlődő országként kezdett gondolkodni.

A 20. század közepén szerzett posztkoloniális ideológiai terheket levetve India erősebb hidakat épít a Nyugathoz,

megtartja hagyományos kapcsolatait Oroszországgal, és bonyolult konfliktusdinamikát kezel Kínával. 

A cél az, hogy a változó nagyhatalmi egyensúly alakításának kritikus eleme legyen. Ezzel egyidejűleg India önálló geopolitikai szerepet alakít ki magának a világban, mint a „globális Dél hangja” és a globális gazdasági és politikai rend demokratizálódásának egyik fő támogatója. Mindez az USA, Európa, Oroszország és Kína közötti nagyhatalmi konfliktus elmélyülése és a nemzetközi rendszer széttöredezése közepette magasra ívelő feladat. India növekvő gazdasági és politikai súlya és magabiztos vezetése hozzájárul ahhoz, hogy javuljanak a kilátások a globális hierarchiában elfoglalt helyének sikeres növelésére.

Kína globális nagyhatalommá válásának idején hogyan kellene Indiának irányítania regionális kapcsolatait Ázsiában?

Kína felemelkedése és magabiztossága India számára a legfőbb kihívássá vált, amely az elkövetkező években, ha nem évtizedekben leköti a figyelmét. Bár az 1990-es évekig Delhi és Peking nagyjából egyenrangúnak számított, Kína azóta bekövetkezett gyors gazdasági növekedése megnövelte a köztük lévő hatalmi szakadékot. Kína GDP-je több mint négyszer nagyobb, mint Indiáé, védelmi költségvetése pedig háromszor nagyobb. Ez viszont megnehezítette a régóta húzódó határvita megoldását, növelte Kína stratégiai befolyását India dél-ázsiai és indiai-óceáni szomszédságában, és növelte Peking képességét arra, hogy korlátozza India globális és multilaterális törekvéseit. 

Mit reagál erre Újdelhi?

India úgy válaszol erre a kihívásra, hogy felgyorsítja saját védelmének modernizálását, megerősíti az elrettentő erőt a határon, fejleszti kapcsolatait szomszédaival, és növeli gazdasági és katonai profilját az indo-csendes-óceáni térségben. 

India emellett bővítette stratégiai partnerségét az Egyesült Államokkal és ázsiai szövetségeseivel. 

A Quad (India, Ausztriália, Japán és az Egyesült Államok együttműködése - a szerk.) az USA-val való új és intenzív elkötelezettség megnyilvánulása. India gondoskodott arról, hogy a Quad ne katonai szövetség legyen, hanem olyan fórum, amely közjavakat biztosít Ázsiában és annak vizein. Delhi nem kívánja konfliktusba provokálni Kínát, és elkötelezte magát vele a határ menti feszültségek megoldása érdekében. Indiának azonban eltökélt szándéka, hogy szembeszáll a kínai agresszióval, megvédi szuverenitását és területi integritását.  

Hogyan pozicionálja magát India a technológiai fölényért folytatott globális versenyben, különösen az olyan területeken, mint a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság?

India már régóta neveli a magasan képzett munkaerőt a híres technológiai intézeteiben, 

és befektetett a fejlett tudományok hazai fejlesztésébe. India volt az első ázsiai ország, amely atomreaktort épített, valamint műholdakat és rakétákat indított. Napjainkban a félvezetők, a mesterséges intelligencia, a világűr és a biotechnológia területén elért fejlesztéseknek köszönhetően technológiai forradalom bontakozik ki, és India fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az élvonalban maradjon. India ebben a törekvésében nyugati támogatást élvez. Az Egyesült Államokkal közösen létrehozott iCET (kritikus és új technológiákra vonatkozó kezdeményezés) és a 2023-ban az Egyesült Államokkal, illetve Európával létrehozott TTC (Kereskedelmi és Technológiai Tanács) hangsúlyozza India és az Egyesült Államok közötti partnerség értékét a technológia kialakulóban lévő geopolitikájában. Az indiai technológiai munkaerő iránt nagy a kereslet a nyugati világban, ők az USA-ban pedig a Szilícium-völgyben számos technológiai óriásvállalatot vezetnek.

India gazdag kulturális örökséggel és növekvő diaszpórával rendelkezik. Hogyan tudja India növelni „soft powerjét”, hogy befolyásolhassa a globális véleményt és politikát?

Indiának van az egyik legnagyobb diaszpórája, közel 30 millió fő a világon. Történelmi okokból az angol nyelvű világban koncentrálódik, de a számuk a világ más részein is növekszik. A diaszpóra elkerülhetetlenül hordozta a gazdag indiai kultúrát a konyhától a moziig, a zenétől a jógáig a világ minden tájára.

 Az indiai kultúra vonzereje fontos alapot biztosított India egyre növekvő globális befolyásának.

Az indiai diaszpóra növekedésének van egy másik oldala is. Ez magában foglalja India belpolitikájának és a nagyszámú indiai gyökerű lakosságot befogadó országok belpolitikájának elkerülhetetlen összefonódását. Ennek kezelése fontos kihívás lesz India számára. Delhi szeretné elkerülni, hogy a diaszpóra eszközén keresztül tévképzetek alakuljanak ki arról, hogy India beavatkozik a fogadó országok belügyeibe.

Világszerte foglalkozni kell az éghajlatváltozással. Milyen lépéseket tesz India annak érdekében, hogy fejlesztési céljait egyensúlyba hozza a fenntarthatósággal?

Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott az éghajlatváltozás kérdésének indiai megközelítése. Elődjeivel ellentétben Narendra Modi miniszterelnök nem akarta azzal elhárítani az éghajlatváltozás veszélyeinek enyhítését, hogy „a problémát a Nyugat okozta”. Ragaszkodott ahhoz, hogy Indiának részt kell vennie a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a bolygó katasztrofális éghajlatváltozása elleni védelemre irányuló globális megoldásokban. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy fontos lenne foglalkozni India alacsony egy főre jutó energiafogyasztásával, és hogy

 a Nyugatnak teljesítenie kell a fejlődő világ zöld átállásában való segítségnyújtással kapcsolatos kötelezettségeit.

Ezzel párhuzamosan Modi a megújuló forrásokból származó energiatermelésnek gyors bővítésére, valamint az elektromos mobilitás és a napenergia széles körű használatának fejlesztésében való vezető szerepvállalásra összpontosított.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2024. június 29. 09:15
A másfél milliárd emberből 500 millió lakos elképesztő nagyvárosi és vidéki gettó nyomorban él. Tömegével végeznek mocskos és primitív és embertelen körülmények közt, szinte középkori munkákat látástól vakulásig. India híres a gyermekmunka kizsákmányolásában. A nagyvárosokban elképesztő a szemét, a piszok és a bűz mindenütt, kivéve az elit negyedeket. Valóban lenézik és kaszton kívüliként kezelik a nehéz és piszkos munkát végzőket, hiába törölte el a kasztokat még Gauthama Gandhi. A "felemelkedő India" ezek szerint a lakosság 35%-a számára továbbra is a nyomort, pisztkot, bűzt, embertelen körülmények között éhbérért végzett robotot, és erősen hiányos egészségügyi ellátást jelent. Amig tömegesek ezek az állapotok, nem zárkózhat fel a nyugat mellé.
rockercicc
2024. június 29. 00:00
A világ megérett a pusztulásra, elönti a cigányszenny.
jooeee
2024. június 28. 21:54
Verjétek le Amerikát!
sexykitty-101
2024. június 28. 18:51
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­­e­­­x­­­i­ ­­­p­­u­­­n­­­c­i­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!